Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Terminator: Resistance Enhanced (PS5)

Halott szövet a belső fémvázon.

Azzal akartam kezdeni a kedvcsinálómat, hogy elmesélem, mennyire meghatározó élmény volt az agyonnézett VHS szalagon át magamba szívni a Connor család viszontagságokkal teli kalandjait, de nagyjából mindenki ugyanígy lehetett vele. Ti is kikerekedett szemekkel ámultatok el az elpusztíthatatlan Halálosztót látva, főleg, mikor egyre többet láttatott a T-800-asok igazi valójából a sminkes csapat. Legtöbbünknek alapmű az első két rész, kívülről fújjuk az ikonikus egysorosokat és több-kevesebb ellenérzéssel viseltetünk a folytatások, valamint a két évadot megélt sorozat irányába. Így aztán inkább elengedném az unalmas nosztalgiázást és közölném a vonatkozó jó hírt, miszerint annyi év nélkülözés után, végre mi, rajongók lettünk a célcsoport egy új videojátékos megjelenés apropóján. A rossz hír, hogy a Terminator: Resistance Enhanced nem az értékes és izgalmas oldaláról, hanem az egyszerűbb részről közelíti meg a célt, így hagyva ki a ziccert és válva tucatjátékká a kis költségvetésű gyöngyszem helyett.

Azért mertem így előreszaladni, mert jelen cikk alanya egy korábban már PlayStation 4-re megjelent progi felpolírozott változata, így már olvashattatok egy remek beszámolót az eredeti változatról. Most annyi történt, hogy a Teyon fejlesztői a PS5 minden hardveres előnyét kihasználva próbálják ismét harcba küldeni a megtépázott kibernetikus organizmust. Habár én egy fokkal elnézőbb voltam a játékkal, az első pályákat kifejezetten élveztem, sőt, őszintén meglepett, hogy mennyire sikerült felülmúlni az előítéleteimet. Viszonylagos nyitott tér, mellékküldetések, lootolás és lopakodás mint főbb mechanikák, szintlépés és fegyverfejlesztés, ahogy a mai játékban elvárható. Egy teljesen egysíkú lövölde helyett igenis láttam, hogy mit is szeretne a csapat átadni, és ezeket figyelembe véve nem lehet elvitatni a produktumba beletolt munkaórákat.

Éles kontrasztként persze ott van a rosszabb pontokon akár két generációval lemaradt grafika, az annál is idejétmúltabb karakter- és  arcanimációk, és akár a gyenge gunplay. De leginkább a szerintem(!) elbaltázott koncepció a ludas, amihez párhuzamként a legutóbbi két Alien game-et tudnám felhozni. Colonial Marines a maga felszínes darálása kontra Isolation a zseniális hangulatával és folyamatos feszültségével. Mégpedig ugyanezt a problémát látom itt is. A játék felénél ugyanis a kis pókrobotok után végre megjelennek a fejlettebb beszivárgó egységek, a félelmetes Terminátorok és az addig fújt lufi egy pillanat alatt pukkad ki a lézerpuskák torkolattűzében és válik egy teljesen semmilyen FPS az addig szépen alakuló címből. A (működő és jó) filmek sosem a harcról és a háborúról magáról szóltak, hanem a teljesen esélytelen küzdelemről és a megállíthatatlan robotok elől való menekülésről. Így aztán egy stuff (akár VR-ban), amiben ki kell cseleznünk Schwarzit a totális lerohanás helyett, talán jobban működne. Ha nem értetek egyet, vagy más, jobb ötletetek van, ne kíméljétek a komment szekciót.

