Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Watch Dogs: Complete Edition (PS4)

Digitális őrkutyák újra szolgálatban.

“…a játékosok nagy részének bizalmát a Ubisoftnak talán pont a Watch Dogs első részével sikerült elveszítenie: legendás eset azóta is, hogy annak legelső, 2012-es E3-as trailere mennyire belelkesítette a gamereket a szinte ultra-realisztikusnak ható grafikájával és a “hackelj meg bármit a világban” alapötletével, hogy aztán a kész végeredmény legalább ugyanilyen mértékű csalódást jelentsen majd a nagy többség számára. Köszönhette ezt kisebb részben annak, hogy a játékbeli hackelés bár nem volt rossz ugyan, de közel sem szólt akkorát mint azt az előzetesek alapján várni lehetett, viszont ami igazán kicsapta a biztosítékot a legtöbb játékosnál, az az a mértékű butítás volt, amin a grafika minősége átment az első előzetes és a megjelenés között. A két verzió szinte köszönőviszonyban sem volt egymással, és a Watch Dogs, mint cím, így utólag a technikai visszabutítás szinonimájává vált azóta is. Ami engem illet, nekem személy szerint nem voltak ilyen gondjaim vele, már csak azért sem, mert nem követtem szorosabban nyomon a játékot megjelenés előtti időszakban (minek köszönhetően nem ültem fel a hype vonatra sem), így amikor évekkel a megjelenés után egy Store-os akció keretein belül végre beszereztem, minden előzetes illetve külső negatív befolyás nélkül tudtam a maga teljességében objektívan megítélni. És nekem nagyon bejött! Imádtam szinte minden elemét: a sötét hangulatát, a hackelésből adódó számtalan lehetőséget, a kötögetős puzzle feladványait, Chicago virtuális mását, azt a rengeteg apró random történést, amik a város utcáin megjelentek, a kísérletezgetést a rendelkezésre álló eszközökkel -gyakorlatilag a platináig meg sem álltam, és ahogy azzal megvoltam, azzal a lendülettel estem is neki a DLC-k nyüstölésének, pedig ez nálam csak igazán ritka esetekben fordul elő egy 30+ órás játék végére.”

A fentebb idézett sorok a jó 4 hónapja megjelent Watch Dogs: Legion tesztjéből származnak, s mivel az azóta eltelt időben sem változott túlságosan sokat a véleményem az első részt illetően, így bátorkodtam itt megismételni magam. S minek az apropóján a fenti múltidézés? Nos, nem másért mert a Watch Dogs Legion Season Pass-ának részeként a Ubisoft most ingyen és bérmentve  elérhetővé tette az első rész teljes (tehát DLC-kel megtűzdelt) verzióját a szezonbérlet tulajdonosok számára. Igazából nem egy új keletű dolog ez ubiék részéről (mármint, hogy adott széria folytatásának szezonbérletéhez valamelyik korábbi rész teljes verzióját adják kapcsolt árúként). Az Assassin’s Creed Odyssey Season Pass-ához az AC3 grafikailag felújított változatát adták oda grátisz; a Far Cry 5-höz pedig annak harmadik részét kaptuk meg különösebb változtatások nélkül – de legalább elérhetővé tették ezt az epizódot is PS4-re is, és újra kiplatinázhatta, aki akarta. És ez csak két példa a hasonló esetek közül, ami most hirtelen eszembe jutott és pénzt is áldoztam érte.

Ami a Watch Dogs Complete Editiont illeti, az az utóbbi, Far Cry 3-hoz hasonló verziót erősíti – azaz, egy változtatások nélkül megjelent újrakiadást, ami ráadásul már korábban elérhető volt ugyanezen a platformon, hiszen arra jelent meg -, de legalább minden azóta hozzá megjelent kisebb-nagyobb kiegészítőt odaadják most hozzá (innen a sokatmondó teljes kiadás elnevezés, ugye).

Mivel magát az alapjátékot nem érte nagyobb változás, így arról bővebb információkért az anno megjelent bővebb teszt felkeresését javaslom, így az igazi kérdés most inkább az lehet, hogy mennyire érdemes belekezdeni azoknak, akiknek anno 7 éve a játék teljesen kimaradt, netán újráznának vele?

Akik az első kategóriába esnek – tehát akik még nem játszották végig -, nos, nekik jó szívvel tudom ajánlani, mert ha a Legion tetszett, akkor ez is egészen biztos be fog jönni nekik. Igen, a grafika 7 év távlatából kissé kopottas (különösen az arcok és mimikák tekintetében – ilyen téren rendkívül rosszul öregedett), de ugyanakkor jellemző rá a nyílt világú Ubisoft játékokra jellemző báj, nevezetesen az élő, lélegző városszimuláció; a jópofa puzzle minijátékok; és az ezekből adódó erőteljes hangulat. Na és persze az sem elfelejtendő, hogy egy GTA-klónról beszélünk, amiből manapság ugye nincs túl sok, pedig számtalan dologért lehet szeretni őket: többek közt a húzós autós üldözésekért (amik itt meg vannak bolondítva további hacker képességekkel); a random happeningekért (pár perc alatt káosz és király szituk tudnak kialakulni, ha olyan a csillagok együttállása), és akkor más a király tűzpárbajokról se feledkezzünk meg. Ezekben a Watch Dogs első része mind remekül teljesít, mind a mai napig.

Ha azonban már egyszer letudtad, netán hozzám hasonlóan a platinát is kiszedted belőle, akkor túl sok érv nem szól a leporolás mellett. Semmi technikai plusz, ami akár csak kicsit is indokolná a második kört, főleg, hogy új játék kezdésénél a nulláról kellene beszerezni ismét minden, a játékban található gyűjtögetős biszbaszt, ami egyszer ugyan elment, de másodjára azé’ nemá’!

És végül a DLC-kről: csak a ilyenkor szokásos ubis dolgok, azaz az alapjáték dúsítva új fegyverekkel, ruhákkal, rövidke mellékküldetésekkel, és ehhez hasonló tényleg csak apró semmiségekkel. Ami igazán tényleges értékkel bír, az az új bónusz sztori kampány, a Bad Blood, ami az új átvezetőkön és küldetéseken túl egy új irányítható főszereplőt is ad; nevezetesen a (nekem) eléggé Rob Zombie-ra hajazó T-Bone-t. Mivel a fő kampányban már feltűnő figura jóformán az egyetlen emlékezetes, szórakoztató figura az egész WD szériában (nemhiába, nekem is nagy kedvencem), így nem csoda, hogy aztán a folytatásban is aztán jelentős szerepet kapott. Már csak miatta megéri ezt a kiegészítőt végigvinni, ha anno az kimaradt. Ugyanakkor szólnom kell egy jelentős hibáról is a DLC kapcsán: konkrétan arról van szó, hogy a Bad Blood online co-op üzemmódjában anno hibásan működött az online matchmaking, de annyira, hogy még meghívásos alapon sem tudta összekapcsolni a játékosokat. Ez evidens módon nem csak a közös játékot lehetetlenítette el a barátokkal, de a játék 100%-ra teljesítését dobta a kukába (vannak ehhez kapcsolódó trófeák ugyanis). Tudom, és jól emlékszem, mert anno Onimushaman kollégával elpazaroltunk hiábavalóan pár keserves órát, míg ezt próbálgattuk. Az új teljes kiadásnál nem tudom továbbra is fennáll-e továbbra is ez a probléma (azért nem öltem bele újabb 40 órát a játékba, hogy ezt kiderítsem), de jelentős összegeket mernék rá tenni, hogy ezt azóta sem orvosolták, így gondoltam mindenféleképpen megemlítem.

Ééééés, nagyjából ez minden, ami elmondható az “új” teljes kiadás kapcsán. Ha valaki úgyis ingyen kapja a Season Pass kapcsán a Watch Dogs első részének teljes kiadását, annak egy próbát feltétlenül megér, mert ha bejön az első fél órányi játék után, akkor jó eséllyel ugyanolyan jó élmény lehet az utána követő egész, mint anno nekem volt úgy jó 4 éve. A többiek vigyázó szemüket inkább a most aktuális harmadik részre vessék, hiszen a napokban jött ki hozzá az online szegmens, és még hátravan legalább két nagyobb kampány is – ha eljön az ideje, feltétlenül alaposabb górcső alá vesszük azokat is.

(A játék teljes kiadása megvásárolható a PlayStation Store-ból külön 7090 Ft-ért, vagy a Watch Dogs: Legion szezonbérletének részeként, ami pedig 13990 Ft-ért szerezhető be. A szezonbérlethez való hozzáférést a Cenega biztosította. Köszönjük!)

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Ki a náthás f@szt érdekel még 2021-ben ez a szemét?