Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Warhammer 40,000: Inquisitor – Ultimate Edition (PS5)

Trancsírújrázás.

Jó ideje már annak, hogy megírtam a Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr tesztet, amiben kifejtettem, hogy miben király és mely szempontokat figyelembe véve gyenge hazánk fiai és lányai, a NeocoreGames alkotása. Az RPG rendszer iszonyatosan komplexitást mutatott fel, a hamisítatlan WH40K hangulat pedig csak úgy áradt belőle. A Diablo-féle játékmenet kezelése nem volt túl gördülékeny, de némi játékidő után a játékos átléphetett a kezdeti nehézségeken. De ahogy az a játék kinézett…

Félreértés ne essék, ha nincs a v-sync és a stabil framerate hiánya, akkor teljesen korrekt lett volna az összkép. De az előzők hatásának hála, illetve hogy volt alkalmam látni PC-n a cuccot, nagyon gagyinak hatott a konzolos port.

Eltelt 4 év és érdemi javítás ugyan nem sok, de kiegészítő annál inkább érkezett. Temérdek kisebb-nagyobb DLC jelent meg az évek alatt, a világító lábnyom extra látványelemtől kezdve a hosszabb küldetés kampányokon át a történet folytatásáig jött minden.

Mivel a remasterek/remakek aktív korszakát éljük – már egy ideje – a polírozás ezt a művet is elérte. Minek? Mert vannak olyanok, akiknek kimaradt és szívesen belevetné magát a vérgőzös kalandba. Vagy folytatná a kampányát immáron PS5-ön. Így a némileg tupíroz alapjátékot egybecsomagolták az összes kiegészítővel és kiadták PS5-re Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr Ultimate Edition címmel.

Mik ilyenkor az elvárások? Részemről az, hogy ha megjelenéskor nem sikerült a célplatform szintjét elérni – ugyanis attól retek messze volt –, akkor a remastered kiadásnál ez meglegyen. Közel két éve, hogy a jelenlegi konzolgeneráció elstartolt, de még mindig vannak olyan portolók, akiknek ez megugorhatatlan kihívás.

Mielőtt beleugornánk a feketelevesbe vegyük át röviden, hogy mi is a WH40k Martyr.

A játékban egy birodalmi inkvizítorként kell kivizsgálnunk a régóta eltűntnek hitt kolostorerőd (gyk: ezek a hajók kb. olyanok, mint a SW csillagrombolói) rejtélyeit, valamint purgálni a mutánsokat és az eretnekeket megannyi bolygón. Karakterünket három fő kasztból választhatjuk ki, akit aztán három irányba specializálhatunk (értsd: összesen 9 kaszt van), majd a Diablo-játékok által már kitaposott ösvényen mehetünk darálni, lootot gyűjteni, majd az anyahajónkon fejleszteni, kraftolni, személyre szabni, stb. Alapíthatunk saját klánt, valamint barátainkkal mehetünk, hogy együtt irtsuk a mocskokat.

És akkor essünk túl a feketelevesen! A magasabb felbontás, a részletesebb fény-árnyék effektek és törmelékhatások megvannak. De hogy sok helyen még mindig ugyanazok a pocsék textúrák fogadnak, mint 4 éve – amiket már anno is kiröhögött a PS2-es játékok zöme –, az egy vicc! Ahogy a 30 képkocka/másodperc képfrissesség is. Viszont legalább most stabil és már v-sync is van.

Összegezvén technikai oldalról: a játék nem sokkal néz ki szebben, mint 4 éve, és ez egy remastered kiadásnál csöppet ciki.

Hogy írjak valami pozitívumot is: ritka eset, de a PS5-ös Ultimat Edition kezeli a PS4-es verzió mentéseit! Ezen meglepődtem, mert általában az upgrade-elt, vagy PS5-re is megjelent játékok nagy része nem áll szóba, az előzőgeneráció szülte save file-okkal. Itt voltaképpen már telepítésnél lekerül a mentés a felhőből (már ha rendelkezik a játékos Essential tagsággal) és ott folytathatjuk a purgálást, ahol anno abbamaradt.

További hatalmas plusz a játékban, hogy teljesen korrekt fordítással rendelkezik a program, ahogy anno PS4-en is. Így a világhoz hű szövegeket olvashatunk a párbeszédeknél, vagy bárhol a játékban.

Az elvárásokhoz, illetve a hirdetett marketinghez hűen az összes kiegészítés helyet kapott az adatállományban. A legnagyobbnak mondható DLC, a Prophercy, ami a sztori folytatása még egy új kasztot is hozott az alap három mellé.

Sajnálatos módon nincs ingyenes upgrade, de még fizetős se! Ha rendelkezünk is a PS4-es alapjátékkal és megvan az összes DLC, akkor sem lehet a PS5-ös verzióra frissíteni. Az egyetlen megoldás: újra meg kell venni a teljes játékot.

Megvételére csak és kizárólag azokat tudom buzdítani, akiknek kimarad az előző generációban. A hamisítatlan WH40k hangulat, a játékmenet, a végeláthatatlan tennivaló garantáltan odaszegezi a téma iránt érdeklődőket, illetve a zsáner szerelmeseit. Azok számára, akik végigpörgették a PS4-es verziót majdnemhogy pénzkidobás az Ultimate Edition, mert látványilag alig tapasztalható javulás. Viszont ha eddig nem voltak meg a DLC-k, akkor egy öblösebb akció keretén belül jó vétel lehet.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 20990 Ft.)

3 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Nem értem hogy hogy nem sikerül 60 fps-t elérni egy ilyen játéknál…. Pedig imádom ezt a stílust. De ez a verzió kimarad, remélem hogy Extra-ba majd bekerül egyszer…. és akkor egy végigjátszást megér. Az meg nem ér 21000-t -mmint egy round a gaméval. 😉

  2. offline coop elérhető benne?

  3. …csak hát ez a gyanús felülnézetes látvány…