Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Super Monkey Ball: Banana Mania (PS4, PS5)

Makiparádé.

Húsz éves a Super Monkey Ball széria, elő hát a banántortákkal! Az aranyos majmos játék először GameCube-on volt elérhető és csak később vándorolt át PlayStation konzolokra, de most minden platformon egyszerre ünnepli neves évfordulóját. Miről szól a játék? A nevében van: Gacha-kapszulákban lévő majmokat navigálunk a meredekebbnél meredekebb pályákon. A gravitáció valósághű, a pályák pedig tele vannak akadályokkal, amik keresztezik utunkat a cél felé. A koncepció egyszerű, viszont minden szint új, hajtépős nehézséggel gazdagodhat. Emellett még gyűjtögetnivalónk is akad, valamint szűk időkorlát a pályák teljesítésére. Erősen addiktív a formula: 2010-ig sorra jöttek az új részek, de az utolsó Vita megjelenés után (2012) hét év telt el a következő HD kiadás megérkezéséig. Éppen ezért a mostani ünnepi, Super Monkey Ball: Banana Mania című (remaster) kiadás hatalmas kínálatot tár a játékos felé!

A Banana Mania-ban adott egy fő „történet”, ami igazából 10 fejezet összesen 100 pályával. A fejezeteket egy kicsi, fél perces animáció köti össze, amiben a gonosz Dr. Bad-Boon próbál keresztbe tenni AiAi-nak és barátainak. A szintek más-más háttérrel rendelkeznek minden egyes fejezetben és egyre nehezednek. A pályák a Super Monkey Ball, Super Monkey Ball 2, és a Super Monkey Ball Deluxe részekből lettek átemelve és felújítva. A fő történet mellett több mód is elérhető vagy feloldható, amik így kiegészítik a pályák számát 300-ra.

Az irányítás egyszerű, minden mód előtt bemutatja azt nekünk a játék, a normál pályákon a bal joystickkel mozgatjuk a pályát, a jobbal a kamerát. Amilyen egyszerű az irányítás, annyira nehéz lesz alkalmazni. A szinteken rengeteg elem van, ami megpróbál minket megakadályozni a cél elérésében. Körülöttünk sok felszedhető tárgy van, ami karakterenként változik, az adott szám a képernyő jobb felső sarkán található. Mindegyik szint időkorlátos, ezt a képernyő felső részén, középen követhetjük. A cél az lesz, hogy lehető leggyorsabban, minden tárgyat felszedve elérjük az adott pálya gólvonalát. Néhány helyszín rendelkezik extra mozgó dolgokkal és kapcsolókkal, de érdemes a kezdővonal mögé is benézni, gyakran rejlik ott eldugott könnyítés vagy tárgy. Igazából ennyit is mondanék magáról a sztorimódról, mert bár borzasztóan egyszerű a lényege, nem mindenki fog célba érni. Emiatt könnyítésnek a touchpadet lenyomva felhozhatunk egy menüt is, amivel akár át is ugorhatjuk a pályákat, de így nem fogunk pontot kapni értük. Másik könnyítés, hogy sok elhalálozás után bekapcsolhatunk egy lassított módot, ami a Négyzetet lenyomva alkalmazható, de így nem lesz elérhető a szint extra kihívása.

Minden pálya és egyéb teljesítés jutalommal jár, amiből különböző módokat, fotó-elemeket, ruhát a makiknak, és új karaktereket lehet venni. Érdekességként más, ismerős karakterekkel is találkozhatunk, mint Kazuma Kiryu a Yakuza szériából, Beat a Jet Set Radio-ból (végre emlékeztek rá!), valamint Sonic és Tails is a kék sündisznó játékaiból. Rajtuk kívül még a Sega szerencsétlen konzoljaival is futhatunk a pályákon.

Hol található a legtöbb jutalom? A minijátékokban! Szám szerint 12 található a programban, és kifejezetten szórakoztatóak. A Monkey Race egy sima verseny mások ellen, a Fightban próbáljuk egymást kitolni a ringből, a Targetben egy magas pontból próbálunk gacha-kapszula siklózni a célig. A Billiardsban 2 játékos módban biliárdozhatunk, a Bowlingban klasszikus bowlingot kapunk, a Golfban játszhatunk minigolfot és golfot, a Boatban, mint a versenyben az AI ellen megyünk, de kajakozni kell. A Shot egy klasszikus lövöldét kínál, a Dogfightban levegőben repülve kell az ellenfeleinket lelőni, a Soccerben focizni, a Baseballban labdát elütni, a Tennisben meg klasszikus teniszezni. Szó szerint van minden, ami egy igazi partijátékhoz kell, emellett mindegyik különböző szabályokkal, nehézségekkel és szintekkel rendelkezik, amikből választhatunk. Irányítási gond nekem egyedül a focisnál volt, amiben szerintem gyengébbre sikeredett a kezelés, minden másik módnál könnyű és szórakoztató. Egyes minijátékok 2-4 playerrel lokálisan is űzhetőek.

Ezen kívül kapunk még egy ranking módot, amivel megmérkőzhetünk az egyes pályákon pontokért, valamint ezeket összehasonlíthatjuk másokéval online. A pályákon van mindenhol fotó lehetőség, ezt az Options vagy touchpad lenyomásával hívhatjuk elő. A Gallery-ben megnézhetjük a megnyitott rövid videókat, valamint meghallgathatjuk az elérhető zenéket, mindegyik kifejezetten bájos, partijátékhoz illő, de nem igazán kiemelkedő. Amit hiányoltam, az egy visszatekintés a szériára, feloldható képek formájában.

A Super Monkey Ball: Banana Mania egy kifejezetten aranyos, szórakoztató, és addiktív partijáték. Egyszerűbb, bár jól néz ki nagyképernyőkön, tartalmas, minden korosztály megtalálja benne a számítását. Méltó visszaemlékezés a 20 éves sorozatra. Még morc yakuza és gyors sündisznó kedvelőknek is ajánlott!

(A játékot a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban PS4-re vagy PS5-re, vagy a linkekre kattintva meg is rendelhető.)

Hozzászólás