Ehelyett viszont van nekünk egy 6-7 óráig tartó, erősen közepes kalandunk, valamint egy új játékmód, ami ugyanazt az élményvasutat járta be, mint a kampány, csak ahogy ez a DLC rövidebb, úgy a lelkes első percek is hamarabb szállnak tova. Itt van ugyanis az Infiltrated mód, melyben mi bújunk a pusztító gép processzorai közé és csináljuk ki a nyavalyás embereket. Rendesen vörösben (opcionálisan) látunk, a filmből ismert módon szkenneljük a földre került katonákat, tehát újfent ezerrel pörög a fan service, miközben egy nyílt térképen kell fel-alá masírozni és gyűjteni a szétlőtt kollégák és lázadók által hátrahagyott nyomokat, amik aztán folyamatosan megmutatják az ellenállás újabb gócpontjait, állomásait, vezetőit a mapen, így jelölve a következő célpontjainkat. Itt egyetlen élettel rendelkezünk és ugyan tudjuk gyógyítani magunkat, elhalálozásnál kezdhetjük a kört elölről. Leírva izgalmasnak is tűnhet, de mivel a térképen teljesen elszórtan jelennek meg az újabb célok, az utunk pedig unalmas romok által szegélyezett kihalt területen át vezet, rekordidő alatt válik a Halálosztó-fílingből halálunalmas kolbászolás.

Ellenben teszi mindezt 4K és 60fps társaságában, amiből csak az első stabil, a képfrissítés sajnos hajlamos lesétálni a pincébe. Nem állandóan, de pont annyiszor hogy ne legyen teljes a next-gen élmény. A vizuális oldalt egy kevés újravilágítással és jobb kontrasztolással is ellátták (már ha léteznek ilyen szavak), így vannak határozottan szép részei a címnek, de ezért legtöbbször inkább a fényhatás felelős. A DualSense funkciói is csak ellazázva vannak jelen, kicsit jobban rezeg a ravasz ha elsütjük a fegyvereket, de nincs komolyan kihasználva a hardver, ne is álmodjunk arról, hogy kezünkben érezzük a romos épületek nyikorgó parkettáit. Viszont legalább a szintek betöltése szó szerint egyetlen másodperc alatt megtörténik, úgyhogy azért csak jobb az SSD-s konzolon játszani. A bónusz pedig, hogy mindezt ingyen megkapják a PS4 verzió tulajdonosai, de ha fizikai példányra fáj a gyűjtő foga, az egy pofás kiadást is találhat a megfelelő helyen.

Rajongóként csak nagyon jó akcióban tudnám ajánlani az alapjátékot, akitől pedig távol áll az egész világ, nekik még talán úgy sem. Ezen a megítélésen pedig az Enchanced kiadás sajnos semmit nem képes javítani. Az eredeti nem a grafika miatt volt csalódás, hanem a játékmenet miatt és ezen nem segít a kicsivel jobb kontroller szupport vagy a részletesebb megjelenés. Ha van PlayStation 5-öd és játszanád, akkor egyértelműen ez a te változatod, de ha már túl vagy rajta, ezért ne utazz vissza a múltba.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 15490 Ft. A PlayStation 4-es verzióról ITT olvashatjátok tesztünket.)

5 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Egyszer bőven elég volt, már amikor teszteltem, akkor is pont a legjobb pillanatai csesztek fel a legjobban. Azt a kósza pár percet, mikor bejutsz a Tech Com bázisára rögtön áthúzza az, hogy maga a játék borzasztóan gyenge, és hogy ebből az alapanyagból sokkal, de sokkal színvonalasabb produktumot is ki lehetett volna hozni.

  2. Gyűjtői kiadás berendelve, köszönöm a tippet!
    Egyébként nagyon kafán fest PS5-ön!
    Azt hiszem, itt túl sokan túl sokat várnak egy ilyen árfekvésű, kategóriájú játéktól. Pedig a fanok igényeit nagyrészt ki tudja elégíteni, és innen legalább lehet feljebb tornászkodni.

  3. Nos igen, ez a nagy gond a B kategóriás játékokkal. Túl sok jó játék van manapság ahhoz, hogy ezekre pénzt és időt áldozzon az ember fia és lánya.

  4. Ezt maximum PS pluszban kipróbálnám, de lehet még akkor sem tölteném le a gépemre…