Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Superliminal (PS4, PSN)

Az érzékelés a valóság.

A valóságunkat az határozza meg, ahogyan tapasztaljuk, érzékeljük azt. A körülöttünk lévő világot csupán azokkal az eszközökkel tudjuk felfogni, amely rendelkezésünkre áll: ebben velünk született ösztöneink és érzékszerveink ugyanolyan szerepet játszanak, mint tanult, a környezetünk hatására kialakult jellemzőink, mint például a nyelv, amelyet beszélünk. A beérkező impulzusokat azonban feldolgozzuk és korábbi tapasztalataink, valamint tanult információink alapján értelmezzük őket: emiatt tudjuk például azt, hogy egy távoli tárgy csak aprónak tűnik, de valójában nem az. Nos, a Superliminal ezt csavarja meg: itt ugyanis, ha valami aprónak tűnik, akkor az is.

A Pillow Castle játéka egy álomterápiás programról szól, amelybe karakterünk beleszorul, és célunk, hogy kivezessük onnan. A narratíva nagyon laza, és, bár érezhető, hogy más, sikeres logikai alkotásokhoz hasonló megvalósítást választottak a készítők – visszaköszön például a Portal stílusa –, mégsem szól igazán semmiről. Felületes párhuzamokat von ugyan a perspektíva fontosságáról a hétköznapokban, viszont tartalmasan nem igazán fonódik össze a játékmechanika a sztorival. No de mi is a játékmechanika?

Alapvetően szobáról szobára, feladványról feladványra kell haladunk: sokszor nem csak az a kihívás, hogy kinyissuk az előttünk álló ajtót vagy tovább jussunk hozzá, hanem az, hogy egyáltalán rájöjjünk, hogy mi is itt a feladat. Ebben a világban bárhonnan megfoghatjuk a tárgyakat, amelyek akkorák lesznek, mint amilyennek tűntek, amikor megfogtuk őket: például masszív, döngőn guruló almát helyezhetünk el a világba, ha közelről kaptuk fel, illetve aprócska lehet a gyümölcs, ha a falhoz közel szaladva megváltoznak az arányok. Ez az úgynevezett „kikényszerített látásmód” adja az élmény alapját, és ezt kihasználva kell továbbhaladnunk. Később az optikai illúziók több árnyalata is felbukkan, mint például trompe-l’oeil (ejtsd: tromplöj), amely olyan megtévesztő, síkbeli festés, amely a harmadik dimenzió álcáját kelti.

A Superliminal alapvetően inkább kísérleti jellegű, izgalmas ötletek egymásra dobálása, mint egy koherens egész. Nagyon szórakoztató és kreatív az elképzelés, de a legtöbb feladat egy megoldással rendelkezik, így nem lehet szabadon szórakozni a mechanikával, és sokszor csupán bizonyos tárgyak ragadhatóak meg, így nem tudunk az álmok homokozójában randalírozni újdonsült képességünkkel. A korlátozottságot kárpótolandó számos extra, egyáltalán nem egyértelmű plusz feladványt találhatunk: külön kihívás például elrejtett sakkbábukat keresni, titkos szobákat és rejtett elemeket, amelyek tágítják valamennyire a benne rejlő lehetőségeket. Így is azonban egy falatnyi játékról van szó, amely első nekifutásnak másfél-két óránál többet nem követel (sőt, trófea jár, ha fél órán belül tudjunk abszolválni.)

A készítők talán hallgatnak a visszajelzésekre, és ezt a gondolatot továbbfejlesztve, több ihletből táplálkozva létrehoznak majd idővel egy kidolgozottabb és teljesebbé élményt, amely kevésbé emlékeztet majd egy frappáns diákprojektre. Ettől függetlenül érdemes játszani vele, már csak a gondolati tornáért és az álomlogika útvesztőjéért, de célszerűbb egy akcióban lecsapni rá, mert sajnos ez a játék olyannyira apró, mint amilyennek leírtam, teljesen mindegy, hogy honnan nézzük.

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: Pillow Castle
Fejlesztő: Pillow Castle
Méret: 11.76 GB
Megjelenés: 2020. július 7.

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Imádom az ilyen stuffokat, amikre rá lehet csodálkozni. Köszi a bemutatót, ez bizony megy a kívánságlistára, várva az akcióra és a frissítésekre.