Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

That’s You! (PS4, PSN, PlayLink)

Te bizony!

A videojáték médiumának megjelenése óta jelen van a „mi és ők” mentalitás, és az ezzel kapcsolatos előítéleteket mindkét oldal bőven táplálja. A kezdetekben a gaming egy szűk réteg hobbija volt, majd fokozatosan tágult ez a kör, és vált egyre népszerűbbé. Annak ellenére, hogy ma már nagyságrendekkel többen videojátékoznak, még mindig vagyunk „mi” és vannak „ők”. Ahogy a film és a zene beépült a közéletbe, a videojátékok is ezen az úton haladnak. Talán az okostelefonok beépülése a hétköznapokba tette a videojátékozást még elterjedtebbé, így olyanok is elkezdtek játszani, akik eddig soha nem fogtak kontrollert a kezükbe. Ez újabb értelmet teremtett a klasszikus, bináris párosnak: lettek a „rendes”, vagy „hardcore”, velük szemben pedig az „alkalmi”, vagy „casual” játékosok. Végül is a „három-egy-sorban” játékok nem érhetnek fel a konzolos/PC-s behemótokhoz. Míg eddig a gamerek és a többiek, majd a PC-sek és a konzolosok álltak a képzeletbeli vonal két oldalán, most az okostelefonok által egy újabb csoport bukkant fel.

A That’s You! most azonban roppant intelligens és ötletes módon hozza össze a keményvonalasokat, a „csak ritkán nyomom” tagokat és az okostelefonos brigádot egy könnyed, valójában társasjátékra hajazó elképzeléssel. Nagy eséllyel az olvasók jelentős része szemöldökét felhúzva reagált amikor az E3-as konferencián, God of War, Spider-Man és Uncharted: The Lost Legacy bemutatók között a Sony időt szánt erre a különös kis szerzeményre, amely okostelefonokat és selfie-ket demonstrált. Erre a reakcióra a vezetőség is számíthatott, hisz megjelenésének első pár hónapjában a That’s You! ingyen letölthető a PlayStation Plus előfizetőknek. És higgyetek nekem: érdemes letölteni. A játék drága, kívülről fura és gyakran kihasználatlan kellékek helyett az egyik legelterjedtebb elektronikai készüléket használja a vezérléshez: az okostelefonodat. Az alkalmazás letöltése és a rövid menükezelés után bele is lehet vágni, akár ketten, akár hatan – de minél többen, annál izgalmasabb. (Sőt, a program a PlayStation 4 látens wi-fi hotspot funkcióját is elérhetővé teszi, megkönnyítve a csatlakozást.) Mindenki írja be a nevét, válasszon egy jópofa kártyát, lőjön egy csinos önarcképet, majd jöhet a barátságteszt.

Ha ketten vágtok bele, akkor gyakorlatilag egy co-op mód vár tárt karokkal közös pont-kasszával, amely próbára teszi, hogy mennyire ismeritek egymást. Az egyszerűen, érthetően és kellő humorral fogalmazó narrátor végigkísér az utazáson, kezdetekben a játékszabályokat magyarázva, később pedig be-beszólogatva, szórakoztatva. Véletlenszerűen kerül kiválasztásra a közeg, amelyhez kapcsolódik egy kérdés- és feladatcsoport, majd kezdődhet a móka. Táborozás az erdő mélyén, okkult, rémisztő babákkal teli padlás vagy egy dél-amerikai fogda lehet egyike a tíz helyszínnek, amelyet kellő részletességgel dolgozott ki a fejlesztőcsapat. A kamera állandóan, de nem zavaróan kering a részletesen kidolgozott területeken, kiválóan teremtve meg a hangulatot az adott elképzeléshez. Felmerülnek kérdések például arról, hogy mit tenne a cimborád, ha a szomszédban buliznak: gorombán átsasszézna és leszúrná a társaságot, vagy lelkesen átgördülne és beszállna a buliba? Vagy egy romantikus filmnél, ahol a randipartner elsírja magát, vajon zsebkendővel kínálná, vagy a lehetőséget kihasználva rámozdulna? Ha mindketten ugyanazt válaszoljátok, bezsákoltok egy adag pontot, amit a limitált számú Joker bevetésével meg is duplázhattok. A kérdések mellett a kamera és az érintőképernyő is aktív. Előjöhet például egy kép, ahol a feladat, hogy minél hitelesebben imitáljátok és lőjetek róla egy képet. Máshol pedig az a cél, hogy egy háttérre, vagy az egyik játékos képére kell rajzolni. Hogyan nézne ki a párod szállása egy táborozás során? Milyen lenne a pajtásod zombiként? Ezeket követően is ki kell választani, hogy melyik lett a legjobb, majd közös találat esetén jár a pont. A meccs végén pedig egy jópofa kis mérleg határozza meg, hogy mennyire is álltok valójában közel egymáshoz. Ami azonban még jobban előhozza a That’s You! potenciálját az, ha hárman, vagy annál többen nyomtok egy kört.

