Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

TOEM (PS5, PSN)

Mondd, hogy csíííííííz!

A kamera, mint a pillanatok, emlékek megörökítésére szolgáló eszköz, ma már szinte mindannyiunk zsebében ott van. Ha nem célunk a professzionális felhasználás, úgy csak kézbe vesszük az okostelefont és gyorsan kattintunk párat. Különösen igaz ez a sokszor túlbuzgó „Insta-generációra”, akik – tisztelet a kivételnek – több tekintetben is megkérdőjelezhető minőségű képekkel szórják tele a világhálót, esetenként meggondolatlanul. Ugyan a jelenség és legújabb tesztjátékom között nem vonható sok párhuzam, egy dolog azonban mégis közös: a fényképezés.

Három srác dolgozik együtt Something We Made stúdiónév alatt. Bár túl sokat nem sikerült megtudni róluk, „Madarat tolláról, fejlesztőt játékáról” – tartja az általam frissen kreált mondás. Legújabb játékuk, a TOEM viszont elárul egyet s mást a csapat kreativitásáról, humorérzékéről.

Főhősünk egy névtelen, aranyos, állatszerű lény. Egy fényképezővel a nyakában vándorol egyik helyszínről a másikra, hogy különleges jelenségek, lények megörökítése mellett megoldja a helyi lakosok problémáit, és szemtanúja legyen a „TOEM-jelenségnek”. A program nem gondolja túl a puzzle-adventure koncepciót, de ha valamire, akkor erre a játékra abszolút igaz az, hogy egyszerűségében nagyszerű.

A kézzel rajzolt, gyönyörű grafika ugyan csak fekete-fehérben tetszeleg, kicsit játszik a szürke árnyalataival is, hogy érzékeltesse a különbségeket talaj, épületek, tárgyak között. A szintek felépítése dioráma-szerű, nagyítható és kicsinyíthető, sőt, a tengelye körül forgatható is. A változó környezetet relaxáló dallamok segítik időről-időre, melyek néha kicsit olyanok, mint amikor körbeülitek a tábortüzet, előkerül egy gitár, és zenéltek. Számomra hatalmas plusz az, hogy nem szól állandóan a muzsika, és sokkal nagyobb szerepet kapnak olyan környezeti zajok, mint egy béka kruttyogása, vízcsobbanás hangja, és a többi. Egyrészt a kalandozás élményéhez hozzátesz, másrészt úgy gondolom, hogy iszonyú idegesítő tud lenni, ha már fél órája ismétlődik ugyanaz a track.

Idegtépő agyalásról szó sincs a TOEM-ben, és ez az egyik bája a játéknak. Egyik képernyőről mész a másikra, találkozol egy csomó különleges NPC-vel, akiktől zseniális humorral átitatott beszélgetés folyamán felveszed a küldetéseidet, és mész fotózni. Ha a feladat kész, kapsz a gyűjtőkártyádra egy plecsnit, és amint elég összegyűlt, mehetsz a következőre. Habkönnyed és édes az élmény, akárcsak egy hófehér vattacukor, amivel nem tudsz betelni. Soha nem fordul elő az, hogy egy puzzle túl nehéz lenne, sem az, hogy a humorérzék elfogyna – a program okosan, konstans adagolja a játékosnak ezeket, újra és újra meglepetést okozva. Amikor azt hiszed, hogy nincsen viccesebb egy szendvicset zenére körültáncoló sirálycsapatnál, akkor jön a diszkó előtt álló, masszív testalkatú kidobó-medve, aki csak azután enged be a klubba, miután megmérte, hogy mennyire vagy swag.

Te döntöd el, hogy a feladatot hogyan teljesíted. Mindegy, milyen szögből, honnan kapsz le valamit vagy valakit, a játék ebben abszolút megengedő. Ez annak is köszönhető, hogy a fókusz az élményen, és nem a teljesítményen van, de mondhatnám úgy is, hogy a megtett út fontosabb, mint a cél. A Something We Made mintha azt üzenné, hogy ülj le egy gőzölgő tea vagy forralt bor társaságában és ne csinálj egyebet, csak élvezd, amit látsz és tapasztalsz. Az ünnepi időszak után, egy ilyen feszült két év után, mint ami mögöttünk van és tekintettel arra, ami várhat ránk talán ez a legjobb opció. Egy igazi mestermunkáról, 2021 egyik legjobb indie címéről olvastál!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★★
SZÍNARANY
Kiadó: Something We Made
Fejlesztő: Something We Made
Megjelenés: 2021. szeptember 17.

4 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Új tartalmat kap a játék egy nemsokára érkező frissítés keretein belül, íme a YouTube trailer: https://www.youtube.com/watch?v=gl1aujqHq7Q

  2. Elképesztően jól néz ki, lehetne teljes értékű RPG.

    • NAGYON király ez a cucc!

      • A tavalyi év egyik meglepetés játéka, és ékes mintapéldája annak, hogy bizony érdemes az indie kategóriában nézelődni. Az ilyen alkotások, mint a TOEM, megmutatják, hogy buta sztereotípia az, hogy az indie zsánerben csak olcsó kinézetű, 1-2 órás, semmilyen játékok vannak.