Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Techno – Milyen tévé passzol a vadonatúj PlayStation 5 mellé?

Új konzolgenerációhoz új megjelenítő.

Nagyjából a valódi nagyfelbontású képek megjelenésére képes PlayStation 3 által képviselt konzolgeneráció piacra kerülése óta szokás technokrata-gémer körökben azt elemezni, hogy milyen televíziót érdemes vásárolni akkor, ha valaki valóban ki szeretné használni vadonatúj masinájának képességeit. Mert hát tegyük a szívünkre a kezünket és egy pillanatra próbáljunk meg kiszakadni a rideg valóság gyakran fájó őszinteségéből: megszállott konzolgémer lévén ki ne szeretné inkább egy hatalmas méretű, fantasztikus képminőségű televízión élvezni három méterről, egy kényelmes fotelből, vagy kanapén hátradőlve kedvenc videojátékát ahelyett, hogy egy 32 centiméteres, középszerű PC-monitorba bámulna bele egy íróasztal mögött görnyedve?

Pár generációval korábban, még a PlayStation 2 idejében mindez sokkal egyszerűbb kérdés volt, hiszen a Sony Trinitron (vagy például a némileg olcsóbb Thomson) felsőbb kategóriás, általában 72 centis, már többé-kevésbé síkképernyős modelljei egyértelműen a csúcsot képviselték. Aztán a PS3 érájában ez ez egész tévé-mizéria kezdett kicsúszni az átlagember kezei közül a 720p-s sub-HD, majd a 1080p-s full-HD készülékekkel, a PS4-nél pedig már Tcr64 nicknevű PSC felhasználónak kellett lenni ahhoz, hogy valaki eligazodjon a sokszázezer forintot is meghaladó fogyasztói áron kínált, 55″ és 65″ képátlójú, akár HDR kompatibilis prémium szupertelevíziók keszekusza világában.

A PlayStation 5 megjelenésével ez a tévé-kérdéskör ismét aktuálissá vált. Az alábbi bemutatóban ennek megfelelően azokat a vadonatúj, felső kategóriás televíziókat szeretném megmutatni, melyeket a nagy külföldi techmagazinok mostanság kifejezetten a Sony friss konzoljához ajánlanak és a legjobbaknak tartanak. Mivel az aktuális konzolgeneráció érkezésével pár új technológiai kifejezés is bevonult a köztudatba, ezek is megemlítésre kerülnek, hogy tudd, mire érdemes figyelni abban az esetben, ha új konzolod mellé most vagy a közeljövőben új tévékészüléket is tervezel vásárolni.

A legjobb az LG OLED CX

Általános vélemény 2020-ban a techmagazinok részéről, hogy a PS5 mellé jelenleg a legjobb választás egy OLED típusú készülék vásárlása lehet, ha valaki a tökéletes képminőséget és a legkimagaslóbb paramétereket keresi. OLED-et sokféle méretben és többféle árkategóriában is találsz az LG kínálatában.

A tesztelők összességében az LG CX OLED szériáját mondják a legjobbnak. Ez a sorozat 48″, 55″, 65″, valamint gigantikus 77″ méretben kapható, így a pénztárcád vastagságához mérten tudsz modellt választani. Ezek a televíziók a jelenleg elvárható legmodernebb paraméterekkel szereltek, úgymint:

 • HDMI 2.1 bemenet
 • 4K @ 120Hz képfrissítés
 • HDMI Forum VRR támogatás az optimális képalkotási sebességhez
 • Rendkívül alacsony input lag
 • HDR kompatibilis színmélység

Az LG OLED-ek árszabása nagyjából 400 ezer forintnál indul 55-ös méretben, a 65-ös kb. 680 ezer forint, a 75-ös gigaméret pedig durván 1 millió 300 ezer forint. ÁRUKERESŐ

A legjobb LED a SONY-é

Amennyiben LED rendszerű tévét választanál és lehetőleg SONY márkájút a szamurájhűség apropójaként, úgy a Sony X900H szériát ajánlják a tech-guruk. Bár az LG OLED-eket technikai szempontból némileg “erősebbnek” értékelik a tesztelők, a Sony tévéiről összességében azt mondják, hogy “kifejezetten PS5-höz ezek talán még ideálisabbak”. Ezek a tévék olyannyira PS5 kompatibilisek, hogy külön “Ready for PS5″ szlogennel kínálják őket jelezve, hogy itt bizony minden extra funkció azonnal szimpatizál a friss konzollal. A tévék 55″, 65″, 75″, valamint szuperbrutál 85″ méretben kaphatók, de létezik belőle egy szuperszonikus, 95”-ös űrhajó is.

