The Room VR: A Dark Matter (PS4, PSVR, PSN)

Rövidéletű találkozások az okkulttal.

(A játék kizárólag PlayStation VR headsettel játszható, valamint opcionális, de ajánlott a PlayStation Move kontrollerek használata az irányításhoz.)

A The Room széria a prémium mobilos játékok kiemelkedő és gyakran emlegetett példája, amely kiváló feladványokkal hat eredendő kíváncsiságunkra és az okkult iránti érdeklődésre. Kijelzőinket taperolva összetett és kacifántos dobozokat nyithatunk ki, egyre komplexebb feladványokkal haladva egy ősi tudás felé. Jellegéből fakadóan elképzelhetetlen volt a sorozat számára annál természetesebb lépés, hogy a virtuális valóságban és megmérettesse magát. Az biztos, hogy ideális ez a közeg a The Room VR: A Dark Matter számára, ahogy az is, hogy van még merre fejlődni.

Főhősünk egy rendőrnyomozó, aki a XX. század elején egy híres egyiptológus eltűnését kutatja. Egy rejtélyes üzenet azonban különleges eszközökhöz, furcsa eseményekhez és másvilági entitásokhoz vezeti karakterünket, aki rejtvények megfejtésével derítheti ki, hogy milyen okkult erők munkálkodnak a valóság színfalai mögött. Vagy nem, mivel a The Room jellegzetesen semmitmondó narratívája egy vékonyka szál csupán ahhoz, hogy egyik történésből a másikba taszítson minket.

Ugyan a telefonképernyő fizikalitása elveszik, a Move-kontrollerek remek alternatívák arra, hogy érintkezzünk ezzel a különös világgal. Pár merőben eltérő helyszínt járhatunk be, fix pontok között mozogva, hogy megfejtsük rejtélyeiket: ajtókat kell megnyitnunk, különös szerkezeteket beindítanunk és egyre mélyebbre ásnunk a bizarr világban. A Fireproof Games hangulatos közegeket és rafinált feladványokat álmodott meg, amelyek egyszerre szórakoztatóak és jelentenek kihívást is. Időnként nem egyértelmű, hogy mit is kell következőnek csinálnunk, de a kísérletezés, vagy végső esetben egy tipp elolvasása át tud segíteni minket a tehetetlenség kerítésén.

A játékmechanika egyik központi eleme egy különleges szemüveg, amellyel túlvilági szimbólumokat, energiákat és valóságokat láthatunk és tapasztalhatunk meg. Ez az okuláré idővel újabb lencsékkel bővül, amelyek egyéb funkciókkal egészítik ki: például bizonyos szerkezetekbe bejuthatunk lekicsinyítve, belső mechanikáikkal babrálva a cél elérése érdekében. Ezek nagyon szórakoztató, látványos és frappáns megvalósítások, a legfőbb probléma azonban csekély jelenlétük. Sőt, ez általánosan igaz a játékra.

Ez a kaland nagyon rövid, főleg ennyiért. Közel tízezer forintos árcédulája egy valóban príma és prémium virtuális élményhez juttat hozzá, de mire beleszoknánk belső logikájába és ráéreznénk izgalmas ízére, vége is szakad – ez időintervallumban egy olyan két-három órát jelent. Egyértelmű, hogy a The Room VR: A Dark Matter a sorozat „tapogatózása” a virtuális valóságban, de ennek ellenére lehetett volna tartalmasabb: ironikus módon a mobilos epizódok esetenként hosszabbak. Ettől függetlenül érdemes játszani vele, és remek, természetes új irány a The Roomnak a VR – bízom benne, hogy a következő eljövetelkor hosszabb élmény vár ránk.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Fireproof Studios
Fejlesztő: Fireproof Studios
Méret: 3.56 GB
Megjelenés: 2020. március 26.
Ár: 9190 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop