Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Világ – leszedi a keresztvizet a Cyberpunkról a Time magazin

Minden szinten zavaros.

Mivel nem követem munkásságát, sajnos nem tudom megmondani, hogy mióta közöl videojáték kritikákat a patinás Time magazin, az viszont biztos, hogy a lap online kivetülése friss cikkben foglalkozik a Cyberpunk 2077 című alkotással. A hangulatot megalapozandó már az írás alcíme is beszédes: “A Cyberpunk 2077 minden szinten zavaros“.

A több forrás szerint is mértékadónak tartott amerikai (heti) hírmagazin szerzője, Patrick Lucas Austin nem vár túl sokáig az első gyomros kiosztásával és azonnal rátér a Cyberpunk körüli balhé egyik legkényesebb részére, a dolgozók eszement túlóráztatására, de csak azután, hogy vitriolosan megállapítja, a hét éves fejlesztési ciklus és a rengeteg hype igazából semmi jót nem okozott a terméknek. Ez után gyorsan végigfut a “szemét” minőségű PS4/XO változatokon, az arra érzékenyeknél akár epilepsziás rohamokat is produkálható effekteken, valamint a refund opción és a PS Store-os szanáláson.

A cikk később azzal a gondolatsorral folytatódik, amit egyébként Molon FSZH kollégám is pedzegetett a PSC Cyberpunk 2077 tesztjében, vagyis hogy ezen stílusú kiberpank világnézet csak egy 2004-ben élő 14 éves kölyök számára lehet szélsőségesen izgalmas a földön szemétként heverő műpéniszekkel és bizonyos transznemű-transzfóbiás felhangokat pengető hirdetésekkel.

A következő lépésben a szerző a Cyberpunk olcsó díszletszerű világát ecseteli, melynek hibái szerinte azonnal kibuknak, ahogy valaki megáll egy pár percre azt vizsgálni, hogy mi is történik körülötte a világban.

De a fekete leves még csak ezután érkezik. A következő bekezdés aktuális témát érint, méghozzá a rasszizmust, mely a játékban a kritikus szerint a különböző bűnbandákban kristályosodik ki, pontosabban abban, hogy például csak a haiti illetőségű galeriben vannak színes bőrűek, de ott viszont mindenki az, és akikre a játék amúgy “hitehagyottként” hivatkozik, holott Haitin a római katolikus vallás terjedt el.

A folytatásban a téma újra a game gyatra technikai minősége, pontosabban az, hogy “több ezer dolláros” PC-re van szükség ahhoz, hogy valaki csúcsminőségű látványt kaphasson, ugyanis a PS5 / XSX verziók jelenleg még nem elérhetők.

A játékmenetet érintő kritikák között a szerző kiemeli, hogy az alternatív helyzetmegoldó opciók – azaz azok, melyek nem feltétlenül a rambózásról szólnak – általában nem működnek megfelelően a bugok miatt, így legtöbbször nem marad más lehetőség, mint a klasszikus letámadás.

A végszó ezek után nem meglepően lesújtó: a tesztelő csalódottnak és frusztráltnak érzi magát a játék abszolválása után és azt mondja, azok az elemek, amiket a Cyberpunk 2077 készítői valószínűleg “menőnek” gondoltak, szerinte egyszerűen elfogadhatatlanok. A zárógondolat – mely a bejelentéssel foglalkozik, mely szerint a CDPR már az előrendelésekből visszahúzta az összes költségét, és egyben az előrendelések lélektanát kritizálja – pedig kifejezetten acélos:

Ez a termék élből megbukna egy olyan világban, ahol a vásárlók megvárnák a teszteket, mielőtt a pénzüket egy új játékra költik…

11 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Ja, hét nyilván egy SJW special snowflake számára lehet vannak benne aggasztó dolgok, de szerencsére az SJW nem globális ahogy USA sem a világ. (más kérdés, hogy ha álaszthatnék USA meg Kína között, az előbbi lenne)
  Egy olyan szemléletű világban ahol anno azt kifogásolták, hogy Witcher 3-ban miért nincs feka, bizonyára ez a játék sem arat babérokat. A többi jogos.

  1
 2. És én személy szerint örülök ha valaki nem zsurnaliszták szavára adva dönt a hobbijáról/életéről tisztelt times…

 3. Ez egy nagyon nem amcsi hangvételű game, hál istennek. Egy nagyon jó game bűnszar mód adaptálva. Aki nem elégedett visszakaphatta a pénzét (akár végig is játszhatta akár 2x is, tehát a “szellemi termék” már az övé ez elég egyedi sztem….) a cdp Red saját zsebből pengették vissza. Kapják a pert, a céges részvények a felükre estek. Megérdemelték amit kaptak, de vége. Most aki tovább rugdossa őket a földön, semmivel se jobb náluk (és vajon ezek közül az emberek közül hányan hazudtak már a haszonért?)

 4. Örülök, hogy nem vettem meg, de a PS5 verzát azért még megvárom. Az bejönne. 🙂

 5. Jó pár ismerősöm játszik vele
  Minden hibát érzékelnek a játékkal kapcsolatban, de nagyon szeretik.
  A time-nak meg annyit, hogy megint beleakarnak szólni a történetbe mert nem az ő liberalista felfogásuk szerint van. Borzalom ez a PC szarság ami már megy

  2
 6. Nem játszottam a játékkal és nem is fogok. Távolról nekem úgy tűnik, hogy a lengyel kormányzat ideológai célzattal nyúlt bele a játékba és ennek az eredménye ez az öngyilkos repülés.

  2
 7. Én és szerintem még sokan így is jobb helyét látják a pénzüknek ennél a játéknál, ugyanis inkább fizetek egy olyan hibáktól hemzsegő játékért, amiben van bőven zsenialitás (a hibákat majd kijavítják), mintsem egy olyan játékért, ami ugyan hibátlanul megy, de maga a játék nem tud akkora élményeket nyújtani – és ide tartozik a játékok 95%-a.

  2
 8. Hát persze most már mindenki rúgja őket ahol éri.Persze teljesen jogos a felháborodás mindenki részéről.Nem is azzal van igazán baj hogy bugos a játék,mert ekkora méretű világban persze maradnak hibák.A tesztverziók szándékos visszatartása a vásárlók szándékos félrevezetése az ami igazán gyomorforgató a világ leg szimpatikusabb stúdiójától.Azért én szivből szorítok nekik hogy ezt a szarcunamit valahogy átvészeljék mert két impozáns és lehetőségekkel potenciállal teli rpg sorozattal lesz szegényebb a világ. Ha a befektetők tényleg csoportos perre viszik az ügyet talán sajnos az lehet a CDPR vége,egy ilyen balhé általában még a nagyokat is megcsapja a kissebb cégeket meg tönkre is teheti.

  • Ez egy nagyon amerikai hangvételű lap, szerintem érdekes húrokat penget a cikk, melyekre mi itt Európában, főként Magyarországon fel sem figyelünk. Lassan észre kell vennünk, hogy a tengerentúlon már nagyon más szelek fújnak.