Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

The Ascent – Cyber Heist kiegészítő csomag (PS5, PS4, PSN)

Fakó neon.

Pár hónappal PlayStation 5-ös és PlayStation 4-es megjelenése után a bámulatos grafikájú, középszerű játékmenetű és gyér narratívájú The Ascent – teszt ITT – egy hasonló minőségű kiegészítővel bővült: ez a Cyber Heist. Néma figuránk új megbízást kap a fő sztori végén, és egy kísérleti eszközt kell megszereznie, mielőtt a rivális tröszttől csapnának le rá. ”Hősünk” ugyan szabadúszó lett, , de továbbra is ki van szolgáltatva a galaxist uraló nagyvállalatoknak: univerzum megmentése ide vagy oda.

A bővítmény a „Sötét játszótér” nevezetű új helyszínt biztosítja, amely hozza az alapjáték hangulatát és stílusát. A zöldes neonfényben izzó, mocskos utcákon a cégeknek szó szerint egy életre elköteleződött egyének tengetik értelmetlen hétköznapjaikat, és próbálnak valami örömöt kipréselni ingerszegény hétköznapjaikból. Az új terepen ellenségek hadaival kell majd szembeszegülnünk, akik még normál fokozaton is borzasztó túlerővel hajlamosak lecsapni ránk, és legtöbbször a küldetések sem biztosítanak annyi tapasztalati pontot, hogy szintben kiegyensúlyozott kihívással találkozzunk. Egy-két új közelharci fegyver is lett egyedi képességekkel: katana pörgőtámadással és pöröly, amivel lökethullámot generálhatunk. Ugyan ezek látványosak, sokkal gazdagabbá nem teszik az amúgy sem túl stimuláló élményt. A képlet maradt ugyanaz: megyünk, halomra ölünk, megyünk tovább, halomra ölünk tovább.

A történet kuriózuma azon kívül, hogy teljesen jelentéktelen, az, hogy teljesen értelmetlen is. Pontosabban semmi olyat nem mond el, amiért motiváltak lennénk: meg kell szereznünk valamit, ami annyira szupertitkos, hogy sosem tudjuk meg, mi a lényege. Komolyan: a teljes sztori – ami nagyjából két órát vesz igénybe – nem visz közelebb ahhoz, hogy miért is történik mindez. Ez a MacGuffinok „tökéletesre” csiszolása: nem elég, hogy a megszerzendő objektum csak azért létezik, hogy megszerezzük, de még valami mondvacsinált, fiszfasz narratív mondat sem magyarazza meg, hogy pontosan miért. „Minél kevesebbet tudsz, annál jobb” – mondja elképesztően túlpörgetett brit akcentusával véres szerkójában helyi kontaktunk, csak elfelejti, hogy ezzel a nyilatkozattal túlzottan motiválni se fog . Utunkat pedig egy torz ellenség állja, aki veszélyes, könyörtelen, valamint minden, ami ilyenkor szokott lenni a gonosz, hogy még egy papírmasé súlyú karakterrel találkozzunk. A galád egyébként egy fárasztó összecsapással vár a fináléban, ahol elnagyolt erejű csatlósai is beszállnak a buliba, hogy igazán kiegyensúlyozatlan legyen az egész.

Ahogy az alapjáték, úgy a Cyber Heist is egy elcsépelt lehetőség. Világa továbbra is izgalmas és remekül realizált ötleteknek adna helyet, ha kiaknázták volna. Helyette azonban teljesen semmilyen, amihez egy olyan twin-stick shooter élmény társul, amit a kooperatív mód azért tenne csak élvezetesebbé, mert közben lehetne valamiről beszélgetni. A pár mellékküldetés egyébként kifejezetten jó sztorit kapott – sőt, a fő vonalnál határozottan jobbat. Az egyikben egy mesterséges intelligencia akar testet kapni, de az átvitelkor egy meghibásodás miatti leállás okán megtapasztalja a „halált”, és teljesen rákattan, ezért segítenünk kell neki egy olyan vírust szerezni, ami végleg törli. De a keserű, a kapitalizmus és az egyre virtuálisabb jövőt kritizáló fekete humor sem elég ahhoz, hogy a pontosan ugyanolyan feladatokat ellensúlyozzák. Az új kiegészítő emiatt teljesen indokolatlan, hacsak nem vágysz arra, hogy úgy járj be pár igazán pazarul festő virtuális helyszínt, hogy közben el kell viselned minden mást is.

(A kiegészítőt a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 3490 Ft.)

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Az alapjáték jókor, jó helyen érkezett hozzám és annyira betalált gultyi-pleasure cucc lett, hogy a platináig meg sem álltam.
    Viszont azután valahogy zéró ingerenciám van folytatni, így ez a DLC is bármiféle hatás nélkül suhan el mellettem.
    “-Finom volt? -Igen. -Kérsz még? -Nem.”