Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

The Fall (PlayStation 4, PSN)

A [B]The Fall[/B] tökéletes példája a Kickstarter csodájának a videojátékok világában. Az Over the Moon szinte egyszemélyes alkotása ez a frappáns és jól átgondolt sci-­fi kalandjáték, mely a régmúlt point­ and ­click nagyjait idézi kivitelezésében és játékmenetében.A nyitójelenetben lezuhanunk egy ismeretlen bolygóra, ahol katonai ruhánk aktiválja mesterséges intelligenciáját, mivel a ruha pilótája nem reagál. A mesterséges intelligencia, mely az A.R.I.D. (Autonomous Robotic Interface Device) névre hallgat, egészségügyi segítséget keresve nekivág az ismeretlennek.
[YOUTUBE]-wJ1dsHi1mo[/YOUTUBE]A.R.I.D. a robotika törvényeiből merítve három paraméter szerint működik:1. Védelmezni kell az aktív pilótát.2. Engedelmesnek kell lenni.3. Nem lehet hamisan ábrázolni a valóságot (értsd: tilos hazudni).A monokróm és groteszk táj egy nagyon ötletes, ámbár rövid thrillernek ad helyet. Az emberiség és a mesterséges intelligenciák kérdése áll a középpontban a szimbolikával bőven ellátott kis történetben, mely folytatása jelenleg is készül.A játékmenet hihetetlenül egyszerű: a kétdimenziós terepet karakterünk egy zseblámpával felszerelt fegyverrel járja, mely a játékmenet alapját teszi ki: a zseblámpával rávilágítva különböző dolgokra kapcsolatba léphetünk velük (felvehetjük őket, megvizsgálhatjuk őket, stb.); míg a fegyver lézercélzójával lövöldözhetünk.A lassú, feladat- és problémamegoldásra összpontosító szakaszokat egyszerű fedezékalapú akciójelenetek tarkítják, de a logikai feladványokkal szemben egyáltalán nem nevezhetjük őket nehéznek vagy kihívásnak.A rendezői kommentár bekapcsolásával a játék során sárga szövegbuborékok jelennek meg a világban, melyekre ha rávilágítunk és aktiváljuk őket, meghallgathatjuk az adott részhez tartozó kommentárt. Alapvetően nagyon érdekes történeteket és elképzeléseket tárnak elénk, valamint betekintést nyerhetünk a játékalkotásba, de természetesen szigorúan második végigjátszáskor: a nyilvánvaló spoilerek mellett sokszor viccelődnek is, ami elronthatja az első élményt.Ami igazán kiemelkedő a The Fallban az a történetmesélés, az alaptörténet és koncepció, valamint az említett három törvény fokozatos kibontása és ismertetése a játékossal, továbbá azok értelmezése.Mivel itt tündököl igazán torz világképével a The Fall, nem szeretnék túl sokat elárulni, de a kedvcsinálás igényel azért egy példát: A.R.I.D. nem rendelkezik teljhatalommal a ruha felett, így bizonyos funkciók csak két esetben aktiválódnak: ha arra felhatalmazott személy aktiválja őket, vagy – és itt a lényeg – ha az adott funkció a pilóta életének megmentését szolgálja. A.R.I.D. egy bizonyos ponton tudatosan veszélybe sodorja a pilóta életét a továbbjutás érdekében, hisz csak így juthat hozzá egy funkcióhoz. Ezzel megszegi az első szabályt, de saját értelmezése szerint szolgálja a hosszú távú célokat egyfajta nulladik szabályhoz foghatóan.
[YOUTUBE]kHTYFqs4VnQ[/YOUTUBE]A The Fall nagyon jól mesél és nagyon jól csepegtet. Elejétől végéig izgalmas és számos komoly kérdést és problémát feszeget, még ha burkoltan is. A.R.I.D. és a többi karakter kiválóan lett megírva, szinkronjuk is tökéletesen passzol a távoli, sötét sci­-fi univerzumba. A játékmenet és a narratíva pedig építi és szolgálja egymást: mindkettő helyén van, szépen összeforrva a másikkal.Bár a csattanó a történet végén nem marad el, a sztori sajnos rövidnek hat, mivel alapvetően több részesnek álmodták meg. Ettől függetlenül elég összetett és komplex, de nagy konklúzióra ne számítson senki. A The Fall egy szigorúan egyszemélyes kaland, amit sötét szobában, fülessel érdemes átélni. Elhintett olvasandó feljegyzések kivételével semmilyen extrát nem ad a játék: az egyedüli plusz a rendezői kommentár lehetősége (bár felirat nélkül).Sci-­fi rajongóknak ideális ez a játék és élvezetes lesz a gondolkodni vágyóknak is, akik szeretnek elmélkedni és morfondírozni – a nem nyilvánvaló feladványokon és a történeten egyaránt. A zene, a képi világ, a karakterek és az egész narratíva egy átgondolt, igazán intelligens próbálkozás az előítéletekről, véleményekről, engedelmességről, életről és halálról, tudatról, nemi szerepekről és normákról: sci-­fi létének ellenére a mi társadalmunkról, életfelfogásunkról és világszemléletünkről ­ és még rengeteg másról. Mindezt zordan, komoran, sötét hangulattal és humorral, de mégis precízen és okosan.Nagyon várom a folytatást, mert valami igazán kiemelkedővé fejlődhet tovább, ha nem esnek a sablonok hibáiba. Abból amit eddig láttam: ez nem lesz gond.[B]

Kiadó: Over the Moon Games
Fejlesztő: Over the Moon Games
Megjelenés: 2015.07.14.
Ár: 3090Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 720p
Demo: Nincs
Méret: 371.4MB
Web: http://www.overthemoongames.com/
PSN feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/[/B]

8 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Végigvittem. Elég rövid, és ebben a rövid játékidőben is voltak monoton részek. De a zseniális sztori, és ahogy a játékmenet és a világ együtt részei a mesének, azt tanítani lehetne.

  2. Limbo 2.0 ?

  3. csibiurnak valo reviewelendo anyag 😀

  4. Ezt is már be akarom szerezni egy ideje, lehet köv. hónapban meg is lesz, bár még az Axiom Verge-et sem vittem végig.

  5. Felkeltette az érdeklődésemet.

  6. Uhhh ez túl sötét játék….

  7. 720p? Azt hittem csak SD-be bírja a gép. Lolloló

  8. GOTY hahh