Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

The Coma 2: Vicious Sisters (PS4, PSN)

Beírod a neved az Emlékek Könyvébe?

Idejét sem tudom, mikor volt utoljára részem egy jó kis masszív távol-keleti horroban. Amióta sajnálatos módon a műfaj legismertebb címének, a Silent Hillnek csillaga leáldozott, inkább csak a legundorítóbb szörnyek és a hordószámra kiontott vér fémjelezte, nyugati típusú borzongásban merülhetünk alá, annak a lélekig hatoló vetülete nélkül. Éppen ezért részemre üdítő változatosságot jelentett az előzmények ismerete nélkül is bőven szórakoztató The Coma 2: Vicious Sisters, amely nem csak az iskolát, kórházat, rendőrséget, metróállomást választó helyszínei okán hozta a klasszikus hangulatot, hanem az ugyancsak kizárólag a távol-keleti fejlesztők játékaira jellemző, borzongató történet révén is. Jelen esetben egy koreai független stúdió, a Devespresso Games alkotásáról beszélünk, mely a The Coma: Cutting Glass (és annak Recut néven futó felújított változata) folytatása, más szereplőkkel és új helyszíneken.

A The Coma 2 főhőse egy Mina Park nevű középiskolás diáklány, akinek a legjobb barátja, az előző rész protagonistája, Youngho Choi kómában fekszik. Mina rendszeresen látogatja őt a kórházban, és növekvő aggodalma mély depresszióba, majd az iskolán keresztül őt is a Younghót fogságban tartó, titokzatos és rettenetes kóma világába taszítja. A lánynak a koreai folklórban mélyen gyökerező, évszázados titkokról kell lerántania a leplet, hogy megmenekülhessen, miközben a normál világban egyébként nagyon vonzó angoltanárnő, Miss Song a mellékelt képeken is megcsodálható, szörnyeteg verziója üldözi.

A két dimenziós, oldalra gördülős módban prezentált játékban az előrehaladás abszolút a Silent Hillből ismert sémára épül. Az adott helyszínen érdemes először a térképet megkeresnünk, amelynek segítségével nemcsak sokkal könnyebben tájékozódhatunk, de aktuális tevékenységeink is jelölve vannak rajta. Az adott feladatunkat az R1 gomb megnyomásával hívhatjuk elő, de a térképen is látható, hova kell mennünk a teljesítése végett. Mivel természetszerűleg szinte mindenhol sötétség vagy félhomály uralkodik, állandó fényforrásunk egy láthatóan kimeríthetetlen öngyújtó, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy környezetünkből tárgyakat szedjünk fel. Később szert fogunk tenni egy spirituális gyufára is, amely egyrészt bizonyos ártó lények ellen jelent védelmet, másrészt pedig a máshogyan nem megszerezhető objektumok felszedésében nélkülözhetetlen. Mina életerejét különböző csokikkal, chipsekkel tarthatjuk szinten, és szükség esetén a futáshoz szükséges agilitást is maximalizálhatjuk egyfajta izotonikus csodaszerként működő vizekkel és teákkal. Rajtuk kívül kötéseket, a mérgezésekből kigyógyító készítményeket és a Miss Song karmaiból kiszabadító paprika sprét szedhetünk fel, vagy vásárolhatunk meg az automatákból. Ami a fő szörnyen kívüli egyéb rosszakaróinkat illeti, küzdeni nem tudunk ellenük, csak elfutni előlük; egyesek a plafonról esnek ránk, mások a padlón rejtőzködve marnak belénk, a harmadik típus pedig pusztító gőzöket ereszt ki magából. A konstans feszültséget mégis leginkább Miss Song okozza, aki időről-időre felbukkan a folyosókon, a jelenlétét jelző, magassarkú cipő kopogástól kísérve. Ha időben elmenekülünk, akkor a folyosókról nyíló helyiségekben biztonságban vagyunk, egyébként az asztalok alá, szekrényekbe rejtőzve, egy nyilakból álló QTE, azaz gyorsan időzített szekvenciát végignyomkodva tudjuk őt elkerülni.

Automatikus mentés nincs, de szerencsére rengeteg helyen tudunk menteni, egy gyertya mellett elhelyezett könyvbe írva a nevünket, akár több sáv használatával. Érdekes kiegészítője a játékmenetnek a különleges tárgyak, pl. gázmaszk készítése, melyek szó szerint életet menthetnek az adott fejezet végének képregényszerűen ábrázolt kifejletében. Ezen objektumokhoz külön-külön kell az alkatrészeket összeszednünk, de mindenképpen megérik a fáradozást. A történet egyéb szereplőivel egy stílusos Nokia 3310-es telefonon tartjuk a kapcsolatot, és szükség esetén még jó tanácsokat is kérhetünk egyiküktől. Ugyancsak manapság nem igazán jellemző módon a sztori végén többféle kimenetelt tekinthetünk meg. A gyűjthető tárgyak sem hiányoznak az események folklorisztikus hátterét részletező dokumentumok formájában.

A Coma 2 szavatossága sem rossz, nyolc-tíz óra, és a fentiekben prezentált tartalom egy audiovizuálisan abszolút jól mutató köntösben tárul elénk. Hibákra nem emlékszem. Bátran tudom ajánlani mindenkinek, aki szívesen visszatérne a régi szép időkbe, abszolút érthető, élvezhető a Vicious Sisters az első rész ismerete nélkül is.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Headup Games
Fejlesztő: Devespresso
Megjelenés: 2020. június 19.
Ár: 5240 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

4 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Hmm ez ugyanaz a Devespresso Games akik a Vambrace: Could Soul roguelike ot csinálták, nem véletlenül volt ismerős az artwork, ami persz elég manhwa-s. 🙂 Az első rész állítólag elég nehéz volt, erre meg azt írják, hogy a QTE elveszi a horror hatást eléggé, mert tudja az ember, hogy ha sikerül a QTE, megmenekül. (nem úgy mint anno a Clocktowerben, ahol is mindig ott volt a bizonytalanság, hogy Scissor Man megtalál…

  2. Köszi a tesztet. Androidon toltam vmi hasonlót, de most nem ugrik be a címe…

  3. Az első részt bírtam csak valahol félbe maradt. A tanárnő az nagyon kemény ahogy itt kinéz. Ünnepek után lehet teszek vele egy próbát. Köszi a tesztet!

  4. Nagyon tetszik a képi világ, de a tanárnőtől rémálmaim lennének.