Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

When the Past was Around (PS4, PSN)

Óda a búcsúkhoz.

When the Past was Around

Elbúcsúzni mindig nehéz, főleg, ha tudjuk, hogy sokáig nem találkozunk a másikkal, és szinte elviselhetetlen, ha tudjuk, hogy soha többé nem fogjuk látni szerettünket. Egy ilyen elköszönést követően a másik kísértete hátramarad, és elképesztően nehéz továbblépni – pontosabban nehéz elfogadni a helyzetet, és megérteni: attól még, mert elengedjük a múltat, nem jelenti azt, hogy el is felejtjük. A When the Past was Around egy keserédes történet az elmúlásról és a trauma feldolgozásáról, amely sajnos túl rövid, időnként pedig túl egyszerű, de ettől függetlenül egy szép és hangulatos logikai alkotás, amely szavak nélkül tár elénk egy szerelmi történetet.

A történet főszereplője Eda, egy fiatal zenész, aki nagyon mély pszichés helyzetben van, és próbál megbirkózni az ürességgel és az emlékeivel. A rövid, körülbelül másfél-két órás alkotás során egyfajta kézzel rajzolt mesekönyvet lapozgatva haladhatunk végig Eda emlékein, ezzel párhuzamosan pedig az elfogadás és elengedés útján – a pályák megoldása pedig az emlékek feldolgozásához kapcsolódik.

Az egyszerre szívmelengető és -szorító játék alapvetően egy point and click alkotás, ahol az adott emlékképben meg kell találnunk a továbbhaladás kulcsát. A képernyőn rá kell jönnünk, hogy mire kell kattintanunk, mi az, ami hiányos, és milyen tárggyal tehetjük teljessé vagy javíthatjuk meg, hogy ezáltal juthassunk tovább. Alapvetően hétköznapi tárgyak és eszközök vannak a játék kedvéért fondorlatosabbá téve, így lelakatolt sütis dobozokat, rafináltan lezárt mementókat és egyéb tárolókat kell valahogy kinyitnunk, felhasználva a körülöttünk lévő lehetőségeket. Ha sikerrel járunk, lendülünk is tovább, röppenve át téren és időn, betekintést nyerve egy igazán idilli, kellemes kapcsolatba, még a tragédia előtt.

A műfaji veteránok komoly kihívásra ne számítsanak, de kezdő játékosoknak remek bevezető, illetve általánosságban egy igazán különleges, bár tömör élmény. A feladványok ötletesen kapcsolódnak a cselekményhez, így átlagos történések és tárgyak vannak „megjátékosítva”. Az aláfestő, hegedűalapú zene pedig nem csak a narratívát, de bizonyos játékmechanikai elemeket is áthat. Ez az egyszerű, hatásos melódia pedig kiválóan alapozza meg a hangulatot, és szavakra nincs is szükség ahhoz, hogy megértsük, mi történt és mi történik. A sztori azért is hatásos egyébként, mert nagy vonalakban, de mégis hatásosan van elmesélve, köszönhetően az élénk színeket használó, kifejező képi világnak.

A When the Past was Around egy rövid, tömör, de hatásos és elgondolkodtató alkotás. Egyszerű játékmenete ugyan komoly kihívást nem nyújt, de nem is akasztja meg cselekményét, amelyet célszerű egy nekifutással végigjátszani. Olyan, mintha egy gyerekkönyv illusztrációi elevenednének meg, amely kontraszttól még ütősebb lesz mély és emberi története. Aki kedveli az interaktív, érzelmes élményeket, annak kiváló választás ez a szösszenet, amely egyfajta óda azokhoz a búcsúkhoz, amelyekre egyszerűen nem lehet felkészülni.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Demo is van hozzá, amit a PlayStation Store-ból lehet letölteni.)

★★★★
REMEK
Kiadó: Chorus Worldwide
Fejlesztő: Mojiken Studio
Megjelenés: 2020. december 17.
Ár: 3129 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás