Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

TWO POINT CAMPUS (PS5, PS4)

Kettőből két pontos!

(A teszt a PlayStation 5-ös verzió alapján készült.)

Ugye te is mindig arra vágytál, hogy egyetemvárosokat menedzseljél? Tessék? Azt mondod nem? Akkor talán eme röpke, de annál lényegre törőbb tesztemmel meghozom a kedvedet! Kezem ügyébe került ugyanis a SEGA és a Two Point Studios új üdvöskéje, a Two Point Campus, ami – ahogy a neve is indikálja – egy olyan „életszimulátor”, ahol egyetemvárosokat kell menedzselni, avagy az „égből” irányítani a felsőoktatás sorsát. Nem ez az első játéka a fejlesztőcsapatnak a műfajban, előtte a Two Point Hospitallal nyűgözték le az érintett játékostábort. Icipici fun fact, amit inkább az idősebb gamerek fognak értékelni: a TP-féle Hospital tulajdonképpen a már nem mai Theme Hospital szellemi örököse, az 1997-es klasszikus eredeti fejlesztőitől.

A feladat tehát adott: kampuszokat kell felhúznunk a nulláról, minimális kezdőtőkéből. A cél pedig az, hogy hallgatóink jól érezzék magukat a mi intézményünkben. Ugyanis, ha a hallgatónak jó, akkor nagy eséllyel kiváló jegyekkel fogja zárni az évet, és megkezdheti a következőt. Ez növeli az intézmény hírnevét, ezáltal pedig több anyagi forráshoz jutunk, amivel tovább bővíthetjük városunkat. Azonban amennyire egyértelmű, annál nehezebb a dolgunk – noha nem a játék első pár szintjén, melyek közül a legelső abszolút bevezetőként szolgál. Itt a program fogja a kezünket, irányítja a kezdőlépéseket, elmagyarázza a diákok elégedettségének titkát, javasolja a megfelelő épületeket, oktatókat. Merthogy az egyetemmel nem csupán strukturálisan kell foglalkozzunk, hanem biztosítanunk kell az elegendő számú és minőségű személyzetet is. Hiszen, ha nincs oktató, akkor nincsenek tanórák, ha nincsenek takarítók, akkor bűzleni fognak a kollégiumi szobák – a diákjaink meg hiába tanulnak jól, igénytelenek és csesznek takarítani maguk után.

Számomra egyébként befigyelt egy kis Sims-vonal, mert bár nem annyira karakterközpontú a cucc, mint a másik közkedvelt életszimulátor, de itt is rendelkeznek az emberkék egyedi jellemvonásokkal. Csekkolhatjuk például, hogy szabadidejükben mit szeretnek csinálni, hogy éreznek éppen, milyen az általános „boldogság-szintjük”, vagy éppen mi a problémájuk – és utóbbiból fog akadni bőven. Ezen ismeretek fényében alakíthatjuk az egyetemet. Építhetünk új előadótermeket, laborokat, kollégiumi szobákat, közösségi tereket épületen belül és kívül. A lehetőségek tárháza nagy, millióféle módon alakíthatjuk a kampuszunkat. Egy egyetemi év nagyjából 20 perc a játékban, szóval az idő gyorsan pörög, de csak akkor, ha mi akarjuk. Van lehetőség ugyanis az idő lelassítására vagy teljes megállítására is, hogy nyugodtan tudjuk eszközölni a kívánt változtatásokat.

Az egyszerű, de minőségében kifogástalan grafikával megáldott alkotásban a menedzselés tehát könnyen tanulható, egyszerű, abszolút kezdőbarát. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy ilyen játékhoz nem megfelelőbb periféria-e egy egér + billentyűzet páros. Elméletben de, gyakorlatban viszont annyira profin szabta a Two Point Studios a kontrollerre az irányítást, hogy még akkor sem tudnék belekötni, ha nagyon szeretnék. A funkciók kiosztása a gombokra remek, minden a legjobb helyen van, egyetlen egyszer kellett csak megnéznem a tesztelés elején a button layoutot a beállításokban.

Arról, hogy a hosszas szervezkedés, szerkesztgetés ne fulladjon unalomba, kellemes OST gondoskodik, illetve a játék „Humor Heroldja”, avagy a hangosbemondó. Utóbbi 5 percenként tol el egy-egy olyan viccet, aminek az elsütéséért a haverodat is állcsúcson pattintanád a sokadik alkalom után. De ezzel együtt teljes a Campus, és végül is olykor nem is rossz hallani némi blődséget, miközben azzal van az ember elfoglalva, hogy milyen legyen a kollégiumi szoba padlója, tapétája. Amikor pedig már belejöttünk a dologba, akkor mindezek mellé bedobja a játék, hogy csináljunk lovag és varázslóképző egyetemet, ahol igazán meg tudja magát csillogtatni az a szórakoztató koncepció, amivel a program kivívja magának az abszolút megérdemelt figyelmet.

A Two Point Campus egy kiváló alkotás a műfajában. Bárki számára egyszerűen megtanulható menedzserkedéssel, addiktív játékmenettel, laza és vicces atmoszférával hódít. Amikor pedig úgy érezzük az előrehaladásunk során, hogy mindent láttunk, akkor tudatosít minket róla a cucc, hogy „francokat, van ám még a tarsolyban az ötletekből!”. Abszolút ajánlott új érdeklődőknek, azok meg pláne csapjanak le rá, akik szerették a Two Point Hospitalt!

(A játékot a Cenega biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 13990 Ft.)

Pozitívum(ok)

  • Könnyen tanulható, egyszerű vezérlés; laza és vicces atmoszféra dukál a menedzselés mellé; rengeteg tartalom és ötlet, ezáltal pedig szinte végtelen játékidő

Negatívum(ok)

  • Helyenként néha többet tölt a szoftver, mint amennyi idő elvárható a PS5 SSD-jével; a játék zenéi kellemesek, de lehetnének változatosabbak; a karakterek problémáit jelző piktogramok olykor nem egyértelműek
9/10
Látványosság:
Játszhatóság: Kiemelkedő
Szavatosság: Kiemelkedő
Zene/Hang:
Hangulat: Kiemelkedő

martin beleszól:

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Baromi jó a téma, bár – őszinte leszek, és tudom, hogy más stílus – én egy Bully remake-nek jobban örülnék. Örömteli viszont, hogy jelennek meg ilyen játékok, örülnék, hogyha az Extrába beraknák. Ha nem, akkor kicsit várok, és beszerzem.

    2
    • Ha pedig nem kerülne be, és esetleg a közeljövőben nem lesz akciózva, akkor állítom, hogy teljes áron sem bánnád meg a vásárlást. 🙂

      1