Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

We Were Here Series (PS4, PSN)

Audiorandevú.

A koronavírus-járvány, illetve az ebből adódó karanténhelyzet jelentős mértékben felülértékelte a közös videojátékozást, melynek közösségi jelentősége eddig sem volt elhanyagolható. A bezártság miatt szó sem lehetett azonban helyi közös játékról, az idegenekkel való online meccselés azonban a szociális igények kielégítésére nem volt elegendő. Többen fordultak hát a közvetlenebb, kooperatív élményekhez, így pont jókor jött a We Were Here Series, amely három, korábban számítógépekre már kapható mókát juttatott el a playstationös rétegekhez: ezek a We Were Here, a We Were Here Too és a We Were Here Together.

A holland Total Mayhem Games eredetileg 2017-ben adta ki – akkor még ingyen – a sorozat első epizódját, a We Were Here-t, majd az elkövetkező két évben egy-egy új fejezet látott napvilágot, komplexebbé téve, bővítve és finomhangolva az eredeti koncepciót. A kalandok lényege, hogy két játékos különböző helyszíneket jár be egy nagyobb épületen belül, és így kell mindenféle feladványt megoldaniuk. Szükség van a folyamatos kommunikációra, ugyanis a résztvevők más-más információhoz férnek hozzá, amit meg kell osztaniuk a másikkal, hogy tovább tudjanak haladni – sokszor pedig már az is kihívás, hogy felismerjük, mi is pontosan a feladat.

A későbbi részekben az alkotók próbáltak egy kis narratívát is belesűríteni az élménybe, de ez eléggé felemásra sikerült, és erőltetettnek hat. Az első két rész egyébként eléggé in medias res vet bele a feladványokba, és még a kettő együtt is olyan, hogy mire beleélnéd magad, már vége is a mókának.  Szerencsére a harmadik epizód már felépítésében, kivitelezésében és hosszában is pont jó, és a logikai kihívásai is sokkal kifinomultabbak – bár mindhárom rész esetében találkozni pár irritáló vagy aránytalanul elvontan kikövetkeztethető szegmenssel. Sőt, a We Were Here Together esetében már vannak olyan etapok is, amikor egy helyen tartózkodhatunk cimboránkkal, ami egy ötletes csavar az alapvetően izolált élmény során. Míg az első részben és folytatásában az ódon kastélyt barangolhatjuk be, a trió utolsó fejezete egy sarki bázisról indít útnak minket, és fokozatosan hatolunk be az ominózus helyszínbe, ami szintén egy ötletes csavar a megszokott struktúra fűszerezéséhez.

Azzal viszont, hogy a We Were Here trilógia csupán a feladványokra összpontosít, teret ad annak, ami igazán fontos volt ebben a járványidőszakban: a szocializálódásnak, a baráti együttlétnek és a magukra oly régóta várató helyzetjelentéseknek – nagy eséllyel az utolsó beszélgetés óta rengeteg idő telt el. Mivel a játékok alapvetően nem túl megerőltetőek, a mászkálás, az ötletelés és a próbálgatás remek alkalmak arra, hogy a beszélgetések kicsit elkalandozzanak – és kicsit furcsa is leírni, de pont ezért szuper, hogy ez a játék nem követel teljes figyelmet.

A We Were Here Series egy szórakoztató és ötletes pakk, amely pár órára remek kikapcsolódás, de még jobb, hogy összehozhatta az embereket ezekben a közösségi szempontból steril és rideg időkben. Részről részre jobbak, tartalmasabbak és kreatívabbak a kalandok, így kíváncsian várom, hogy a már bejelentett We Were Here Forever című negyedik rész miben finomhangolja tovább az élményt. Szóval fogjatok egy cimborát és vágjatok bele – nem fogtok csalódni! Nekem szerencsére kiváló pajtásom volt, és így volt igazán szórakoztató a trió.

(A játékokat a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Az értékelőben található linken a csomag vásárolható meg, de a részek külön-külön is beszerezhetők a PlayStation Store-ból: a We Were Here 1739 Ft-ért, a We Were Here Too 3490 Ft-ért, míg a We Were Here Together 4530 Ft-ért. Utóbbihoz egy demo is elérhető.)

★★★★
REMEK
Kiadó: Total Mayhem Games
Fejlesztő: Total Mayhem Games
Megjelenés: 2021. február 23.

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Ezt a trágya előzetes látva akkor sem játszanék ezzel, ha fizetnének érte.