Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Taxi Chaos (PS4, PSN)

Hey-hey-hey, it’s time to make some craaaazy money.

Szerintem kb. ezt gondolhatták a Team6 Game Studios-nál, amikor nemes egyszerűséggel megpróbálták lekoppintani az ezredforduló vége felé megjelent Nagybetűs Csodát, A Megkerülhetetlen Jelenséget: a Crazy Taxit. Nettó 22 évvel később.

…amivel nekem semmi bajom nem is lett volna. Amikor a Széna téri ’56-os emlékművet még csak a mostani bevásárlóközpont régebbi fele árnyékolta be, a felső szinten lévő árkádban a gimnáziumi előkészítőmre szánt 10,000 forintot metodikusan váltottam apróra és dobáltam be Tibi cimborámmal a SEGA gépébe. Őrült tempóban száguldoztam a San Francisco utcáit idéző West Coast Cityben, miközben felváltva szólt a kali-punk akkori két királya, az Offspring és a Bad Religion. Instant addikció egy pofonegyszerű score attack formula keretein belül: a forgalmat centizve kerülgetve, ezáltal nagyobb viteldíjra szert téve, a pályán lévő alternatív útvonalakat kihasználva kellett időre leszállítani az utasokat a célállomásra. A világ legnagyobb problémája akkor az volt, hogy a SEGA lepatentolta a képernyő felső részén megjelenő, helyes irányt mutató nyilacskát (és utána ezzel szopathatta az EA-t… tényleg más idők voltak) – azóta is visszasírom azt a gondtalan miliőt.

Szóval itt vagyunk több, mint két évtizeddel később. A kali-punk királyai már csak önmaguk erőltetett paródiái, előttük nem emeljük többé kala-punk. Árkádok helyett meg lehet menni… sehova. Nem a legjobb időszak, hogy valaki taxisnak álljon. Kivéve – gondolhatnánk joggal -, ha mindezt teszi virtuálisan a Nagy Ő-s (nem a Noszály Sanyi) nyomdokain haladva. Azonban a Taxi Chaos mesteri terve és szolgaszerű másolása a 2005. évi matek érettségijét idézi fel bennem. Ahol az a kedves anekdota történt egy ismerősöm ismerősével, hogy az előre kiszámított, kiszivárgott feladatok helyes megoldásait – a számokhoz meg mindenféle függvények és egyéb sátánista manőverekhez legkevésbé sem értve – mindig egy feladattal lejjebb írta be. Még szerencse, hogy javítás nélkül megsemmisítették az egészet. A Taxi Chaos egy az egyben próbálja leutánozni az 1999-es játékot, így, 2021-ben. Rajzfilmszerű grafika – csekk. Pörgősnek szánt gitárzene – csekk (bár Offspring és Bad Religion helyett noname előadók rémunalmas gitárzenéje szolgáltatná az adrenalint). Árkádos irányítás – csekk. És hogy legyen egy Nagy Újítás is: gombnyomásra lehet ugratni az autóval. Hűha. Mindez elegendő ma? Megcsúszott ez is…

A múzsa – képességeikben eltérő – 4 sofőrje helyett (volt olyan, aki nem volt szerelmes Genába?) marad kettő, akiknek a nevére sem emlékezem. Egy úgynevezett influenszer tyúk, meg New York amerikai-olaszait (olasz-amerikaijait?) idéző forma, ha már NYC-ben járunk (azt hitted New York City? Nem, New Yellow City). Szóval van egy (azaz egy darab) nem túl terebélyes, közepesen jópofa helyszín. A rövidítések főleg a tetőkön át vezetnek az ugrálós mechanika miatt, azonban az akadozó framerate és az olykor a kocsit az égbe katapultáló grafikai anomáliák miatt van baj bőven a precizitásra és őrült tempóra építő játékmenetben. Nem segít a három játékmód sem: az Arcade a klasszikus time és score attackot jelenti. Sikeres fuvarokkal a visszaszámlálót kitolva kell minél magasabb pontmennyiséget elérnünk. A Freeroam egy időkorlát nélküli felfedezős, küldetéses lehetőség. Itt eszement karakterekkel találkozva, az ő történeti szálaikat felgöngyölítve, – tényleg – aranyos és vicces párbeszédeiket hallgatva hal meg bennünk az illúzió végleg, hisz minden küldetés ugyanarra a kaptafára készült. Utas megtalál, kijelölt helyre elvisz, majd mindenféle támpont nélkül három gyűjtögethető biszbasz felszed, utas újra megtalál, elvisz, bizbasz, utas… nénikéd ‘csája. Mindezt koronázza a pro mód, ahol GPS nyilacska nélkül, fejből manőverezve kell szállítani az utasokat – értelmezhetetlen az egész.

Szóval megcsúszott ez az egész taxis dolog, mint az állami bértámagotás matek érettségi. Nem mondom, hogy nem mosolyogtam nosztalgikusan az első félórában, de az inkább gyerekkorom emlékeinek szólt. Viszont ha a 2005. évi számolós feladatsorhoz hasonlóan a Taxi Chaost semmisítenék meg nyomtalanul, nem hiszem, hogy bárkinek is feltűnne. Ez bizony rossz lett. Főleg azért a tízesért, amit elkérnek érte. Ugyanazért a tízesért, amit közel 18 évvel ezelőtt gondolkodás nélkül dobáltam be a SEGA gépébe. És ma sem gondolkodnék kétszer, hogy így tegyek-e.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★
CSAK ÓVATOSAN
Kiadó: Lion Castle
Fejlesztő: Team6 Game Studios
Megjelenés: 2021. február 25.
Ár: 10590 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Ocsmány a grafikája is. Bírtam volna egy újításokkal felfrissített, mai igényeknek megfelelő grafikájú őrült taxizást. De így ott rohad. Mint az állami bértámogatás.

  2. A legnagyobb gond az egésszel, hogy itt is meggazdagodni akartak a fejelsztők a lelkes Crazy Taxi copy játékot kereső rajongókon. Több, mint 10 ezer forintos ár mellett azért még jó pár tartalom, esetlegesen egy második helyszín is beleférhetett volna. Az PS3 hajnalát idéző látványról pedig ne is beszéljünk.

    1