Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

The Skylia Prophecy (PS4, PSN)

Kamu-vania.

A The Skylia Prophecy már legelső pillantásra is a Castlevania franchise és a Ghosss’n Goblins iránti kedves emlékeinkre próbál rájátszani, egyedül a borítókép amatőr jellege hathat figyelmeztetőleg, hogy azért ne hagyjuk rászedni magunkat. Rövid idő alatt viszont egyértelművé válik, hogy a kellemes pixelgarfika és az ígéretes dizájn alatt felszínes játékmenet várja az érdeklődőt.

Szó sincs szerteágazó pályákról, folyamatosan összeszedhető power-up-okról vagy fejlesztésről, amikkel aztán később visszatérhetünk az addig megközelíthetetlen szintekhez. Szinte lineáris 2D-s side-scrolling élmény, közel két-három órás játékidő és túltolt kihívás jellemzi a stuffot, melynek java részén kardunkkal és mágikus pajzsunkkal küzdjük keresztül magunkat. Ez a harc ugyan lehetne pontosabb, de alapvetően jól működik, csupán hiányzik a guggolva támadás, így az alacsonyabb bogarakat és rémeket egyedül pajzsunk használatával gyűrhetjük le, ami igen precíz időzítést kíván.

Mondjuk nem ettől nyújt kihívást a game (még könnyű fokozaton is), hanem mert egyfelől csekély élet ponttal rendelkezünk, amiből egy sima találattól is veszíthetünk. Másfelől jótékony potik ugyan húzhatják zsebünket, de csupán egyetlen élet-, egy mana-visszatöltő és egy újraélesztő változat, amik megvásárlása rendkívül sok aranyat kóstál. Így aztán minden egyes ellenség, védekezés, bekapott találat végzetes lehet, ha nem is feltétlen azonnal, de egy későbbi, nehezebb összecsapásban mindenképp. Emellett lesznek olyan akadályok, amiken csak varászlattal tudunk majd átvergődni, de ha már ellőttük mindet korábban, az elég gáz. Így aztán minden egyes mágia és ital használatnak, gyógyításnak jelentősége van, nincs lehetőség „véletlenül” rossz gombot nyomni és ellőni, mert később annak hiányában mehetünk vissza shoppingolni a fél órával ezelőtt meglátogatott faluba. Automatikus mentés vagy checkpoint rendszer pedig nincs, kizárólag a megfelelő szobroknál mehet a save.

Idővel karakterünk magától fejlődik, bár ez sajnos követhetetlen, semmi jelzés nem mutatja, hogy hol tartunk, egyszerre csak megnövekedik életerőnk vagy ellőhető patrónusunk száma. Dicséretes, hogy ilyen is van, csak hát ezzel a megvalósítással ez szintén nagyon sekélyes.

A falvakban mehetünk az orvoshoz instant gyógyulásért, a boltba a már említett üvegcsékért, illetve felvehetünk mellékküldetést is (ebből is csak egyet). Ez utóbbi két okból is hasznos, egyrészt közelebb kerülünk a jó befejezéshez, valamint pénzt kapunk érte, aminek fontosságát a boltba látogatáskor igazán átérezhetjük. Ezen side questek viszont többször is, egy már befejezett szakaszra küldenek vissza, úgyhogy lesz majd lótifuti rendesen, ezért jeleztem korábban, hogy ”szinte” lineáris a játékmenet. Csak hát ezek így baromira nem lesznek izgalmasak, a zseton viszont kelleni fog, úgyhogy nincs mese…


Van még egy fontos dolog, amit megvásárolhatunk, ez pedig a kulcs. Haladásunk során belefutunk majd zárt ajtókba, ahol vagy felhasználjuk ezt (és reménykedünk, hogy még az újabb lakat előtt beérünk a városba), vagy a rendszerint a közelben várakozó démonhoz fordulunk segítségért, aki ”majd a jövőben kér cserébe valamit”. Boss fightok előtt szintén találkozhatunk majd a tüskés ujjú macskalénnyel, ilyenkor ugyanezen ajánlattal osztogat jóságot, csak akkor kulcs helyett potiont. Egyértelmű, hogy ha sűrűn élünk ezzel a lehetőséggel, az a ”Bad ending”-et segíti elő, így érdemes átgondolni hosszútávú terveinket és a rövid- illetve hosszútávú kockázat jelentőségét. Érdekes csavar lehetett volna ez a többszöri végigjátszás a jó és rossz befejezésért, de mintha a fejlesztők sem bíztak volna abban, hogy a játékot nem hogy egyszer, de többször végigtolja valaki, így közel fél óra után csilingel is a Platina.

Ezen a sztori sem segít sokat, bár nagyon próbálják komolyan venni: a 18 éves Mirenia visszatér a Tirkin-erőd vidékére, miután tinédzser korában szabadjára engedte itt a gonosz erőt. Most, három évvel később esélye van végrehajtani egy ősi varászlatot, ami visszacsinálhatja a galibát, de ugyanakkor esély van arra is, hogy ezzel pont, hogy romba dönti a világot. Hosszú leírással és sejtelmes alapozással próbálják bevonni a játékost, de nem igazán működik a dolog. Marad a két délután alatt befejezhető, ugyan kellemes 16 bites grafikával és midi prüntyögéssel megtámogatott kaland, de csak azoknak, akik nem várnak nagy mélységeke, illetve szeretik a kihívásokat. A többiek csak óvatosan!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★
CSAK ÓVATOSAN
Kiadó: 7 Raven Studios
Fejlesztő: Ezekiel Rage, 7 Raven Studios
Megjelenés: 2021. április 23.

Hozzászólás