Ilyenkor már sokkal versenyszerűbb az egész, bár itt is csak a közös válaszoknál lehet pontokat zsákolni. Mivel azonban több játékos van, a többség válasza a nyerő, így a többiek lemaradhatnak. A körök száma itt a létszámmal egyezik, amit egy végső futam követ, majd eldől, ki a győztes. Mindegyik kör egy általánosabb szegmenssel indul, ahol például arra kell szavazni, melyikőtöket csuknák le külföldön. Ezt követően pedig kizárólag az egyik résztvevő köré épül a kör, ahol a többieknek vele kapcsolatban kell kérdésekre válaszolnia. Megjelennek a mondat-kiegészítések is (Ha cirkuszi bohóc lennél, akkor mi lenne a neved?), vagy meg kell jelölni több kép közül, melyik jellemzi leginkább az aktuális alanyt. A selfie-zős arcutánzás itt fokozottan szórakoztatóbb, ahogy az utolsó fázis rajzolgatása: minden játékos kap egy képet, amelyet egy adott kritérium szerint kell kidekorálnia, majd a már díszített kép továbbáll, és másnak kell tovább pingálnia rá. Így minden kép mindenki kezén átesik, az össznépi rajztúrát követően pedig marad a röhögés.(Külön pont jár azért is, hogy a telefonos alkalmazással saját kérdéseket is írhattok, illetve saját rajzokat is készíthettek, plusz még a PS4-től függetlenül is játszhattok egy fotózós-rajzolós kis játékot.) A séma és a felépítés relatív konstans, de a több, mint ezer kérdés bőven felrázza az egészet minden egyes nekifutással, amit frissen tart a narrátor kiváló megvalósítása és alkalmazása.

A legnagyobb sztár azonban, vitathatatlanul, te vagy. Meg a barátod. Meg a barátnőd. Meg az anyukád. Meg a nagypapád. Meg még az, akit meg tudsz fűzni, hogy adjon ennek a kis szösszenetnek egy esélyt, ugyanis utána, ha nem is állandó, de elképzelhető kelléke lehet az összejöveteleknek. A kérdések elég egyszerűek ahhoz, hogy az angol nyelvben kevésbé kompetenseknek röpke másodpercek alatt le lehessen fordítani. Én például a legjobb barátaimmal próbáltam ki, majd a teszt kedvéért megfűztem az édesanyámat is, aki a „most nincs erre időm!” mentalitásból a „mikor játszunk megint?” nyitányú nyaggatásba billent át.

A That’s You! egy gondosan, igényesen kidolgozott bulijáték, amit üres pillanatokban vagy összejöveteleken egyaránt, nyugodt lélekkel lehet űzni olyanokkal is, akik távol állnak a videojátékoktól. Egy időre mindenki félreteheti előítéleteit a médium tekintetében és jól érezheti magát, függetlenül attól, hogy milyen gyakran, min és hogyan játszik, ha játszik egyáltalán. A gaming világhoz nem feltétlenül, de egymáshoz azonban garantáltan közelebb kerülhetnek azok, akik adnak neki egy esélyt. És ez talán mindennél fontosabb.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

6 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Csajom bírni fogja, legalább játszik valamivel PS4-en.

  2. Amint lehetett leszedtem…Kevesebb angollal meg toltuk is volna de igy kuka sajnos.

    • Ezt fejtsd ki kérlek, mert ami angol van benne az nudli.

      • Nem hazudok 5percet volt a gepben. Azalatt elinditottam es tonnanyi szoveget irt ki, azt se tudtam most mivan. Ha azt mondod ezen kivul tenyleg alig lesz vmi ujra leszedem mert a koncepcio tetszik es szivesen jatszana a csalad, csak nalunk az angol minimal (ami ramragadt 30ev jatek alatt) es nemetmegy jobban (de az meg vendeglazas teren).