Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

The Procession to Calvary (PS4, PSN)

Nevetéstől könnyes szemmel élvezet edukálódni.

Szeretem a különleges játékokat, a soron következő cikkem alanya pedig pont egy ilyen alkotás. Abban az esetben, ha szereted a művészetet és fogékony vagy a morbid és/vagy angol poénokra, keresve sem találhatnál jobb szoftvert egy könnyed kikapcsolódásra.

A The Procession to Calvary-ban a Monty Python humora keveredik a barokk olajfestmények világával, ami elegy egy remekművet alkot. Az egész világa úgy lett összeollózva, hogy híres festmények figuráit vagy jeleneteit keltették életre egy point and click kalandjáték képében. Főszereplőnk, maga a római mitológia háború istennőjének bőrébe bújva élhetjük át ezt a nem mindennapi kálváriát. Rembrandt Bellona műalkotásából ismert alakjával lehetünk tanúi egy keresztes háború végének, ahol vérre szomjazó karakterünk nem fogadja el, hogy abba kell hagynia a gyilkolást. Szerencséjére az ellenség vezetője, a zsarnok Heavenly Peter életben maradt, de elmenekült. Célunk, hogy elutazzunk utána a bazilikába, hogy véget vessünk életének, ha lehet, akkor minél kevesebb áldozattal útközben.

Első próbára kajak nem jöttem rá, hogy mi a stuff műfaja, mert nagyjából minden fontosabb személyt le lehetett kaszabolni, aki a továbbjutásunkat gátolná. Így nagyon gyorsan, nagyjából háromnegyed óra alatt elértem a stáblistáig minden erőfeszítés nélkül, csak sodródva az árral. Mindeközben nagyokat kacagtam a zseniálisan megírt angol poénokon, a vásznukról kilopott és ügyesen felhasznált festmények szereplőin. Jézus, mint kétforintos utcai bűvész? A jelenetsoron még most is kacagok, ha rágondolok, de minden képernyőről tudnék még példákat kiemelni. Ez a képi világ önmagában is művészet, az egész egy elborult múzeumi tárlatra emlékeztetett, amit csak nekem hoztak létre. Nem kell művészettörténésznek lenni, hogy értékelni tudjuk a látottakat. A zenei oldal is pazar, hiszen mindenhol valami komolyzenei taktus szól, amit az egyik figura játszik. Ezeket még egy hosszabb mondatban le is írják, ami szintén szórakoztató olvasmány.

Visszatérve a játékmenethez, klasszikus point and click formátumban terelgethetjük emberünket, majd interakcióba léphetünk tárgyakkal és személyekkel, azokra kattintva. A lényeg, hogy minden feladatot meg lehet oldani okosba is, így nem kell kinyírni a nyomorultakat. Az első ilyen ütköző egy csónak lesz, de annak evezőit eltulajdonította egy rokkant csóka. Készségesen átadja az eszközöket, ha a kórházi kapu előtt várakozó népség nagy részét meggyőzzük, hogy rátermettek vagyunk. Ehhez tárgyakat kell gyűjtenünk és a megfelelő helyen használnunk, de olyan kevés a hibalehetőség és az interakció, hogy logikusan tudunk haladni. Így játszva a Calvary nemcsak, hogy jóval hosszabb, de tartalmasabb szórakoztatást is nyújt. A feladatok kellően betegek, amik a kevés helyszín ellenére is kielégítő játékidőt biztosítanak. Legalábbis ebből a fajta jóságból ennyivel pont jól lehet lakni, de igény szerint neki lehet többször is futni, ha mindent látni szeretnénk (a trófeák remek támpontok ebben).

Végig élveztem az egészet és hibát se nagyon tudnék felróni neki, a program az egyik legegyedibb, legkülönlegesebb indie játék, amivel találkozhatsz. Ha fogékony vagy az elborult angol humorra, akkor ez a Te kalandod is lehet!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★★
SZÍNARANY
Kiadó: Digerati Distribution
Fejlesztő: Joe Richardson
Megjelenés: 2021. július 7.

3 hozzászólás

Hozzászólás

  1. “barokk olajfestmények” reneszánsz inkább 🙂 Köszi az ajánlót!

  2. Ne már ez miért csak most jutott eszükbe ?! Ilyen simán jöhetett volna PS3-ra is. Óriási. ?
    Mondjuk a Jézusos poén lehet hogy sokaknak túl meredek lesz.

  3. Hát ez valami brutál lehet.