Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Warparty (PS4, PSN)

Partizás életre-halálra.

A nagyrészt harcokra építő Warparty a régi idők RTS játékait juttatta eszembe, amiket anno számítógépen nyomtunk a haverokkal, leckeírás helyett. Én, mint stratégia kedvelő figura, nagyon örülök ennek az új irányvonalnak, hogy konzolra is megjelennek a legújabb címek. Kisebb-nagyobb zökkenők azért akadhatnak, hiszen alapvetően a kontrollerekhez kell igazítani az irányítást. Viszont, ha az optimalizáció rendben van, nagy gond már nem lehet, mivel annyira kevés a valós idejű stratégiai játék, hogy elég egy hangulatos játékmenet és már egyből érdekes is lehet a stílus rajongói számára.

Kezdésnek a már megszokott módon néhány telepest, kezdőépületet, és egy hőst kapunk, akivel megkezdhetjük a felfedezést. Ha felmértük a környezetünket, akkor érdemes az embereinket kiküldeni nyersanyagot gyűjteni. Ez lehet kristály vagy élelem, szó mi szó, nincsen túlbonyolítva. Teljesen mindegy, hány főből áll a seregünk, vagy mekkora falut építettünk ki, nem kell azzal számolnunk, hogy az embereinket néha is etetni kellene.

A Northgard után kissé furcsa volt az első pár órában ez a könnyed játékmenet. Ezt hivatott ellensúlyozni, hogy a nyersanyagok végesek, így, ha fogyóban lennének a készletek, érdemes felfedező körútra indulni csapatainkkal. Az anyagokat egyébként a szokásos dolgokra tudjuk felhasználni, mint például épületekhez, katonák kiképzéséhez, vagy fejlesztésekhez. Kissé furcsán hatott nekem, hogy húsból és szépen csillogó kövekből lehet házat építeni, de ez csak egy apró érdekesség a további anomáliák mellett.

A játék világa egyébként külön megér egy misét. Kérdés sem fér hozzá, hogy a fejlesztők fantáziája szárnyalt, így fordulhatott elő, hogy némely esetben dinoszauruszok ellen kell küzdenünk. Varázslényekből és ellenséges népekből is jut bőven a sztori során, amit különféle kasztokkal tudunk végigvinni. Az eltérő hősök különböző bónuszokat adnak, ezek pedig jól jöhetnek a csatározások során. A probléma nem is igazán az ősember vs dinoszaurusz csatákban keresendő, hanem a rém egyszerűre lebutított játékmenetben. Számomra rettentően egysíkú volt a sztori, illetve a küldetések is igazából a hadseregépítésről szóltak. Ha sok katonád van, nyersz. Az egyszerűség egyébként a multis csatatereken még egészen jól működött. Egymás lerohanása kifejezetten szórakoztató, már ha találunk ellenfelet. Sajnos ez tipikus indie-multiplayer betegség, egyszerűen nem jön össze annyi játékos, hogy zökkenőmenetesen lehetne újabb és újabb ellenfeleket kihívni egy meccsre.

A hangok és a zenék teljesen átlagosak, viszont a látvány egészen pofás. Könnyed rajzos megjelenítést alkalmaztak a fejlesztők, ez pedig igencsak jól lett megvalósítva. Egyszerűen lehet navigálni, körbenézni és belezoomolni. Az építéshez a már korábbi címeknél bevált tárcsás rendszert tudjuk használni, a csapatokat pedig a D-pad és a kurzor segítségével is egészen könnyedén mozgósíthatjuk – igaz, hajlamosak a tereptárgyakban való elakadásra, erre azért érdemes odafigyelni. Hibák tehát vannak, a sztori során néhány küldetés is hajlandó beakadni, ilyenkor egy restart általában megoldja a gondokat, de azért frusztráló, amikor a gondosan felépített birodalmunk kárba vész. Ami pozitívum a hibák mellett, hogy a feliratok szép nagyok, így kanapéból is kényelmesen játszható a game. Stratégák esetében a kis betűméret gyakori hiba szokott lenni, ezt legalább nem rontották el.

Az igazat megvallva, nagyon érződik, hogy alacsony költségvetésű játékról van a szó a Warparty esetében. Semmi olyat nem tud felmutatni, ami miatt ki lehetne emelni az átlagból. A játékmenet túlságosan leegyszerűsített mivolta egy stratéga esetében nem biztos, hogy nyerő recept. Akit érdekel a valóságtól elrugaszkodott világ és nem szeretne bajlódni a város aprólékos felépítésével, annak még érdekes is lehet.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: Crazy Monkey Studios
Fejlesztő: Crazy Monkey Studios
Méret: 2.98 GB
Megjelenés: 2019. március 28.

Hozzászólás