Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Young Souls (PS4, PSN)

Koboldverés a vagány ikrekkel.

Sokszor leírtam már, hogy a beat ’em up az egyik legkedvesebb műfajom idestova 30 esztendeje a videojátékozásban. Rögtön felcsillan a szemem, ha egy oldalnézetes csihi-puhi szembejön, még nagyobb mosolyra húzódik a szám, ha a tálalás is érdekes. A Young Souls szerepjátékos elemekkel kiegészülve próbálja feldobni a bunyót.

A történet szerint egy árva ikerpárt alakítunk, akiket egy tudósforma krapek fogadott be. Ebben a városkában a lázadó tinik eléggé ki vannak nézve és utálva, de egy nem várt esemény folytán akár még azokká a hősökké is válhatnak, akiket a lakosság nem érdemelt meg. Fogadott papájuk egy átjáróval kísérletezik, ami utat nyit az emberi faj és a koboldok nem túl barátságos népsége között. A goblin uralkodó elrabolja a tudóst, így gyermekeivel a mi feladatunk lesz, hogy kimenekítsük fogságából, és lehetőség szerint visszaverjük a támadó hadsereget.

Nagyon hamar a kezünk ügyébe kerül pár egyszerűbb hatalmazó eszköz, így indulhat is az adok-kapok. A szoftvert lehetőségünk van a legszélesebb körben testre szabni, így bárki számára könnyebbé és élvezetesebbé válhat. Állítgathatjuk a sebzést, az ellenség gyorsaságát, állóképességünk és spéci erőnk újratöltődését, stb.. Ezt egy baromi jó ötletnek tartom a fejlesztők részéről, szóval a piros pontot bevéstem. Szépen animált a stuff, mind a karakterek, mind pedig a velünk viaskodó lények szuperül néznek ki. Az RPG-vonal picit erősebb is, mint kéne, mocskosul sok fegyvert/páncélt/tökfödőt legyártottak, amiket még a kovácsnál még fejleszteni is tudunk. A különféle gyilok eszközök másképp viselkednek, de az irányítás lényegében nem változik. Egyetlen gombot püfölve kombózhatunk, amihez még hozzácsapódik pár játékmechanikai extra, mint a teljesen jól használható hárítás/ellentámadás, másodlagos eszközök bevetése, vagy a helycsere a figuráink között. Viszont pont az egygombos darálás végett vérzik picit el beat ’em upként nálam (annak ellenére is, hogy rengeteg fajta ellenséges lénnyel megütközhetünk a kalandunk során) és degradálódik le egy egyszerűbb dungeon crawler szintjére.

Ahogy haladunk a történetbe (ami átlagosan 6-10 óra alatt befejezhető, de ez nagyban függ a nehézségi szinttől is), úgy válnak elérhetővé az újabb lehetőségek. Ilyen például a már említett fegyverkovácsolás, edzés a konditeremben (végérvényesen megnöveli az attribútumainkat) és egyéb finomságok. Tök fasza, hogy mopedezgethetünk a városban és beszélgethetünk a lakókkal, de nagy szerepük nincs és ez a rész picit kihasználatlan érzést keltett bennem. Úgy képzeljétek el, mintha a Persona játékokból kivágnánk a sulis részeket mondjuk. Nagyon a harcra mentek rá a készítők, amiket egymás után megnyíló termekben vihetünk véghez. Négy nagyobb katakombát járhatunk be, bizonyos részekhez megfelelő kulcsokat kell bezsebelnünk. Egyedül nem annyira izgi a cucc, de lehetőség van offline kooperatív módban végig játszani, ami viszont tök jól működik. Ilyenkor halál esetén nincs rögtön game over, egymást fel tudjuk vakarni a földről, két oldalról zsonglőrködhetünk a koboldokkal a 2D-t kihasználva, szóval lehet taktikázni.

A Young Souls első fél óráját színaranyként éltem meg, majd a közepénél már a középszerű értékelésen morfondíroztam, de ez inkább a fentebb felsorolt, számomra zavaróbb dolgok miatti volt. Mert igazából a képi világ szuper, a zenebona része is megfelelően teljesít, könnyen játszható, amit még finom hangolhatunk is. A történet lezongorázható 2-3 délutáni mókázás alatt, ami intenzív élményt biztosít. A Young Souls inkább egy kiaknázatlan indie szerepjáték beat ’em up elemekkel meghintve, de ettől függetlenül egy jó program. Akkor ajánlom igazából, ha lesz kivel megosztanod a kalandot.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: The Arcade Crew
Fejlesztő: 1P2P Studio
Megjelenés: 2022. március 10.
Ár: 8740 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás