Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

The Stanley Parable: Ultra Deluxe (PS5, PS4, PSN)

Az interaktív lét feloldhatatlan nehézsége.

A videojátékok interaktívak. Az interaktivitás döntési lehetőségeket biztosít. A döntések lehetősége szabadságra utal. A döntés szabadságára. Egy videojátékot azonban fejlesztők készítenek. Minden döntési lehetőség meg van tervezve. Kívülálló személyek döntik el, hogy mit is dönthetünk el. Megszabják, hogy mit szabad és hogyan. A döntés tehát illúzió. A szabadság illúzió. A szabad akarat is csak egy illúzió. Ha a játékban így van, az életben is így lehet? Ehhez hasonló filozófiai nyúlvermekbe ránt és kerget minden idők egyik legviccesebb és legintelligensebb videojátéka, ami The Stanley Parable: Ultra Deluxe címmel végre-valahára PlayStationre is kapható.

Ez egy rövid teszt lesz, ugyanis a fentieken túl mást, legyen elvont vagy konkrét, nem szeretnék lelőni. Ugyanis ez a 2013-ban megálmodott, azóta bővített, majd hosszú csúszások árán végre megjelent mestermű pont azért különleges, mert a játékos maga fedezheti fel. Az alapkoncepció roppant egyszerű, a folyton jelenlévő Narrátor pedig vázolja is a helyzetet: Stanley egy irodai munkás, aki ül a gépe előtt, és parancsokat kap. A parancsok megmondják, hogy melyik gombot mennyi ideig kell lenyomnia (ismerős?) – egy nap azonban nem kap több utasítást. Stanleyt egy mély rémület tölti el, majd kilép az irodából, és szembesül vele, hogy senki sincs ott. Elindul hát tovább, amikor eljut egy elágazáshoz: a Narrátor szerint balra megy. A kérdés, hogy szerinted is így cselekszik-e.

A The Stanley Parable elképesztően vicces, és ezt nem győzöm eléggé hangsúlyozni. Kevés az olyan játék, ami konkrétan vígjáték, ez pedig kimagasló példája ennek. Egyrészt a Narrátort szinkronizáló Kevan Brighting zseniális, másrészt a szövegek, a szituációk és a hol fergeteges, hol keserédes, hol szimplán őrült történések egy fantasztikus összességet alkotnak. Ezek pedig gyakran dekonstrukciói a videojátékok műfajának vagy úgy általában a fikciónak, miniesszék a videojátékok, a fejlesztők és közönségük kapcsolatáról, és mély elmélkedések mindenféle dologról, folyton reflektálva a játékok helyzetéről és vonzáskörzetéről. Mint egy univerzum, aminek a középpontja a videojátékozás, és amely gravitációs mezeje bevonz mindent. Mondhatnék ilyen magasröptű ál-gondolatokat, de teljesen felesleges – egyszerűen meg kell tapasztalni ezt a játékot, nincs mese.

Az eredeti alkotás a Half-Life 2 modjaként született 2011-ben, amit újraalkottak 2013-ban „rendes” videojátékként. A móka kimagaslóan pozitív fogadtatásban részesült, és kereskedelmi siker lett. 2018-ban jelentették be a kibővített, konzolokra is megjelenő Ultra Deluxe-ot, ami rengeteget csúszott, majd végül múlt hét csütörtökön, 2022 áprilisában PlayStationön is játszható lett (meg persze bővült PC-n is). Az új tartalomról hallgatok azonban – legyen annyi elég, hogy sikeresen továbbvitte azt a fantasztikus metanarratív struktúrát, ami kimagaslóvá tette az eredetit, remekül reflektálva ennek minden buktatójára és bukfencére.

Elképesztően nehéz írni egy ennyire elvont koncepcióról, ahol minden egyes szó megfoszt valakit attól a különleges élménytől, amit nyújt a The Stanley Parable: Ultra Deluxe. Ezt kíséreltem most meg, ki tudja milyen sikerrel – de talán elegendő ahhoz, hogy eldönthesd, kedves olvasó, akarsz-e ezzel a játékkal „játszani”, illetve akarod, hogy „játsszon” veled egy kicsit. Ha nem, akkor meg pláne próbáld ki – hamisíthatatlan, másolhatatlan, különleges perceket és órákat tölthetsz vele. Meg a röhögéssel.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★★
SZÍNARANY
Kiadó: Crows Crows Crows
Fejlesztő: Galactic Cafe / Crows Crows Crows
Megjelenés: 2022. április 27.
Ár: 7690 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

4 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Zseniális játék (a szó legszorosabb értelmében). Én mindenkinek receptre felírnám a hétköznapok (értsd: és a “szabad, demokratikus” világ) gyógyítására. 😀

    1
  2. Tuti, hogy ki fogom próbálni. Kösz a kedvcsinálót.

    1