Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

UnderMine (PS4, PSN)

Nehéz napok a bányában.

Régebben nem igazán kedveltem a rougelike és -lite típusú cuccokat, főként a véletlenszerűen generált szegmenseik miatt. Az sem volt túl kecsegtető, hogy egy-egy elbaltázott próbálkozás után kezdhettem mindent elölről. Sok időnek kellett eltelnie, hogy meglássam eme műfaj szépségét, de most már őrületesen jó élményeket köszönhetek ezeknek a nehéz, de tanulható videojátékoknak. Az UnderMine pedig egy tökéletes belépőszintű darab, ami remekül vegyíti a rougelike elemeket a dungeon crawler játékmenettel.

Nagyon bájos, ahogy a főmenüben egymás után ugrálnak le a bányába a kis csákánnyal felvértezett emberkék, akiknek egyetlen célja, hogy eljussanak a legalsó szintre és bezsebeljék a lehető legtöbb jutalmat. Random generált bányászunkkal a központi csarnokból indulnunk, majd 5 egyre nehezedő területen ásunk egyre mélyebbre. Szinte minden szoba egy piciny aréna, ahonnét addig nem mehetünk tovább, amíg el nem tettük láb alól az életünkre törő különféle lényeket. Ezek változatos módon próbálnak ellenünk fellépni, a kezdeti kevéske életerőpontjainkat a legalapabb slime-ok is ledarálhatják, ha nem figyelünk. Harcolni csákányunk lengetésével, illetve annak eldobásával tudunk, a fejleszthető statisztikák is főként ezek erősítéséről szólnak. Mert bár fűbe harapás esetén nulláról indulunk, de az addig összeharácsolt aranyunk egy részét megkapjuk a kezdőpontnál. Így az UnderMine minden alkalommal könnyebbé válik, ahogy erősebb fegyverbe, több életerőbe (stb.) fektetünk be.

Figyelmesen vizslatva a falakat aranyrögöket szúrhatunk ki, ezeket bányászhatjuk is kedvünk szerint. Viszont minden egyes földre hullott nemesfém esetén apró takonylények próbálják elcsaklizni a jussunkat, az elrabolt javakat kiverhetjük belőlük menekülésük közben. A két legfontosabb dolog a programban a kulcsok és a bombák gyűjtögetésé lesz. A kulcsokkal egy csomó szobába bejutást nyerhetünk, a bombák hasonlóképpen funkcionálnak. Rengeteg titkos járatot robbanthatunk ki, minden emeleten van pár ilyen random szoba vagy lejárat. Ami fontos lehet még, az a boltosok felkutatása. Ezek egy része csatlakozik a főcsarnokba és remek fejlesztéseket, tárgyakat vásárolhatunk tőlük. Ugyanakkor minden szinten van egy slime boltos is, akitől az adott körre vásárolgathatunk töltőket és egyéb hasznos dolgokat. A felfedezés során a kezünk ügyébe kerülhetnek ősi tojások, valamint rengeteg tervrajz is. A tojglikat kikelthetjük és egy kis segítőt vehetünk belőle magunk mellé, akinek speciális tulajdonsága van (például megmutatja a titkokat). A megvásárolt ereklyék bekerülnek a poolba, így a következő menetben szembe jöhet véletlenszerű tárgyként. Vannak mocskosul erős cuccok, amik kombinációba lépnek, illetve megannyi lehetőségből rakhatjuk össze az erősítő áldásokat. Átkokat is magunkra húzhatunk, ami már különleges végigjátszást igényel, de megéri magunkat tele pakolni hosszútávon ezekkel, ha ügyesek vagyunk és eléggé megismertük a szabályokat egy élmény lesz a kísérletezgetés.

Egy idő után már szépen végig fogjuk tudni küzdeni magunkat a szoftveren, és hogy ne unatkozzunk, itt jön a képbe a nehezített verzió az Othermine mód. Ebben a valódi kihívásban minden nagyobb pálya elején választhatunk random pozitív és negatív dolgok közül, majd véletlenszerű sorrendben következnek a megszokott szintek. Ha elég bátrak vagyunk, akkor a kezdésnél magunkhoz vehetünk egy spéci tárgyat, ami által minden pályán egy levehetetlen rontást raknak ránk, és higgyétek el, itt indul csak az igazi játék. Az UnderMine az egyik legélvezetesebb cucc a műfaján belül, amit kellő kitartással a témában kezdőbb gamerek is magukénak érezhetnek. Minden percét éltem, szívből ajánlom!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★★
SZÍNARANY
Kiadó: Thorium Entertainment
Fejlesztő: Thorium Entertainment
Megjelenés: 2021. március 30.
Ár: 5919 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Jól látom egyszemélyes móka a játék?