Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

The Elder Scrolls Online – High Isle kiegészítő csomag (PS5, PS4)

Lovagmese.

Nos, ha igazán egyszerűen le akarnám tudni a The Elder Scrolls Online idei nagyobb bővítményének, a High Isle-nek az ismertetőjét, akkor most elég lenne annyit idebiggyesztenem a cikk helyére, hogy “Hölgyeim és Uraim, nincs itt kérem semmi látnivaló, megérkezett az idei menetrend szerinti ESO kiegészítő, vegye-vigye, akit ez még érdekel, a többiek haladhatnak nyugodtan tovább.”

Jó, persze, ennyivel mégsem tudhatom le a cikket, meg elég hülyén is festene, de valahol egyébiránt valóban tény az, hogy az ESO az utóbbi úgy 6 évben egy végtelenül kiszámítható ciklikusságra állt rá. Minden év júniusában jön egy új nagyobb tartalmi kiegészítő, ami tartalmaz egy új helyszínt Tamriel világából, ehhez jön egy központi történetszál, pár tucat mellékküldetés, pár új feature, valamint az elkövetkezendő egy évre még pár kisebb tartalmi bővítés, és… úgy igazából ennyi.

Tulajdonképpen nincs is ezzel semmi gond, csak mint ilyen, nekem is évről évre egyre nagyobb fejtörést okoz az, hogy ugyan mivel tölthetném ki az ismertetőt a minimális újdonságok száraz felsorolásán túl, és mi olyat tudnék még mondani az ESO és kiegészítői kapcsán, amit az elmúlt 5-6 évben még nem hangzott el tőlem.

Bevallom, e sorok írásakor még nem sikerült választ találnom erre a kérdésre, de ugorjunk is bele a High Isle ismertetésébe, bízva abban, hogy az automatikus írás múzsája majd útközben segítségemre siet.

Vadonatúj helyszínünk tehát High Isle Tamriel nyugati részén, bár igazság szerint a címadó sziget csak részét képezi annak a nagyobb Systres szigetcsoportnak, aminek más részeit – pld. Amenost – szintén bebarangolhatjuk majd a kiegészítőt magunkhoz szólítva. Ezt a földet a bretonok lakják, amely népség már elég régóta részét képezi az Elder Scrolls világának, és legegyszerűbben úgy lehetne jellemezni a kultúrájukat, mint a középkori angolok és franciák érdekes egyvelegét. Meglehetősen franciás csengésűek például a személy- és helységnevek, és ugyanígy a napraforgókban gazdag mezők is leginkább Bordeaux napsütötte tájait juttatja eszünkbe, míg Amenos ezzel szemben a maga kopár, zord, tengerpartjaival és borongós időjárásával inkább a brit szigetekre hajaz. A két, valóságból alapul vett náció közös pontja pedig a lovagi kultúra jelenlétében érhető tetten: a bretonok számára rendkívül fontosak az olyan erények, mint a lovagi erkölcsök és etikett, továbbá az olyan hobbikat sem vetik meg, mint a lovagi tornák.

Maga a fő sztorivonal is erre a miliőre lett kihegyezve, merthogy van itt egy bizonyos “feltörekvő lord”, aki a maga kis titokzatos lovagrendjével véget akar vetni a világban éppen zajló háromfrakciós háború béketárgyalásainak, és látszólag ezzel örök konfliktusba szeretné taszítani Tamrielt. 

Ahogy azt már minden korábbi éves nagy bővítménynél megszokhattuk, az új helyszínt el lehet kezdeni egy már korábbról létező, vagy egy teljesen a nulláról kreált új karakterrel is. Mondjuk az kicsit elszomorított, hogy ezúttal az utóbbi esetében, nem kapunk új, egyedi, felvezető tutorialt (mint eddig), csak azt, amit tavaly is kaptunk, most erre nem vették a fáradtságot, pedig ez nálam mindig az egyik fő érv volt, egy új karakter kreálása mellett. Ugyanígy nincs új kaszt sem (pedig ha valamiben, ebben még esetleg lehetne újat nyújtani), és ha már itt tartunk, az is kicsit bosszantó, hogy karakterünk külsejének megváltoztatásáért még mindig valós pénzt kell leszurkolnunk -pedig karakterenként legalább egyszer igazán térítésmentessé tehetné a játék. Játékmenet tekintetében is a régi séma érvényesül: minden küldetés, legyen az fő-, vagy mellék, fetch quest alapú. Kocogj A-ból B-pontba, ölj le három goblint, vedd fel a labirintus végén a varázskardot… nem folytatom, tudod miről van szó. Még szerencse, hogy ezen felül ott van az az ezer más tevékenység, amivel az ESO folyamatosan bővült a 2014-es megjelenése óta, így többek között jelen van például a lakberendezés, a napi feladatok, a különböző raidek, a karakterek felhúzás a végtelenségig, a felszerelés fejlesztése, és így tovább. Mind-mind olyan dolog, ami MMORPG szinten elvárható, és bár egy újoncnak lehengerlő lesz ez a tartalom, de a harcedzett veteránok nem fognak benne idén találni semmi újat.

