Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
State of Play 2020. augusztus 6.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
Tokyo Game Show
Ubisoft Forward

Ultimate Racing 2D (PS4, PSN)

Igazi oldtimer.

Sokféle autós játék megfordult már a kezeim között az évek során, de jelen cikk alanya, az Ultimate Racing 2D több szempontból is különleges. Joggal kérdezhetitek, hogy egy felülnézetes game mit keres PS4-en? A válasz a mobilos berkekben elért sikernek a retro hangulatnak, illetve a bőséges tartalomnak is köszönhető. Ezekhez pluszban társul egy korrekt ár; viszont a kérdés inkább az, hogy mennyire fanyalodik rá a player egy több évtizedes mechanikával és látvánnyal bíró játékra?

Mielőtt jobban belemerülnék a tartalmi részbe, tegyük rendbe a grafikai részt. A játék, ahogy a címe is rámutat, teljes mértékben felülnézetes, így egy minimális bedöntött kamera pozíciót sem tudunk kiválasztani. A látvány ettől függetlenül nem borzalmas, nincsenek elmosódottra lebutítva a textúrák, egyszerűen csak így álmodták meg a dolgokat a készítők. A menürendszer és az eredményjelző is a ’80-as évekbe repít vissza. Megértem azokat, akik elzárkóznak ettől a látványtól, viszont engem cseppet sem zavart, egyszerűen tudni kell a helyén kezelni, hiszen irányításban és taktikázásban is teljesen más készségeket igényelnek ezek a címek, mint egy népszerűbb 3D-s autós játék. Ami viszont vitathatatlan pozitívum, hogy a brutál grafikás stuffok után ez egy kis megnyugvást jelenthet a gépnek, így a süvítő vadászrepülőből egy néma lopakodót varázsolt Ultimate Racing 2D.

Az indítást követően sajnos semmilyen oktatást nem kapunk, így csak rajtunk múlik, hogy mivel kezdjük meg a pályafutásunkat. A szokásos time trial és az egyénileg összeállított versenysorozat mellett, tudunk a barátainkkal offline osztott képernyőn bohóckodni. Ha viszont összetettebb élményre vágynánk, akkor is megvannak a lehetőségeink, mivel a karrier módon belül fokozatosan tudunk egyre komolyabb versenyosztályokban elindulni, ha elég pénzt gyűjtöttünk össze. A kezdetet a Gokart jelenti, de nagyon hamar gyorsasági motoron, Nascar autóban, és végül a sorozat csúcsát jelentő F1 versenygépben találjuk magunkat. Ha ügyesek vagyunk és sokat vezettünk a régi felülnézetes GTA részekben, akkor nem lesz gondunk az irányítással. Ha egy kicsit fel szeretnénk dobni a futamokat, akkor beállíthatunk gumikopást, nitrót vagy dinamikus időjárást. Jó látni, hogy ilyen apróságokra is gondoltak a fejlesztők és ráadásul a sok versenykategória mellett pályák is akadnak szép számmal. Legnagyobb meglepetésemre a hivatalos versenycsíkok között még a Hungaroring is megtalálható.

Hangok terén sajnos semmi kiemelkedőre ne számítsunk. Kifejezetten unalmas az autók zümmögése, még nyomokban sem tudtam felfedezni semmi nagy köbcentis motorokra utaló morajlást. A zenék ismétlődnek, úgyhogy azt gyorsan ki is kapcsoltam, viszont a ciripelő bogarakra hajazó járgányokon nem tudtam túltenni magam. A hibák sorát bővíti egyébként a helyenként furcsán viselkedő ellenfél is. A nehézségi szint 1-től 120-ig terjed, én gondoltam belövöm egy köztes 60-as állapotra a mércét, de volt, amikor simán utolsó lettem akárhányszor próbáltam meg az adott futamot, máskor pedig minden gond nélkül húztam be az első helyet. A pályák az én szájízemnek kicsit rövidek, mert egy nevesebb Daytona 500 vagy Spa-Franchochamps futamon is körbe lehet érni 20-30 másodperc alatt. Számomra a 2D játékmenet nem vonja maga után a miniatűr pályákat, de ez legyen az én bajom.

Összességében az Ultimate Racing 2D egyáltalán nem rossz játék, főleg ha az ár/érték arányt is szem előtt tartjuk. Aki szereti a retro stílust, annak egy remek élmény lehet néhány nagyobb húzócím között, a többiek szerintem már a képek láttán is elkattintottak a cikkről. Az értékelőben lévő 4 csillagot pedig bőven megérdemli a játék, mivel ennél tartalmasabbat és jobbat csak nagyobb költségvetésből lehetett volna kihozni. Viszont a nagyobb költségvetés okán lehet, hogy nem ennyibe kerülne és nem is felülnézetben kellene küzdenünk az előttünk cikázó ellenfelekkel.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Applimazing
Fejlesztő: Applimazing
Méret: 703.66 MB
Megjelenés: 2020. július 20.
Ár: 3090 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Telón toltam egy keveset. Szerintem klassz. 🙂