Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Tails of Iron (PS5, PS4, PSN)

Erős, mint a patkányméreg.

Az utóbbi időben eléggé intenzíven merültem el az indie játékok zsánerében, és nagyon gyakran meg kellett állapítanom, hogy azon kalandok körítése, melyeket ezek a kis volumenű alkotások prezentálnak, sokszor hülyére verik a nagy költségvetésű, AAA fejlesztések világait. Csak hát ugye kis pénz, kis foci, így valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, milyen lenne egy olyan game “nagyban”, mint ez itt például, a Tails of Iron. Zsongító belegondolni, milyen lehetne ez a játék mondjuk a Sucker Punch Productions megvalósításában, open world formulával, 3D-ben…

A Tails of Iron egy 2D-s, mesekönyvszerű illusztrációkra hajazó látványvilággal dolgozó, oldalnézetes akció-RPG. Ne tévesszen meg senkit a mesés jelző: a sztori fájdalommal és szenvedéssel teli, vérrel gazdagon áztatott dráma, mely során egy patkányherceg bőrébe bújva kell – sajnos nulláról indulva – visszaszereznünk királyságunkat a vérszomjas varangyoktól és békáktól. A játék minden túlzás nélkül brutálisan pazarul néz ki, eszméletlenül aprólékosan kidolgozott és gyönyörűen megrajzolt még a legapróbb részlet is, az animáció pedig némileg pálcikás bábszínházszerű, ami még izgalmasabbá teszi a képernyőn történő eseményeket. A dialógusok ennek megfelelően (cseppet idegesítő) piktogramokkal és gügyögéssel zajlanak a szereplők között, ugyanakkor a narrátor emberi hang, Doug Cockle (Ríviai Geralt) által megszólaltatva. A szerepjátékos részt a mechanikában kisebb-nagyobb küldetések abszolválása és beszélgetések adják, plusz a karakter mókolása, felszerelésének/fegyvereinek változtatása.

A Tails of Iron harcrendszere szerintem egyértelműen Soulslike. Egy elsősorban villámgyors dodge-ra, védekezésre és legfőképpen parry-re épülő dologról van szó, ahol atomkomolyan rá kell hangolódni a vívás ritmusára, mert az ellenfél szinte soha nem hibázik. (És a “soha”-t itt értsd szó szerint!) Ha nyitva hagyod magad, azonnal beüt, ha ott állsz, ahol nem kéne, eltalál, és az a kevéske és lassú gyógyítás, ami rendelkezésre áll, a többszereplős csatáknál nem feltétlen ment meg. Finoman fogalmazva is melós a harc, könnyűnek még csak véletlenül sem mondanám (elkefélt nehéznek viszont igen, de a rend kedvéért ez legyen most csak szubjektív meglátás). Természetesen vannak masszív főellenfelek is klasszikus, kitanulandó repertoárral. Az akció egyébként brutál véres, a nem annyira kedves kis lények konkrétan rendre agyonszúrják egymást, mint böllér a nyomorult disznót. A game emellett tartalmaz egy nagy adag ide-oda mászkálást és platformer elemeket is.

Indie keretek között korrekt minőséget prezentáló, külsőségeit tekintve gyönyörű, körülbelül 6 órás (vagy 126, attól függően, hogy mennyire vagy ügyes) szavatosságát nézve tartalmas kaland a Tails of Iron. A kezelése ugyanakkor szerintem lehetne egy picit finomabb (kétgombos ravasz-parry, na ne már), a harcrendszere némileg megbocsátóbb, és valahogy az események is folyhatnának benne lendületesebben, mindez jó hatással lenne a gyakran frusztráló hangulatra. Felerészben elégedett, felerészben csalódott vagyok: ha ezért a szoftverért történetesen kifizettem volna 9 ezer forintot, inkább szórakoztam volna egy jót 6 órán keresztül, mintsem dühből töröljem le a gépről azért, mert képtelen vagyok végigjátszani. A Tails of Iront ennek fényében csak azoknak ajánlanám, akik szeretik az olyan digitális bábszínházat, ahol a szereplők sokat szenvednek, beleértve a playert is.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: United Label
Fejlesztő: Odd Bug Studio
Méret: 1.7GB
Megjelenés: 2021. szeptember 17.

6 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Már végigtoltam,nekem tetszett, viszont idegbajt kapok,hogy 1db azaz 1db sapka kellene a platinához, és az istennek sem találom?

  2. Egyértelműen leszűrtem a tesztből, hogy ez nem az én játékom. Viszont nagyon jól néz ki, 20 perc erejéig belenéznék, kár, hogy ilyenekhez nincs demo.