Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

World War Z – Aftermath (PS4)

(Élő)halottnak a csók.

Bő három évvel ezelőtt csoszogott be nappalinkba az oly sokáig hegesztett filmes adaptáció, a Word War Z, melyről pont én emlékeztem meg anno és maradjunk annyiban, hogy nem volt egy halálosan nagy a szerelem, köszönhetően a vérszegény megvalósításnak. Akkor azt hittem, hogy a játék örök nyugalomra lelhet 6 láb mélyen a könyvtáramban, de 2021 végén, egy máig megmagyarázhatatlan esemény hatására kimászott sírjából, hogy ismét a gamer közönség agyára menjen. Ez az Aftermath címre keresztelt kiegészítő, mely külön DLC-ként, illetve új érkezőknek egybecsomagolva is elérhető a store-ban. Hiába menekültem hónapokon át, nincs hova tovább, szembe kell néznem ezzel a rémséggel.

Távol álljon tőlem a rosszmájúság, de nehéz nem párhuzamot venni ezen kiegészítő megjelenése és a pár héttel később érkező Back 4 Blood premierje között. Biztos véletlen egybeesésről van szó és semmiképp nem egy, már zakatoló hype vonat utolsó kocsijára felkapaszkodott élőhalott próbálja az utolsókat rúgni az életben(?) maradásért. Márpedig több sebből is vérzik ez a tetem, úgyhogy vegyük is sora, mi fekszik itt előttünk. Alapjaitól viszont nem szeretném kezdeni a teljes cím boncolgatását, úgyhogy az új kollégák a fenti linkre szíveskedjék…

Az alapvető mechanikákhoz elvétve nyúltak, ez még mindig egy 4 fővel kooperatív játszható zombihorda aprítás, ami azon egyetlen aspektusával tudott kitűnni (úgy 5 perc erejéig), hogy bitang tömegeket volt képes megmozgatni, természetesen ellenünk. A kampány fejezetei több városra vannak osztva, mindben 3 különálló pályával, saját feladatokkal, melyek végére jutva busás XP és a választott karakter fejlődése a jussunk.

Ehhez érkezett most két újabb lokáció, nevezetesen Róma és Kamcsatka, ami ugyan nem túl méretes adag, de legalább igen eltérő hangulattal bírnak és a teljes listát nézve így már bőven van miből válogatni. Az olasz főváros adottságait szerintem nem sikerült maradéktalanul kihasználni, de a befagyott óceánjáró luxushajó már sokkal érdekesebben fest, ráadásul itt bizonyos szakaszokon a hideggel is meg kell küzdenünk. Történet szempontjából viszont még mindig lelketlen a program, egymás után következő checkpoint-okon, ikonról ikonra verekedjük majd tovább magunkat.

Ha valakit a külső nézet testen kívüli élménye tántorított volna el a trancsír pancsitól, az most belecsaphat a belsőségekbe, mert a menüben egyetlen klikkeléssel varázsolhat FPS-t a cuccból. Ez tök jól hangzik, viszont kellő energiabefektetés nélkül sikerült ezt összehozni: normális zoom nincs, csak kicsit ráközelítünk a fegyver csövére és valahogy (még mindig) fapadosnak érződik az egész. Ami távolról kevésbé tűnik fel, az a dolgok sűrűjében már nagyon szembeötlő, így a minden visszacsatolást nélkülöző, amúgy sem túl acélos gunplay konkrét szeppukut követ el ezen új opció árnyékában.

A kasztokhoz szintén érkezett egy újabb versenyző, a Vanguard, ami tökéletesen példázza mennyire nem érti a játék a saját koncepcióját. Ezt választva ugyanis főleg közelharcban leszünk eredményesek, amit kitűnően támogat a sörétes puska és az elektromos pajzs, amit magunk elé tartva berohanhatunk a buli közepébe. Csupán azt nem értem, hogy erre ki a franc akarna vetemedni? Van az a néhány alkalom, mikor ez jól jöhet, de akkor is inkább a tömegből kifelé, ha véletlen körbevettek volna. De ez más kaszttal sem túl nehéz, mert a közelharc maga is sok áramvonalasításon esett át, külön fejlesztéseket kapott, szóval tisztán látható, hogy ebbe az irányba mozdultak el a fejlesztők, csak ennek oka nem világos egy olyan játékban, ahol a távolságtartás az életben maradás kulcsa.

Ezen túl egyetlen aprósággal keserítették még meg életünket, a patkányokkal, amikkel innentől szintén összefuthatunk kalandozásaink során. Ezzel pedig ki is lehelte lelkét az újdonságok sora. Direkt durrogtattam kicsit azért a tesztelés alatt, de Aftermath ide vagy oda, ez még mindig egy meglehetősen csúnya, gyengus lövöldözést kínáló, fantáziátlan darab, amiben ráadásul igen meglepő módon kifejezetten nehéz pajtit találni, mert az örökkévalóságig képes keresni a matchmaking, úgyhogy ajánlom public módban elkezdeni a meccseket, aztán lassan majd becsatlakozik a nép. Ne érezzétek tehát rosszul magatokat, ha a ti belsőtöket is mardossa némi hiányérzet, főleg annak fényében, hogy a DLC két évvel az alapjáték után érkezett. Viszont még mindig nem az új tartalommal van a legnagyobb gond, hanem a sótlan fundamentummal, amit sajnos fikarcnyit sem akart átszabni a csapat, így végül a game semmivel nem lett jobb, csak több.

Nem nehéz észrevenni, hogy a zombilufi (végre?) kipukkadni látszik. A szokásos CoD menetekben sem pörög úgy ez a mód mint régen, de a már említett B4B bajszát sem rángatják már annyian. Ráadásul igen sokatmondó, hogy az év elejére tervezett újgenerációs verziónak se híre se hamva, a hivatalos oldalon is novemberi az utolsó, kapcsolódó bejegyzés, pedig még ahhoz is ígértek fűt, fát és XXL-es hordát. Persze mindezektől függetlenül maradt középszerű a WWZ, aminek minden esélye megvolt, hogy ne oszló tetemként, hanem csodálatos főnixként éledjen újra, de erre most már keresztet vethetünk.

(A játékot a Magnew Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 13990 Ft.)

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Az alap játékkal játszottam pár hónapja. Igazából tetszett is így az elején (szigorúan úgy nézve hogy ingyen volt) de az első kampány végén valami kikötős részen talán (de nem tuti, kopottas az emlékem) meghaltam teljesen irreális okból és full az elejére tett vissza. Ezt még eljátszotta kétszer aztán töröltem is.