A Sony XH90-es szériájából a legkisebb kb. 300 ezer forint, aztán jön az 500 ezres kategória, majd valahol 800 ezernél indulnak a monstrumok, egészen a milliós nagyságrendig. ÁRUKERESŐ

A legjobb Samsung QLED-ek

A Samsung mindig is nagyon közkedvelt tévégyártó volt a konzoljátékosok körében, köszönhetően versenyképes áron kínált, remek minőségű készülékeiknek a felső / prémium kategóriában. Samsungból PS5 mellé a a tévéguruk a Q80/Q80T QLED széria mellett tették le a voksukat. Ezek a tévék 50″, 55″, 65″, 75″, valamint brutál 85″ méretben vásárolhatók meg. A szokásosan elvárható újgenerációs – és az LG-knél felsorolt – paraméterek mellett a Q-szériánál külön kiemelik a kifejezetten széles betekintési szöget, ami helyi kanapé-kooperatív játék esetén perdöntő előny lehet.

A Samsung Q80 szériájának fogyasztói ára átlagosan 300 ezer és 900 ezer között mozog, értelemszerűen mérettől függően, a legújabb, 8K modelleket pedig egymillió forint magasságában kínálják. ÁRUKERESŐ

Összefoglalva

Az itt felsorolt márkákon és modelleken túl természetesen számos más remek készülék is passzol a PlayStation 5 mellé. Összességégben a 2020-as megjelenésű közép és felső kategóriás szériák legtöbbje jó választás lehet, a prémium modelleknél pedig nem is kérdés a telitalálat. A legbiztosabb módja az optimális készülék kiválasztásának, ha a következő technikai specifikációkat keresed:

 • 4K / 8K
 • HDR10+
 • HDMI 2.1
 • 120Hz, VRR
 • Nagyjából 10ms input lag

60 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Fontos téma. Bár a PS5 nálam még várat magára, de nemrég vettem új TV-t…11 év után cseréltük le a családi fő TV_t a nappaliban, és sikerült jó áron belefutni egy tavalyi modellbe, amit ki akartak szórni. Egy 139 centis LG B9-es OLED váltotta le a régi 101 centis Samsung Full HD LCD-t. Hát onnan ez brutális ugrás volt minden tekintetben. Persze mivel sima PS4-em, van, nem PRO, majd a PS5 fogja rendesen meghajtani, de így alapból is sokkal szebbek az élek meg a szinek.
  Érdekes amúgy, a baráti körömből idén év végén mindenki inkább TV_t cserél, a PS5-öt mind passzoltuk így megjelenéskor. Nem mintha jutott volna…xD
  Sebaj, tavasszal jön az új adag, talán nagyobb SSD_vel, meg addigra tán a GT7 is megjelenik…:)

  2
  • Hasonló az én sztorim is. Kb. tavaly ilyenkor vettem tv-t a szintén 11 éves Samsung full HD LCD után. Nem halogattam tovább és végül nem is bántam meg. A PS5 még várat magára, de nem izgulok, meglesz az is. Mindegy, a tv megvan már hozzá, még ha nem is egy csúcs “PS5-ös” darabról van szó.

   1
 2. Jó téma. És hasznos dolog a hozzáértők kommentjeit olvasni. Nem egyszerű manapság kiigazodni a sok technikai részleten.

 3. Martin, az MU7002 után komoly képminőségbeli előrelépés lenne az XH90 és a CX is.
  Ha mindig a jövő évi modelleket várod, az egy végtelen sztori lesz, mert mindig lesz jobb.
  (Vagy nem, de akkor meg lemaradsz az épp aktuális jó árú, kifutó készletről)

  • Köszi a választ. A kettő közül nekem most a Sony a szimpatikusabb. Ennek az akciózásáról épp most maradtam le?

   • Úgy láttam még tartanak az akciók, ha nem most akkor jövő év elején lesz érdemes körbenézni de mindig van valami akció. Én 2 éve használok egy 2018-as sony xf9000 szériás tv-t (xh elődje), kicsit magas az input lag játéknál, lassú a menü, faék egyszerü távirányító, ezeken kívűl csak pozitívan tudok nyilatkozni róla.

   • Nincs mit. Hát, kifutott a Black Friday.

 4. Soha nem lesz ilyen tévém.
  Én 150 körül… max 200at szánnék tévére.
  Többet nem.

  • Én is úgy indultam, aztán végül közel 300 ezer lett a vége. De nem két évre veszek tv-t, szóval…

   1
  • Mivel nem évente veszel TV_t, így most az egyszer érdemes lenne rászánni…az elkövetkező 10 évben én sem tervezek újat venni. 🙂

 5. ‘Nagyon messziről kerüld el az LG LED-es LCD-it.’

  TC, ezt most nem pontosan értem. Miért akarnék én LG LED-es LDC-t venni?

