Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Through the Darkest of Times (PS4, PSN)

Hétköznapi kisemberek elkeseredett harca a Harmadik Birodalom árnyékában.

Szerintem egyáltalán nem vagyok vele egyedül, ha azt mondom, hogy a múlt évszázad első felében erőre kapott nemzetszocialista diktatúra, majd az általa kirobbantott Második világháború vitán felül az egyik, ha nem a legfontosabb történelmi eseménynek számít az emberiség hosszú történetében – amely nem csak a világot formálta át a ma ismert berendezkedésre, de olyan mélyen otthagyta a lenyomatát fajunk krónikájában, hogy a hatásait mind a mai napig érezzük. Minden idők legpusztítóbb világégéséről, illetve a náci Németország működéséről rengeteg dokumentumfilm és ismeretterjesztő műsor készült, még mindig elismert történészek és tudósok egész sora vizsgálja a több tízmillió emberélet kioltásáért közvetve vagy közvetlenül felelős rendszer felépítését, fontos szereplőit vagy titkait, és bár manapság ezek az alkotások szinte már csak önmagukat ismétlik, a téma még mindig kifejezetten népszerű – még akkor is, ha gyakorlatilag már nincs semmi új a Nap alatt, amit még érdemes lenne feldolgozni vagy ki lehetne deríteni. Ettől függetlenül jómagam – aki elhivatott rajongója a történelemnek, különösen a XX. század eseményeinek – mindig izgalommal vetem bele magamat az olyan újabb alkotásokba – legyen az film, tévésorozat, könyv, vagy jelen esetben egy videojáték –, amelyek ebbe a korszakba kalauzolják el az embert. Mostani tesztalanyunk, a Through the Darkest of Times is pontosan ilyen: célja, hogy bemutassa a náci rezsimet, illetve annak tehetetlen, egyszeri nyárspolgárait – természetesen azon civilek szemszögéből, akik ártatlan elszenvedői voltak a rendszernek, és akik végül elhatározzák, hogy kiállnak magukért és egymásért, majd saját módjukon próbálnak meg tenni valamit az elnyomás ellen.

A Through the Darkest of Times átlagos emberekről szól, akik átlagon felüli helyzetben kénytelenek saját kezükbe venni sorsukat, és ezért muszáj a lehető legjobbat kihozni magukból eme kíméletlen, kőkemény helyzetben – mindez a Paintbucket Games fejlesztőitől, akiknek az ezerszer látott alapokon épülő, ámde a narratívája miatt mégis kultuszjátéknak minősülő Spec Ops: The Line-t is köszönhetjük. A spanyolviaszt sem az találta fel, ahogy a Through the Darkest of Times sem tör ilyesféle babérokba, de nem is ez a lényeg: a túlélésért folyó küzdelem során egy összetett, földalatti szervezetet kell működtetnünk, ami lényegében erőforrás- és kockázatmenedzselésben merül ki. Tehát gyakorlatilag támogatókat kell szereznünk, adományokat gyűjtenünk, ezáltal pedig eszközöket beszereznünk, amik azt a célt szolgálják, hogy a lehető leghatékonyabban tegyünk keresztbe a náci rezsimnek, továbbá különféle ellenállási akciókat is megtervezhetünk, amelyek sikerre vitele csak rajtunk, játékosokon és a mi egyéni döntéseinken múlik.

Vitathatatlanul jól hangzik ez, noha láttunk már hasonlót bőven: ide egy kis This War of Mine, oda még egy csipetnyi Beholder, és voltaképp kész is van a Through the Darkest of Times. De ahogy a Spec Opsnál, úgy itt is a történeten és annak tálalásán van a hangsúly. A cselekmény 1933. január 30-án, Adolf Hitler hatalomra kerülésével veszi kezdetét, amely napon három barát egy kocsmai találkozás során úgy dönt, hogy életüket kockáztatva felveszik a harcot a Harmadik Birodalom ellen, és innentől fogva négy fejezeten, ezáltal pedig négy különböző időszakon keresztül lehetünk szemtanúi a rendszer felemelkedésének, aranykorának, valamint törvényszerű bukásának, a Reichstag felégetésétől és a hatalmuk megszilárdításától kezdve, a zsidók üldöztetésén és az olimpiai játékok megrendezésén át, a második világháborúig és a birodalom elkerülhetetlen bukásáig bezárólag. És miközben Németország egyre mélyebbre merül el a pokolban, és a helyzet egyre kilátástalanabbá válik, az ellenállás vezetése pontosan a te feladatod lesz!

Ehhez pedig Berlin szerteágazó, labirintusszerű térképét kapod játszótér gyanánt. Indie címhez képest igencsak komplex felépítéssel van dolgunk, amely keretein belül csoportosulásunk különböző tagjait mindig képességeik és tulajdonságaik szerint kell beosztanunk bizonyos feladatokra, attól függően, hogy éppen milyen erőforrásra van szükségünk, vagy, hogy éppen milyen küldetést szeretnénk teljesíteni. Fontos, hogy közben mindig nyomon kövessük az ellenállás morálját, és ha a megfelelő embereket küldjük a megfelelő helyekre (értsd: aki erős szónoki képességekkel rendelkezik, azt új tagok toborzására, akik magas pozíciókban dolgoznak, azokat illegálisnak nyilvánított cuccok beszerzésére, és így tovább), akkor nem kevés információhoz és pénzmaghoz juthatunk, amivel a csoportunk különböző akcióit és tevékenységeit tehetjük hatékonyabbá. Vigyáznunk kell tehát, mert ha az ellenállás morálja egy bizonyos szint alá süllyed, a csapat felbomlik, ami akkor is megtörténhet, ha küldetéseinket elbukjuk, vagy ha nem tudunk elengedő támogatást szerezni. Ezek a tények gyakran fognak Damoklész kardjaként a fejünk felett lebegni, ugyanis a Through the Darkest of Times már első nekifutásra is kifejezetten nehéz, még a Story Mode-ot választva is – mazochistáknak viszont ott a komolyabb kihívást nyújtó, a mentés lehetőségét elegánsan figyelmen kívül hagyó Resistance Mode, ami mondanom sem kell, nagyon-nagyon messze van a sétagalopptól. Még akkor sem érezhetjük magunkat biztonságban, ha egy-egy küldetést sikeresen teljesítettünk: ugyanis megvan a veszélye annak, hogy túlságosan felkeltjük olyan nem kívánt szervezetek figyelmét, mint a Gestapo, akik nem restek lecsapni ránk, ami kihallgatást, majd pedig bebörtönzést von maga után, amely végül a legjobb esetben is egy hét kiesést jelent az adott tagnak. Így hát kettőn áll a vásár: ha visszafogottak vagyunk, kevesebb eséllyel kerülünk a Harmadik Birodalom karjai közé, ugyanakkor így nagyobb az esélye annak, hogy a lázadás elbukik, vagy nagyobb kockázatot vállalunk, de így viszont túl nagy feltűnést keltünk.

Elsőre persze eléggé kíméletlennek tűnik a stuff metodikája, na de gondoljunk csak bele, a harmincas-negyvenes évek Németországa sem volt sokkal kellemesebb. Ebből adódóan a fejlesztőknek sikerült kellőképp átadni a korszak hangulatát, annak minden félelmével, bizonytalanságával és reménytelenségével, egyúttal mindenféle szélsőséges ábrázolást nélkülözve mutatják meg, hogy ez időtájt nem minden német volt egyben náci is – a realisztikus hangvétel, illetve a gyakori szomorú pillanatképek is ezt segítik elő. Ezek által tökéletesen átérezhetjük, mit jelentett akkoriban és mekkora súllyal járt az, ha valaki önként felvállalta azon elveit, amelyek teljesen szembementek a Harmadik Birodalom szabályaival.

A Through the Darkest of Times komoly témákat boncolgat, és mindezt a lehető legkorrektebb módon teszi. Grafikailag és zeneileg is a maximumot hozza, ami az ilyen szűkre szabott indie-keretek között csak lehetséges, ahogy a párbeszédek és a választási lehetőségek is precíz módon kidolgozottak. Néhol igencsak komoly kihívása miatt pedig mindenképpen van benne minimum két végigjátszás. Történelemszerető játékosoknak kiváló unaloműző – sőt, annál sokkal-sokkal több.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: HandyGames
Fejlesztő: Paintbucket Games
Méret: 742.65 MB
Megjelenés: 2020. augusztus 13.
Ár: 5240 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

4 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Nagyon kemény a képi világa.

    • Van egy osztályom, ahol angolul tanuljuk a történelmet, lassan ez az időszak következik. Erőteljesen gondolkodom, hogy nyomom velük ezt a játékot.

      1
  2. Nagyon örülök a tendenciának, hogy ilyen játékok jelennek. Meg a We. The Revolution, a Help will come tomorrow mellett az egyik legjobb ilyen jellegű játék.

  3. Egyszerre örülök és sajnálom, hogy ezt nem én kaptam tesztelésre. Tökéletesen megírt, intelligens teszt, őszintén gratulálok.

    2