Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Yoshida – a Microsoft vagy a Nintendo vált elsőnek

Shuhei Yoshida, a Sony Worldwide Studios feltűnően sokat nyilatkozik mostanában. Legutóbb a Developnak adott exkluzív interjút, melyben azt mondta, úgy érzi, a Sony két riválisa, a Microsoft és a Nintendo lép majd elsőként az új konzolgeneráció felé. Remek meglátás, bár ezt a legtöbb, a videojátékozást hobbi szinten űző gamer valahol már rég sejtette…Yoshida nem tudja pontosan, ki lép először. Személy szerint a Microsoftra gondol, mégpedig azért, mert az X360 is elsőként érkezett a piacra a maga idejében. Ugyanakkor a Nintendo szerinte nem ugrott akkorát, mint a másik két hardvergyártó HD konzoljaival, ezért elképzelhető, hogy a következő generációban ők villantanak új gépet.A következő PlayStation masina (PS4?) Yoshida úr véleménye szerint utolsónak érkezik majd. Ennek oka, hogy a PS3-at látja a 3 konzol közül a legerősebbnek, melyben a legtöbb potenciál rejlik, ezért valószínűleg a Sony húzza legtovább ezt a generációt.A PlayStation.Community hasonlóan látja a kérdést.A Microsoft a mozgásérzékelős Kinect rendszernek biztosan ad egy tiszta év befutási időt, ezért 2012 előtt szinte 100%, hogy nem jelentenek be új gépet. (Esetleg elképzelhető, hogy az első mézesmadzag húzogatások és pletykaszintű szivárgások 2011 végén már elindulnak, de erre azért nem fogadnánk.) A következő Xbox feltehetően elődei útját járja majd, azaz egy PC-s alapokra összeállított, gazdaságos összetevőkkel szerelt, könnyen programozható erőgép lesz, mely a lehető leggyorsabban sikert hozhat a Microsoftnak azáltal, hogy a játékkészítőknek barátságos környezetet nyújt.A Nintendo következő lépésének megjósolása nagyon nehéz feladat. Egy HD-s Wii lehetősége abszolút ott lóg a levegőben, viszont a cég üzletpolitikáját ismerve ez nem lenne egyértelmű továbblépés, valamint a Wii játékosok nem is igazán igénylik a nagyfelbontást. A Nintendo, ha új gépet villant, az valami “nagyon új”, “nagyon más” technológiát kell, hogy hozzon (mint pl. a 3DS), ezért szinte lehetetlen megmondani, mi jár jelenleg a kyotói brigád fejében.A Sony egészen biztosan keményen futtatja még 3 évig a PS3-at. 2013 előtt szó sem lesz új asztali nagykonzolról, ugyanakkor a PSP2-t nagy valószínűséggel bejelentik a következő 2 év során. A “PS4” vélhetően ugyanolyan technikai áttörést hoz majd, mint a PS3, de hogy ez pontosan mi lesz, ma még nehéz előre látni. Víziók vannak meghajtó nélküli gépről, terrás kapacitású lemezekről, és mindenféle futurisztikus technológiákról.Persze az is könnyen lehet, hogy teljesen másképp alakulnak majd a dolgok…

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. A PSP2 is meg a PS4 is nagyon érdekel hogy milyen lesz.

 2. Tegyék meg tétjeiket! Ki lesz a befutó!? 🙂

 3. Ugyanazt tudom írni,amit a 3D TV-s cikkhez is írnék:Kérem a jós uraktól a jövő heti lottószámokat is!!!!!

 4. Hogyha meghajtó nélküli lesz a ps4 akkor nekem nem nagyon fog kelleni esetleg úgy, hogy megveszed a game-et dobozostúl és nem lemez hanem kód lesz benne amivel letöltheted

 5. A PS3 legalább annyi ideig éljen, mint elődje (2016-17)! Remélem így lesz! NAGYON remélem! Ugyebár a Sony nem hülye, mint a Microsoft…

 6. Ok merjünk kicsit nagyot álmodni. Játék élményből mi lehet a következő nagyobb ugrás?Még nagyobb poligonszám? Ugyan!Még több képpontot tartalmazó nagyobb felbontású képernyő? Kit érdekel!3D? Az újdonság varázsa hamar elvész!Mozgás érzékelés? Lerágott csont!Oppá!De tegyünk egymás mellé: egy falat beborító 3D-s képernyőt, valósághű grafikát, egész alakos mozgásérzékelést és kapunk egy VR szobát, ahol valóban benne lehetünk a játékban, nem áll közénk egy képernyő, egy kontroller és a konzol.Nos ez egyáltalán nincs olyan távol, mint gondoljuk!

