Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

The Last of Us – PS5-ös remake-et készít a Naughty Dog

Lehet új Uncharted, nem készülhet el a Days Gone folytatása.

A 2013-as The Last of Us teljes remake-je készül PS5-re a szériát létrehozó Naughty Dognál, T1X kódnévvel – állítja a Bloomberg friss jelentése.

Eredetileg a Sony Interactive Entertainment Visual Arts Service Group csapata vágott bele, akik alapvetően a Sony Interactive Entertainment stúdióinak segítenek befejezni játékokat. 2018-ban azonban úgy döntöttek, hogy ők maguk vezetnék a fejlesztést. Muchael Mumbauer, aki 2007-ben alapította a céget, körülbelül 30 embert vett fel külsős és belsős stúdiókból, hogy új fejlesztési egységet hozzanak létre a Sonyn belül: ők vágtak bele a The Last of Us remake-jébe. A team kezdetben a 2007-es Uncharted: Drake’s Fortune-t akarta újraalkotni, de úgy döntöttek, hogy túl drága, illetve túl sok extra tervezésbeli munkát igényelne, így a The Last of Us Part II-höz igazított kinézetű és stílusú The Last of Usba vágtak bele – elvégre az modernebb, kissebb költségvetést igényelne, és együtt adhatták volna a folytatás PS5-ös kiadásával. A projektet egyfajta próbajelleggel elindították, de a csapatot titokban tartotta a Sony, és nem kaptak újabb összegeket, hogy több embert vehessenek fel. 2019 tavaszára a csapat már létrehozott egy szegmenst a játékból, amely demonstrálta a stílusát és hangulatát.

Hermen Hulst, a Killzone és a Horizon Zero Dawn szériákért felelős Guerilla Games egykori feje, aki 2019 novembere óta a belsős stúdiókat magába tömörítő Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios vezetője, úgy gondolta, hogy túl drága a projekt: egy teljesen új grafikus motor hajtotta, és magasabb volt a költségvetése, mint bármely korábbi Sony Interactive Entertainment remake-nek. Míg Mumbauer több embert akart a munkához, Hulst nem volt meggyőzve. Miután a The Last of Us Part II-t 2019-ről 2020-ra tolták, a Visual Arts Service Groupot megbízták azzal, hogy segítsen a folytatás befejezésével a Naughty Dognak, így a T1X projekt lelassult. A munka után azonban a Sony a Naughty Dogból küldött át dolgozókat, hogy segítsenek a T1X-szel, így a hőn áhított függetlenségüktől fosztva meg a csapatot. A játékot a Naughty Dog költségvetése alá sorolták be, akik sokkal szabadabb kezet kapnak alapvetően, és nem sokkal később a Naughty Dog vezette a fejlesztést, míg a Visual Arts Service Group újból segédcsapat lett. 2020 végére a T1X-et vezető főbb személyzet elment, beleértve Mumbauert és David Hall rendezőt. A T1X-en továbbra is a Naughty Dog dolgozik, és a maradék Visual Arts Service Group segít be. Mumbauer csapatának jövője – amelyre viccesen Naughty Dog Southként utaltak – ismeretlen maradt.

A Bloomberg arra is kitér, hogy a Days Gone-t fejlesztő Bend Studio sikeretelenül próbált belevágni egy folytatásba 2019-ben. Hiába volt sikeres a játék, fejlesztési ideje hosszú volt, kritikai fogadtatása pedig vegyes, így nem engedték, hogy elkezdjék a projektet. Helyette a Bend Studio a Naughty Dognak segít be egy multiplayer játékkal, míg egy második csoport a cégen belül egy új, a Naughty Dog által felügyelt Uncharted játékot készít. Több vezető is elégedetlen volt a döntéssel és elment a cégtől. A vezetőség attól félt, hogy beolvasztják őket a Naughty Dogba, így arra kérték őket, hogy vegyék le a teamet az Uncharted projektről, ami meg is történt idén márciusban – jelenleg saját játékot készítenek. Az nem egyértelmű, hogy jelenleg készül-e új Uncharted rész.

Az események egyértelműen rávilágítanak arra, hogy a Sony masszív pénzeket hajlandó áldozni a fix eladásokat és sikerjátékokat generáló stúdióinak projektjeire, mint például a Naughty Dog, a Guerilla Games vagy a God of Warért felelős Santa Monica Studio, míg a kissebb hangvételű projektek mögé kevésbé áll be – aminek bizonyítéka egyrészt, hogy átszervezték és leépítették a pontosan ilyen alkotásokról híres Japan Studiot, valamint, hogy kijelentették, már nem akarnak csak regionálisan sikeres projektekbe fektetni.

