Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Story of Seasons: Pioneers of Olive Town (PS4, PSN)

Távol a város zajától.

Amennyiben én történetesen a PlayStation.Community tisztelt olvasóközönségének érdeklődési aktivitásából indulnék ki, kis költői túlzással még azt is gondolhatnám, hogy én vagyok ezen a felületen az egyetlen, aki szereti és játssza a japán stílusú farmszimulátor alkotásokat. Nagyon remélem egyébként, hogy ez nincs így…

Az előbb “japán stílusút” mondtam, nem is véletlenül. A farmszimulátor jellegű játékoknak alapvetően két fajtája van mostanság piacon. Az egyik az általában nagygazdaságok működést – szinte teljes mértékben – valósághű formában megjelenítő Faming Simulator sorozat, a másik pedig a fantázia elemekkel szerelt, mikro- és (maximum) makrogazdasági szimulációként felfogható Story of Seasons (valaha Harvest Moon) széria, mely japán tőről ered. Jelen tesztem alanya, a Story of Seasons: Pioneers of Olive Town értelemszerűen az utóbbi kategóriába esik.

A franchise korábbi darabját – címe Story of Seasons: Friends Of Mineral Town – szintén én teszteltem, 5 pontos, átlagos értékelést kiutalva neki. Az alapvetően jól működő, de némileg lapos game esetében a legnagyobb gondom talán a történetalapú vezetőszál hiánya volt. Nyilván arcpirító szerénytelenség lenne azt feltételezni, hogy a fejlesztőstúdió marketingesei elolvasták ezen kritikámat, mégis, valahogy az történt, hogy a Pioneers of Olive Town meglehetősen ügyesen kijavította elődje ezen konkrét hiányosságát, így ha valaki csak ennyi időt tudott tesztolvasásra szánni, annak elárulom: az új epizód sokkal jobb lett, mint elődje!

Az új game sztorijába, kezelésébe és mechanikáinak ismertetésébe már csak azért sem kell mélyebben belemennem, mert mint minden Story of Seasons játéknál, itt is pontosan ugyanaz történik, mint eddig. Tetszés szerint megalkotható főhősöd megunja a város zaját és egy hirtelen ötlettől vezérelve vidékre költözik, hogy onnantól kezdve növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozzon, valamint új lakóhelyének, egy aprócska városkának lakóival barátkozzon.

A Pioneers of Olive Town egyik legnagyobb újdonsága, hogy szinte minden reggeled egy kis “sztorizós” intermezzóval indul, mely lehet valamilyen friss mechanika betanítása és magyarázata, vagy a város életével kapcsolatos esemény ismertetése. Ez a kiváló funkció elég ügyesen kigyomlálja a farmszimulációs játékokban időnként nyomasztó “na, ma épen mit csináljak – áh, inkább semmit” problémát. A másik remek újítás, hogy a game gyorsan és nagy mennyiségben szórja a különféle kisebb feladatok abszolválásával megnyerhető ajándékokat, melyek fontos alapanyagoktól kezdve a manufaktúrák beindításához szükséges gépekig terjedhetnek. Így már akár 2-3 óra játék után meglehetősen sok aktív projekted futhat egyezerre anélkül, hogy “végtelen” ideig kéne várakoznod arra, hogy például egy árva fűrészgéped végre összeálljon. Tényleg nagyon hamar be lehet indítani egy produktív farmot, ami az ilyen stílusú játékoknál viszonylag ritka lehetőség.

A game emellett tartalmaz egy kifejezetten jópofa “felfedezős” szálat, mely újabb és újabb, az alapbázistól egyre távolabbi területek elérését és kiaknázását teszi lehetővé. Itt különleges alapanyagok gyűjtésére és elhanyagolt létesítmények felújítására-beindítására is lehetőséged van. A megerősített sztori-mód szintén szuperül üzemel: a városka különböző épületeibe betérve, illetve adott szereplőkkel beszélgetve melléktörténetek (Events) indíthatók be, így ha valaki éppen unja a munkát, alternatív tevékenységekbe is belefoghat. Emellett vadállatok fotózására (majd a képek múzeumban kiállítására), kincsek felkutatására, egyre komplexebb ételek főzősére, valamint akár háziállatok pórázon való sétáltatására(!!) is lehetőséged van, mely aktivitások pazarul alkalmasak a mindennapi munka nyomásának enyhítésére. Került mindezek mellett egy teljesen friss komponens is a játékba, méghozzá az Earth Sprites nevű aprócska lények személyében, akik segítségével eddig soha nem látott helyekre is lejuthatsz, ha elég kitartóan próbálod megfejteni titkaikat… (Mintegy mellékesen megjegyzem, hogy a kapott tesztverzióhoz brutálisan komoly DLC tartalom is társult, mely a Marriage Candidate Expansion Packs, a Windswept Falls Expansion Pack, a Terracotta Oasis Expansion Pack, valamint a Twilight Isle Expansion Pack bővítmények azonnali elérhetőségét tette lehetővé, olyan cirka 30 órával növelve meg a kaland szavatosságát. E csomag az alapjátékkal együtt, illetve utólag is megvásárolható.)

A game grafikailag is sokat fejlődött, Sajnos kimagaslóan erősnek még mindig nem mondható a látvány, azonban most már sokkal inkább rendben van a kép: a környezet is kidolgozottabb és részletesebb (minden apró elemével), a figurák is csinosabbak, az állatok pedig kifejezetten szuper aranyosak. A zene kellemes és nyugtató.

A Pioneers of Olive Town igen kellemes meglepetésként ért! Legfőképpen azért, mert a fejlesztők itt mintha tényleg megfogadták volna a rajongói kritikákat és kifejezetten rágyúrtak volna a hiányosságok javítására, melynek hatására ez az új rész szinte tálcán kínálva játszatja magát. Sokkal élvezetesebb, gyorsabb, lendületesebb és szórakoztatóbb minden mechanika, remek és egyértelmű a kezelés, a különféle sztorialapú aktivitások pedig folyamatosan a player rendelkezésre állnak, szóval itt nem kell “hónapokat” arra várni, hogy végre történjen valami érdekes a vidéki nihilben. Igazándiból azt is mondhatnám e teszt lezárásaként, hogy ha most akarod elkezdeni a vidéki farméletet, ennél a játéknál nem igazán találsz jobbat… de aztán az történt, hogy nemrégiben megjelent PlayStation 5-re a DORAEMON STORY OF SEASONS: Friends of the Great Kingdom remake is, és hát… de ez már egy teljesen másik történet, melyet következő tesztemben mesélek el!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 13990 Ft.)

★★★★
REMEK
Kiadó: Marvelous Entertainment
Fejlesztő: Three Rings Design
Méret: 2.66GB