 7. Szerintem bármiféle komoly jósolgatással meg kell még várni az ünnepi szezont, valamint az idei gazdasági év eredményét. Amíg nem tudjuk, hogy az új mozgásérzékelős megoldások mennyire bolygatják meg a piacot, addig nem hiszem, hogy messzemenő következtetéseket lehet tenni.Mindhárom nagy konzolgyártó cégnél folyamatosan fejlesztik a következő generációt. Ha bejön nekik az új irányítás akkor mind kivárásra fog játszani szerintem. De ha anyagilag befuccsolnak velük, akkor is várniuk kell, figyelni a piacot, próbálni alakítgatni a trendeket. Jelenleg túl sok mindent próbálnak keresetté tenni (3d, mozgásérzékelés…), és a piacnak idő kell, hogy feldolgozza elfogadja, de leginkább igényelje az újdonságokat.Egyenlőre szerintem csak annyi a biztos, hogy jövőre biztosan nem lesz új generáció, de 2012-re majd csak 11 őszén lesz valós rálátásunk.

 8. Azt látni kell, hogy a ps3 erősen problémás volt fejleszthetőség szempontjából, ami NAGYON sok pénzébe került a Sonynak. Konkrétan elcsattintották a PS2 vel összeszedett tőkét, meg többet is. Nem hiszem, hogy BR szintű új technológiát akarnának keresztül vinni a leendő gépen, sem Cell+RSX párost, ahol minden külső fejlesztő a haját tépte, a belsősök meg vért izzadtak. Nagyon szeretem a PS3-at, de ez rengeteg pénzbe került nekik.A PS annak idején PONT AZZAL tört be a piacra, hogy arányaiban nem volt drága, és könnyen tudtak rá fejleszteni. A PS2 nél merész húzás volt, PS3 nak majdnem az életébe került Kutaragi megalomániájának a végeredménye.Kb. 100%, hogyha lesz is új technológia, nem kell újra programozni tanulniuk hozzá. A tavalyi közel egy milliárdos mínusz után, ilyen luxust nem fog megengedni a cég, és ez az utóbbi évek hozzáállásán is látszik. 600 dollárral sem fogna konzolt startoltatni. Valószínűsíthetően egy bevált, meglévő alapokra épített erősebb gép lesz, nem mennek bele rizikós dolgokba.

  • Teljesen egyetértek veled mindenben. Biztos, hogy a következő PS-nél arra mennek, hogy sokkal könnyebben programozható legyen, mint a PS3 volt anno!Az, hogy mi lesz benne még nem tudni, pletykák viszont vannak szép számmal (pl: hogy a Sony leállította a Cell2 fejlesztését, Intel GPU lesz benne, aztán MÉGSEM, stb…)

  • “annyiba belekötnék, hogy anno a ps2 sem volt könnyen programozható, de a fejlesztőkben mégis megvolt az elhivatottság, h nem nyavajogtak, hanem inkább dolgoztak. tény, h a ps3 a ps2-höz viszonytíva nezhezebben programozható lett, de ezt szerintem nyugodtan be lehet tudni az új technológiáknak.az új generációt meg szerintem még kár lenne spekulálni, mert még a jelenlegi sincs kihasználva. most kezd elterjedni a mozgásérzékelés (multiplatform) és a 3D támogatás is. ha valóban új generációról akarnánk beszélni, akkor ezekhez képest NAGY ugrást kéne tenni a technikai szegmensben. a következő generecáiós gépeknél azt sem tartom kizártnak, hogy csak erősebbek legyenek a jelenleginél, de lényeges újításokat nem fognak tartalmazni.sőt, új formátumot sem hiszem, h be fognak vezetni, mert alig pár éve él a br, és igazából az sincs úgy elterjedve, mint a dvd. még 2-3 év múlva is ostobaság lenne szerintem új formátummal bepróbálkozni. a br sincs kihasználva úgy, ahogy jelenleg a dvd (megközelítőleg sem). az meg szerintem világviszonylatban is elég merész lenne ha meghajtó nélkül adnák ki a konzolt. a világ legnagyobb részén még mindig ragaszkodnak a “”kézzelfogható”” termékekhez.”

 9. Ezzel egyetértek. A ps3-ban még van bőven potenciál, ezért egy 2013 körüli Sony generáció váltást asztali fronton szintén valószínűtlennek tartok. Legfeljebb handheld fronton lehet változás.

 10. Szerintem a sony ezúttal nem akar utolsóként elrajtolni.Ráadásul lehet hogy a következö generáció lesz az utolsó,aztán jönnek az onlive féle megoldások.Ki tudja,majd az illetékesek eldöntik.