  • Local Dimming nagyon rossz illetve hiába led a fényerejük csak 350-650nit között van(Nano8-9 szeria)

  • Az LG Oledek alapból prémium kategória, azon belül növekvő sorrendben – nincs akkora különbség a sorozatok között, mint az Led lcd tévéknél – LG oled szériák; B, C, E.

   – Csúcsfényesség 10% ablakban 600 – 850 nit.
   – Telses képernyő fényesség 250-350 nit.
   – Visszafogottab shadow detail vagy teljes feketeség az oled technikából adódóan.
   – Legprecízebb fénytompítás, pixelenkénti fényerőszabályzás vagy annak teljes kikapcsolása ( 0 nit)
   – “végtelen kontrasztarány”, azért idézőjelben, mert a gyártók szeretnek ezzel a szóval dobálózni, DE 300 nit után bekapcsol a wrgb-ből adódóan egy fehér alpixel, ami színszaturáció vesztést okoz, ellenben a full rgb led lcd tévék még 1000 nit felett is tartják a színszaturációt = élesebb kontrasztosabb kép!!
   – ghosting jelenség, azaz az előző kép maradványait, képváltáskor láthatóak, kivétel Panasonic HZ2000 oled!
   – Beégés veszélye.
   – Sötétben ajánlott használni!

  • Bocs, valamit kurvára benéztem, lehet gugello válasza kavart meg, amiben elkezdte taglalni az IPS gyengeségeit.

   Ha lehetőséged van rá ($$$), az LG OLED-et vegyed.
   A jobb mozgásmegjelenítés miatt minimum a C osztályt.

 6. Én egy 4K-s 144 Hz-es monitorban gondolkodnék ha PS5-höz választanék megjelenítőt.

  • Mostani monitorok ami 144Hz-ek HDMI 2.0 van már eleve buknád a 120Hz ps5. Az ilyen monitorokon van DP 1.4 csatlakozó ehhez kellene még venned egy DP 1.4 to HDMI 2.1 átalakítót. Ha veszel is ilyen átalakítót akkor jön a következő probléma az ilyen monitorok 99% 1440p(2560×1440/3440×1440) vagy 3840×1080 felbontású. Ugye az 1440p a ps5 jelenleg nem támogatja. Még egy fontos dolog ha érdekel a HDR is akkor minimum VESA HDR 600 tanúsítványú monitor kell venned. Arról nem is beszélve, hogy ár/érték/méretben nagyon drágák ilyen áron simán tudsz venni akciósan vagy akció nélkül egy 55 colos LG CX-t vagy Samsung Q80T/Q90T is.

   1
 7. Lassan két hónapja van meg a LG CX és nagyon meg vagyok elégedve vele. A színek gyönyörűek, hdr tartalmak megjelenítésére sincs panaszom. Tényleg nagy tudású tv mind a 4 HDMI csatlakozó 2.1-es.Az LG támogatja a G-sync,Freesync-et 40-120Hz között a Samsung csak 40-60Hz között és csak egy csatlakozó 2.1-es a Sony tv-ről nem tudok nyilatkozni azokkal nem foglalkozok, mert androidos és az intput laggja is nem a legjobbak. Beégéstől nem igazán kell már félni. 3 dolog segít ebben a pixel shift, pixel refresher és a logo fényesség beállítás. Illetve van egy olyan funkció ami 4 óra használat után ha kikapcsolod a tv-t pixel frissítést csinál. Ahhoz, hogy beégést csináljunk 1000+ óráig kellene ugyanazt a statikus képet a képernyőn hagyni. Egyedül akkor nem érdemes Oledben gondolkodni, ha a szoba amiben használnak túl világos, mert a fényereje elmarad a led tv-hez képest. A Samsung meg jó marketinget csinált mert a QLED tv-je nem igazi kvantum led ugyanúgy sima led technológiára épül. Samsung tvknek a fényereje kétszerese az Oled tvnek így a hdr tartalmak jobban mutatnak rajta(hozzáteszem 600-750nites oleden is sokszor már túl erős nekem a fény hát még 1250-1500niten milyen lehet) Viszont világos szobában abszolút jobban jár az ember QT80-QT95 mint egy Oled Tv-vel. Az igazi minőségi ugrás a micro-led lesz ahol az oled és a led legjobb tulajdonságai egyben megkapjuk, de az még legalább 6+ év.

  1
 8. Haloha!
  Jó kis cikk és jövő év elején aktuális is lesz nálam.
  Jó kis ajánlással, mert én is ezeket láttam emlegetve a cikkekben és videókban.
  Személy szerint nem vagyok fekete mániás, habár tény, hogy nagyon szép és kontrasztos képe van az LG oledeknek.
  Én is egy jobb LED tv felé hajlok, mert nem szeretem, ha egy sötét jelenetnél, (film, játék) nem látok minden információt.
  Ill. azt említik sokan, hogy a hdr (gameknél) jobb a több nit.
  Nem vagyok Sony TV ellenes, (sem) viszont ha jók az információim, akkor Android az oprendszer ugye?
  Ez, az ami riaszt. Mik a tapasztalatok, kezelő felületekkel, szerintem ez sem egy utolsó szempont.

