Townsmen – A Kingdom Rebuilt (PS4, PSN)

Klasszikus középkori városépítés.

Mostanra már PS4-en és más konzolos platformokon is kifejezetten széles skálán tudnak válogatni a stratéga programok között a zsáner rajongói. Egyre több kiadó készít az alapvetően PC-re készült játékaiból portot, ahol igazából az irányítás és a gyorsgombok kényelmes integrálása jelenti az igazi kihívást. A tavaly megjelent Townsmen legújabb felújított része idén PS4-re is ellátogatott, így aki egy igazán retró hangulatú középkori városépítős címet keres, annak itt a megfelelő lehetőség. A Townsmen – A Kingdom Rebuilt több, mint 20 pályát és 150-nél is több épületet tartalmaz, melyek csak arra várnak, hogy fel legyenek építve.

Sokszor emlegetem, hogy egy jó játék alapját egy korrektül összerakott tutorial mód képezi. Na, itt tényleg komolyan vették a fejlesztők a feladatot. A tanulási fázis igazából egy komplett kampánymódnak is elmegy, hiszen az összesen hat fejezet még végig rohanva is több órányi játékidőt ad. Ha tisztességgel végigtoljuk, a kötelező trófea jutalmon kívül valós tapasztalattal is felvértezzük magunkat, ami nem utolsó szempont. Amikor majd egy teljesen üres sandbox térképen kezdünk új kalandokba, akkor már senki nem fogja elmagyarázni, hogy milyen épületeket érdemes lerakni és hogy mit kell tenni, ha betegség vagy tűzvész üti fel a fejét a városban. Ha végeztünk a részletes betanuló móddal, akkor egy-egy küldetés erejéig tudunk építkezni egy adott térképen, ahol a város már önfenntartó, így igazából csak a fejlesztésekre kell koncentrálni. Ezek között akadnak igazán jópofák is, ahol minél több templommal kell a vallásos életmód felé terelni az embereket, vagy lovagi tornát kell leszerveznünk a király kérése alapján. Az ilyen speciális missziók során jövünk rá, hogy mennyire jó tisztában lenni az alapokkal. A lakóknak igényük van vízre, lakhatásra, dekorációra és természetesen a hasukat is szeretik, szóval minden egyes apró részlet számít, ha a boldog lakosság a cél.

Az animációk és a kinézet is sokat fejlődött a korábbi részekhez képest, igaz még mindig hiányzik belőle a 3D-ben forgatható kamera, így azért a nagyobb városok átláthatósága közel sem egyszerű. A Townsmen varázsa inkább a játék összetettségében rejlik, mintsem a rajzos kivitelezésű grafikában.  Azért a hangulatos építkezés és fejlesztések mellett vannak frusztráló dolgok, erre a legjobb példa a épületeinket folyamatosan megtámadó banditák, akik ellen a katonai haderő és a védelmi tornyok tudnak megfelelő segítséget nyújtani. Sajnos hiába a sok statisztika és a részletes beállítás, a lehetőségek nem terjednek ki a katonáink irányítására. A csapatainkat egyáltalán nem tudjuk mozgatni, így csak a megfelelő torony lehelyezése nyújthat védelmet a rablókkal szemben. Mivel a játékban található harc kimerül a védekezés megszervezésében, ezért más városok elleni csata és az online multiplayer lehetősége is kivitelezhetetlen volt ebben a formában. Ha lehetne választani, akkor a stuff ezen részére jobban ráfeküdtem volna a fejlesztők helyében.

Ha mindez nem lenne elég, akkor a konzolos verzió ajándék kiegészítőjével is elszórakozhatunk, ahol a hajózás és a kikötők jelentik majd a legnagyobb újítást. The Seaside Empire további jó pár játékórát ad pluszba és ez rendkívül korrekt gesztus a kiadótól. Tartalmát tekintve tehát elég jól megpakolták a készítők a PS4 verziót, erre egy rossz szavunk se lehet. Már önmagában a játék teljes kiismerése és a fejlesztések elérése is legalább 10-15 órát igénybe vesz. Egyébként az idő múlását is érdemes figyelemmel követnünk, mert az időjárás, ahogy a valóságban is, úgy a játékon belül is sok mindenre kihatással van. A termelés sebessége folyamatosan változik és az egyéb bónusz szorzókat is érdemes ellenőrizni, mert akár egy kis eső is megváltoztathatja a községünk működését.

Aki szereti a stratégiázó, városépítős címeket, annak hosszú időre nyújthat remek szórakozást a Townsmen legújabb része. Időközben azért elő-elő fordulnak apróbb hibák, illetve hiányosságok is bőven akadnak, de mindettől függetlenül a kategóriáján belül az egyik legjobb középkori menedzser játékkal volt dolgom a tesztidőszak alatt.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: HandyGames
Fejlesztő: HandyGames
Méret: 678.3 MB
Megjelenés: 2020. február 20.
Ár: 9190 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Imádom az ilyen stílusú játékokat, de 9000 forintot elkérni egy mobiljátékért elég erősnek érzem.

  2. Ez egy érdekes koncepció, felkeltette az érdeklődésemet! Köszönöm a tesztet! (Hiányzik a játék címe, a képre kattintva lehet elérni a tesztet. Gondoltam szólok.)