 11. A PS2 bevezetésével a Sony a DVD forradalmat is elindította annak idején. A PS3-mal jöt a BD, a HDTV és most a 3D. Úgy tűnik, hogy a cég a PS-t használja bizonyos technológiák elterjesztésére, ami jó stratégiának tűnik.Úgy tűnik az is jó döntés volt, hogy Kutaragi san-t elküldték, ő zseniális ember, de nem csapatjátékos.Hirai nagyon jó munkát végzett, egy mínuszos fogadtatású gépet gyakorlatilag a csúcsra hozott. A Sony belsős stúdióiból megalkotta a világ legerősebb játékszoftver fejlesztő hadseregét. A PS jelenleg egyszerűen nincs rászorulva külsős exkluzívokra és azt is elviseli, hogy a multiplatformoknál enyhe hátrányban van a mai napig. A külsős exkluzívjait sorra vette meg a M$, de hogy végül inkább erősebb lett a cég 2-3 év után úgy nagyjából szinte hihetetlen fegyvertény.Ezeket a saját csapatokat ráadásul kezdik komolyan bevonni a hardver fejlesztésbe is. azért ez megint érdekes dolgokat eredményezhet. Érdekes probléma, hogy ott van az ATI és az Nvidia akik a GPU technológiák csúcsát képviselik, még is szinte minden új generációban beleesnek valami olyanba, hogy az új fejlesztéseiket egyszerűen nem használják a programozók.Ha a PS4 fejlesztése úgy zajlik, és olyan célokból, mint a PS3-é, akkor tényleg még 2-3 év a bejelentés is akár, amíg lesz valami olyan új, de bizonyos szempontból előre látható technológia ami indokolja a gép megjelenését.A move és a 3D megvalósítása azonban azt jelzi, hogy a Sony összegyűjtött valami olyan kreatív potenciált, amelyet eddig csak a Nintendonak tulajdonítottak.A kreativitás viszont kiszámíthatatlanságot is jelent én is pont ezért szavazok arra, hogy a PS4 hamarabb itt lesz mint gondoljuk, sőt akár első is lesz.

 12. azért ez a csávo ezért még pénzt is kap?

 13. Hadd fussa ki az idejét a PS3.Nem kell sietni vele.Annál több jó játékot kapunk majd hozzá- remélhetőleg.

 14. A kulcs az egészben hogy a jelenlegi gazdasági világválság keményen érintett minden céget, így szerintem tuti elhúzódik még a generáció… és ez mind a PS3-nak kedvez. 🙂

 15. Szerintem MS kidob 2 éven belül valami konzolt, ami majd az elején olyan lesz mint a karácsonyfa, villogni fognak a 3 piros ledek…kb 1 éve még arról olvastam hogy a sony 2016 ig nem akar új ps-t kiadni, én szerintem a ps3 leváltása 2014 körül lesz esedékes, ps3 ba még mindig van annyi erőforrás, gond nélkül kikell birnia addig.

 16. Semmiképp nem lesz meghajtó nélküli a PS4… A Blu-ray a Sony kreálmánya és bizony tovább fogja fejleszteni. Már készen vannak a 200gb-os 4 rétegű BR lemezek amik 12X-es(54MB/s) sebességgel olvashatók,és itt nem a kapacitás hanem az olvasási sebesség a keményebb. Ilyen olvasási sebesség mellett nem lehet gond egy játék betöltési ideje sem…

 17. Lényegtelen, hogy mikor jön ki a PS4, csak legyenek rá a debüt napján olyan nyitó címek, mint GT6, Uncharted, GoW, Killzone, FF, Kingdom Hearts, Quantic Dream és Team ICO projektek és nem lesz gond.

  • GT6 biztos nem lesz nyitó cím, szerinted ha ennyi ideig csinálják az 5. részt? Max úgy ha visszafele kompatibilis lenne a ps3-al, megírják kb a GT5-öt, csak több autóval, meg egy két plussz effekt.

 18. Szóljanak az öreg Ken Kutaraginak,és olyan gépet hoz össze hogy megáll a föld! 🙂

 19. …a Nap süt és a víz nedves.Eddig sem volt kérdés. Az úriember feltalálta a csövön a lukat. 🙂

 20. Megy az etetés keményen. Az xbox360 is azért lett szar az elején, mert a Sony aztmondta, hogy majd nemsokára kijönnek és sietett a microsoft. Most az megy, hogy elhitetik, hogy ez nem igy lesz-ergo minimum plusz 1 év- 1-1,5 év mulva pedig mikor bemutatják, akkor bejelentik, hogy szorri 2 hónap és kapható:D

 21. “Sejthető volt, hogy a Sony nem sieti el a “”PS4-et””,de az biztos, hogy brutális erővel és képességekkel rendelkezik majd.Csak nem legyen túlságosan bonyolult rá a fejlesztés…”

 22. Egy biztos a ps-nél fogok maradni .

 23. Valami hasonlóra lehet számítani. Bár bár egy dologra mernék fogadni: A következő Playstation nem számozott lesz.