 9. Köszi a megemlítést, jól esett, jót nevettem.

  Most BF-kor az XH90 brutál jó áron lehetett behúzni, először az 55″-t tolták le 250-re, majd a 65″ árát csökkentették 360e Ft körüli összegre.
  Utóbbiért fájt is a szívem rendesen, de egyéb külső körülmények miatt esélytelenné vált a vétel számomra. Na de majd egyszer.

  1
 10. Azt hiszem én szuperül meg leszek a Sony Fx9005 tévémmel. Igaz a 120hrz-t nem tudja.

 11. PS5 valamiért a 2.1 hdmi csatlakozója le van korlátozva 32 Gb/s-rá a 48 helyett, boxon 40 Gb/s! Lehet későbbi frissítés majd megnyitja a full 48-at! Sony Xh90 tévék 2.1 hdmi firmwaret kaptak fullos 48Gb/s 4K /120Hz, VRR későbbi firmware során lesz elérhető! 2016-2017-es 4Ktévék (1080p / 120Hz tudják), amelyik nem 60Hz-es panelű, tehát ha van PS5-öd, akkor a gép beállításoknál manuálisan ki kell jelölni a 1080p / performance módot, persze kell hozzá játék is ami támogatja és voá lá 120Hz / 1080p-ban lehet küldeni a gammát!

 12. LG tv-vel szemezgetem én is, de abból a BX sorozattal ami nem a fullos, de szinte ugyanazt nyújtja mint a CX. Viszont sosem volt még OLED Tv-m, így ez a “beégés” mizéria picit aggaszt és az oledeknél jellemző kijelző tükröződés.

  Sony-val tuti nem lőnék mellé az fix, jelenleg is egy Full HD KDR 755C tv-t nyúzok már 5. éve ami anno a legjobb volt a maga kategóriájában.

  1
  • Lg Cx-is 40Gb/s-et tud, ráadásul hiába a javult sahdow details, a sötét jeleneteknél képes a black crushra, azaz a részletek helyett full feketét kapsz!

   1
   • Élőben nem láttam egymás mellé téve az LG és Sony tv-t, de az LG CX/BX széria élőben valami gyönyörű képet ad. Tesztet olvastam a Sony-ról, hogy közel ki lehet hozni ugyanazt a képminőséget mint egy OLED panelból. Most hétvégén egyébként elég jó áron van a Sony X95 a médiában.

    1
    • Sony X95 inkább filmes tv, gameingre jobb az xh90! Oled wrgb, azaz van egy fehér alpixel minden pixel mellett, ami bekapcsol 150 nit fölött, de még így is 300-350 nitet tud teljes képernyőn, ami már színszaturáció vesztést okoz, ellenben az led lcd full rgb színtartomány akár 1000 nit fölött (prémium led) színszaturáció vesztést nélkül, ezért élesebb és élénkebb képet produkálnak a led lcd tévék. Viszont az oled sötétben verhetetlen egy led lcd-val szemben, mivel effektíve 8.3 millió pixel tud vezérelni egyenként.

     1
     • Fentebb rosszul írtam, a Sony XH9096 van most akciózva a médiában. Egyébként többnyire, délután vagy este van csak időm játszani / filmezni. Fényforrás pedig a tv mögött szokott lenni kis háttérfény vagy ott sem.

      Viszont jó 70 ezer ft különbség van a két kiszemelt modell között árban LG BX > Sony XH9. Alszom rá még 1-2 napot.

    • Attól függ, hogy éjszakai, értsd full sötétben szoktál játszani, akkor oled, de ha nappali fényviszonyok között is, vagy este bekapcsolt fényforrásnál szereted jobban tolni a playstationt, akkor led lcd! Egyébként minden oled ghostingol, egy kivételével a Panasonic HZ2000-es nem, de hát az horror drága! Beégésre gyártó válogatja, hogy cserélik a garanciális időn belül, de már a mostani oledekbe van refresh display opció direkt a beégés ellen!

  • Ezt a beégést szajkózzák a mobiloknál is. 3 éves S6-om most cseréltem le, super amoled kijelzőjén jele nincs semmiféle beégésnek.
   Én a felsőbb kategóriajú tévéknél nem félnék a beégéstől.

 13. A 2.1 hdmi ugye a 4K120fps-hez kellene, nem? A nagy adatmennyiség miatt. (olvastam valami cikket a témával kapcsolatban, de nem minden tiszta azért, de …) …Mert akkor nem nagyon kell még. 😉

  1
 14. Tcr64 🙂

  2