Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

The Plane Effect (PS5, PS4, PSN)

Hm, hm…

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, akinek felmerült a gondolatai között, hogy a „plane effect” valamilyen létező fogalom, a sok más egyéb, valaminek a hatását definiáló kifejezés mellett. De akármennyit is kutakodtam a netet, a The Plane Effect című, egy független, olasz stúdió által fejlesztett játékon kívül nem kaptam értelmes találatot, és magyarul sem igazán van olyan, hogy „repülőgép hatás” vagy „síkfelület hatás”. Kicsit tovább játszadozva a szinonimákkal aztán beugrott a majom a vízbe: a plane ugyanis kétdimenziósat, vagy két dimenziót is jelent, ami esetünkben már stimmel, mivel a jelen cikk tárgyát képező anyag egy izometrikus nézetben prezentált, disztópikus, azaz egy elképzelt negatív jövőképpel kapcsolatos, meglehetősen sötét és olykor egészen beteg „kalandjáték”. Másrészt pedig a cím utalhat az anyag eseményeit elindító papírrepülőre is. Mindenesetre a The Plane Effectet leginkább egészen különleges, stílusos, noir jellegű látványvilága miatt választottam tesztelésre, továbbá azért, hogy lássam, miképpen fordulhat rémálomba egy szokásos, unalmas irodai nap után történő hazatérés – valamikor a ’80-as évek közepén.

Főhősünk egy meg nem nevezett, idősödő, csokornyakkendős, nadrágtartós, leginkább könyvelőnek kinéző, a maga módján elegáns úr, aki egy nap, késő este, egyedül a hivatalban azon kapja magát, hogy rajta kívül már mindenki hazament. Nem merengve azon sokáig, hogy akkor ő mégis mit keres még itt, fogja az aktatáskáját, a felöltőjét… és ahelyett, hogy kilépne az ajtón, felveszi, majd eldobja a földön heverő papírrepülőt. Ez a szerencsétlen mozdulat egyenes utat kínál egy valódi rémálomba, mely alternatív világokat, halálosan veszélyes drónokat, gyilkossági helyszíneket és egy, a Jónás cethalához hasonló, óriási lény belsőjéből történő menekülést jelent, egyebek mellett.

A játékmenet két fő pillére az előrehaladás és a rejtvénymegoldás. A fejtörők között vannak idióták és kevésbé idióták, de alapvetően a valamilyen tárgy megtalálása, majd használata mentén mozognak. Amikor rossz úton járunk (nem jól kombinálunk dolgokat, vagy rossz sorrendben), hősünk a tőle hallható egyetlen, beszédre távolról emlékeztető megnyilvánulással, a „hm, hm”-mel jelzi azt számunkra. Ami ugyancsak nem leányálom, az az izometrikus nézet jelentette korlátok közötti mászkálás, ugrálás, pl. egy meredeken emelkedő, spirálszerű felületen, vagy keskeny, és kaotikusan elrendezett lépcsőkön próbálva megtalálni a kivezető utat. Ugyan ha lezuhanunk, nem halunk meg, de majdnem teljesen újra kell kezdenünk a játékost próbáló emelkedést. Azon gamerek, akik elakadnak a rejtvénymegoldásban, mert mondjuk nem találják a szükséges tárgyat (nálam egyszer volt ilyen), rendelkezésükre áll egy, az L1-gyel aktiválható súgó opció, ami a keresett irányba fordítja emberünket.

Mint a mellékelt képek is mutatják, ha a játékmenet nem is, de a teljesen művészies, csupán néhány színnel operáló, retro korokat idéző, olykor sci-fibe forduló látványvilág, a sajátos történet és az enyhén nyugtalanító hangzásvilág gyakorlatilag elviszik a hátukon a The Plane Effectet. Lehetett még volna rajta dolgozni, de akit érdekel ez a műfaj, annak – bár semmiképpen sem teljes áron – tudom ajánlani.  

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Elérhető egy demo The Plane Effect Prologue címmel, ami a linkre kattintva tölthető le.)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: PQube
Fejlesztő: Studio Kiku / Innuvina Interactive
Megjelenés: 2021. szeptember 23.