És akkor rá is térhetünk a kiegészítő egyetlen igazán új és jelentős újdonságára: a Tales of Tribute kártyajátékra! Igazából nincs abban semmi újdonság, hogy külön minijátékok is szerepet kapjanak az ESO-ban (már pár éve is léteztek olyan plusz tevékenységek, mint pld. a puzzle alapú scrying) de azok komplexitása, nagysága és élvezeti faktora meg sem közelíti a most debütáló zsugázásét. A kártyázás teljes szabályrendszerét annak összetettsége miatt nem fogom most itt ismertetni, de nagy vonalakban egy gyűjtögetős kártyajátékról lenne szó, amit akár NPC-k, akár emberi játékosok ellen is lehet játszani, és hasznosabb pusztán holmi unaloműzésnél: eredményes játékkal olyan jutalmakat lehet nyerni vele, mint új felszerelések vagy éppen egyedi díszítőelemek a virtuális kérónkba. Mivel én nagyon szeretem a kártyás cuccokat (egy időben nagyon sokat nyomtam például a PS3-as Magic: the Gathering cuccokat offline és online, minden trofit kiszedve belőlük; de említhetném a Gwent-et is a Witcher 3-ból, vagy a Triple Triad-ot a Final Fantasy VIII-ból) ezért számomra ez nagyon kellemes meglepetésnek bizonyult. Köszi, Zenimax Online, ez most (szó szerint) egy jó húzás volt!

Mi van még? Ja igen, bár ez inkább csak az echte angol ajkú játékosok fogják ezt értékelni, de az NPC-k szinkronjához leszerződtettek pár ismertebb nevet is ezúttal. Ott van például Billy Boyd (Tuk Peregrin a Gyűrűk Urából) aki a játékban az előbb említett kártyázáshoz kötődő karakternek adja a hangját játékon belül, vagy éppen Laura Bailey. Utóbbi neve gondolom sokaknak csenghet ismerősen, elvégre ő ugyanaz nőben, ami Troy Baker jelent férfiban -azaz ő az összes videojáték protagonista szinkronhangja evör. A hölgy ezúttal egy opcionálisan magunk mellé vehető lovag hölgy orgánumát adja, a szokásosan magas minőséggel prezentálva mindezt. Rajta -mármint Isobelen, a lovag hölgyön kívül- még egy új NPC kompániát tehetünk magunkévá Ember személyében, aki pedig egy Khajit mágus, és mint ilyen, nem meglepő mód inkább misztikus képességekkel támogat meg bennünket a hideg acél helyett.

A fentieken kívül természetesen ezúttal is akadnak új trial-ok, mint például az akár 12 játékost is egyszerre magába foglaló Dreadsail Reef, ahol kalózok ellen lehet küzdeni egy sziget búvóhelyén. Továbbá az új világesemények keretein belül druidáknak lehet segíteni a helyi vulkánok lecsendesítésében, és természetesen akadnak más, gyűjthető apróságok, amik csakis itt találhatóak meg, de ezek annyira értelemszerűen képezik minden egyes alkalommal egy új kiegészítő tartalmát, hogy szinte megemlíteni se érdemes őket.

Így az ismertető vége felé ismét csak visszatértünk a cikk elején pedzegetett problémához, miszerint annyira nem képes tartalmában lényegesen megújulni az ESO, hogy igencsak nehezemre esik bármi újat mondanom mind egy új kiegészítő kapcsán, mind az ESO-ról úgy általában véve. Olyannyira nem, hogy akár szóról szóra bemásolhatnám ide ugyanazt, amit a tavalyi bővítmény ismertetője végére biggyesztettem, mindennemű változtatás nélkül, mert még mindig megállják azok a gondolatok a helyüket még most is, amiket anno tavaly billentyűre vetettem. így aki kíváncsi arra miként fest az Elder Scrolls széria jelene és jövője szerény megítélésem szerint, az nyugodtan visszaolvashatja az akkor írtakat most is ITT.

Röviden summázva azonban, a Zenimax Online idén is csak a jól megszokott tartalmi bővítést hozta, bár szerintem ember nincs a földön, aki ennél többet várt volna. Igazából a radikális újítások hiányát nem is tudom felróni nekik, hiszen már minden lehetséges puskaport elsütöttek, amit a témából ki lehet hozni, és az a motor, amit immáron 8-9 éve folyamatosan használnak, is technikailag gúzsba köti a kezüket. Ahogyan én látom és érzem, a dolog már nem is arról szól egy ideje, hogy új játékosokat nyerjenek meg maguknak, inkább a régiek megtartása és kiszolgálása a cél -és tekintve, hogy még mindig jönnek folyamatosan az újabb és újabb kiegészítők, bőven van még kikre támaszkodni. Mert bár a felhasználóbázis érezhetően megcsappant kicsit tapasztalataim szerint, de azért még él és köszöni szépen jól van – talán mi sem erre a nagyobb bizonyíték, minthogy hallgatva a modern idők szavára, idén júniusban már virtuális pride felvonulást is tartottak a játékon belül.

Mindenki másnak, aki eddig hanyagolta a játékot, és mélázik a beszerzésében csak akkor tudom javasolni, ha mindenféleképpen csak MMORPG-ben gondolkodik és nem zavarja a játék mostanra jelentősen megöregedett technikai színvonala és elavult harcrendszere. Ha fel akarsz fedezni egy új, ismeretlen, nyílt világot fantasy köntösben, és eddig még kimaradt volna, akkor ezerszer inkább javaslom erre a célra az idén megjelent Horizon Forbidden Westet vagy még inkább az Elden Ringet. Utóbbi, ha valamivel szerényebb kivitelben is ugyan, de szintén erős online résszel rendelkezik. 

Persze ha már ezeket kivégezted, van elég időd, tehetsz egy próbát az ESO-val is. Eddig a pillanatig 21 millió ember regisztrált a játékban, még az is meglehet, hogy éppen te leszel a következő, akit elvarázsol. 

(A játékot a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból 13990 Ft-ért.)