A Sony a blockbusterek irányába mozdul, és bár tucatnyi stúdióval rendelkezik, komoly erőforrásokat és anyagi támogatást csak legsikeresebb csapatai számára biztosít.

27 hozzászólás

Hozzászólás

 1. hát. DaysGone2-t elkaszálni -szerintem- egy kur** nagy baklövés. Főleg, hogy mekkora cliffhanger vége van az első résznek…
  Jó volt az a TLOU, de egy 3. platformon MÉG EGYSZER megvetetni a parasztokkal (mert valsz ez lesz a vége… nem ám csak úgy ingyen annak, aki megvette, ne adj isten 2x is…) elég szánalmas…. TLOU2 feljavítást is megértem, de azt is csak akkor tartom tisztességesnek, ha INGYEN jár a ps4 verzió mellé.
  Uncharted is jöhet még. Az ellen se tiltakozom.
  De a Daysgone2 kuka az … hát. Kezdem azt hinni, hogy ez a Sony vezetőség igazából utál minket.

 2. Ez igen kedves Sony!!! A Days Gone folytatást kukáztátok,helyette inkább egy nyolc éves játék remakeját kalapáljátok a harmadik platformra.Ami fogalmazzunk úgy hogy lerágott csont.Mert akit igazán érdekellt Elliék kalandja az ugye megvette ps3 vagy ps4 re,és legalább kettőnél többször végig játszotta mint én is.A második rész még egész friss annak több értelme lett volna áttenni ps5-re.De tavaly még olyan nyilatkozatok sőt még idén év elején is röpködtek a fejesek szájából hogy sűrübben fognak érkezni az exkluziv játékok az új konzolra.Most akkor az új remasterekről és remakekről volt szó vagy a tényleg új játékokról mert nem minegy.Ugyanis hogy sűrübben potyognak a játékok azt nem igazán venni észre mert hatalmas a csend.Egy játék van látótávolságon belül a Rachet júnus 11 ez édeskevés lesz szerintem.

 3. Inkább a Motorstorm szériát remakelnék vagy remasterelnék!
  Teljesen értelmetlen szerintem a TLOU-t!

  4
 4. Miért baj az, hogy remake-el foglalkoznak?
  Senki se mondta, hogy akkor most már új játékot nem fognak készíteni.

  1
  • Azért baj mert elveszi az időt meg az energiát.

  • Vázolom a különféle elméleteket, bugyrokból és/vagy felszínekről, többet is lehet választani 😀

   1. Már megint Last of Us, hát a 2 is ramaty volt…
   2. Felesleges erőforrásokat pazarolnak egy PS4-en is játszható játékra
   3. Naughty Dog központú lesz itt minden és miattuk nem lesz Days Gone 2, pedig az sokkal jobb volt mint bármelyik Last of Us!
   4. Csúnya Neil Druckmann ármánykodásai!

   1
 5. Ez a jelentés egy faszság, a fele sem igaz. Teljes félretájékoztatás.

 6. God of War 2005 nem lett volna jobb ötlet?

 7. Szerintem ez már felesleges.

 8. Ajjaj… Inkább valami új gamét. Köszi. Egy REMAKE-ért viszont verekedni tudnék: VAGRANT STORY. 🙂 Az nagyon bejönne.

 9. Kíváncsi lennék ezeknek a fejlesztőknek a véleményére, ők hogyan látják belülről ezt az egészet.

 10. elmúlt már április 1 😀

  2
 11. Megerett a sony a pusztulasra. 😀
  Elfogytak az otletekbol?

 12. Na ez aztán nagyon kell…. aki akarta már oda vissza kijátszotta. Inkább új játékokat készítsenek.

 13. Végül is ja. Kiadták ps3 ra anno, végig is toltam kétszer. Aztán kijöt ps4 re, azt már nem vettem meg. Most meg ps5? Az a játék valódi siker volt (a 2. résszel ellentében, ahol ugyan elérték, hogy sok djíat elvigyen a játék, de közelébe nem ért tartalomban és mondandóban az 1. höz), de az már elég ciki, mikor ennyire meg szeretnék fejni azt.
  Vicc ez a bagázs.
  Csak remélni tudom, hogy ha lesz Uncharted, az hozza legalább a 3. rész(a leggyengébb) szintjét és nem csinálnak belőle valami TLOU2 szerű középszerű, de túlhype olt vmit.
  A Days Gone ért meg igen kár.

  2