Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Stories Untold (PS4, PSN)

Novelláskötet a ’80-as évekből.

A videojátékok független szegmense kiváló táptalaja a kísérletezésnek. A megszokott kiadói hálózaton kívüli alkotók merészebbek és mernek kockáztatni, amit a Devolver Digital az ipar rockstar kiadójaként lehetővé is teszi sokak számára. Ennek a narratívában és mechanikában is sajátos, csavaros és izgalmas példája a No Code Stories Untold című játéka, amelyet a legjobban interaktív novelláskötetként tudnék jellemezni, amely stílusok és műfajok egyvelege, átitatva a ’80-as évek hangulatával és technológiájával.

A pakk részeként négy rövid, egy-egy óra alatt teljesíthető történetben találjuk magunkat, amelyek a régi idők kalandjátékait idézik: van szövegalapú kalandozás, belső nézetes mászkálás és modernebb problémamegoldás, miközben egyfajta állandóan jelenlévő, kicsit sci-fi, kicsit lovecrafti horror kúszik fokozatosan felénk. Az első fejezetben, a The House Abandonben egy régi, szövegalapú videojátékban navigálhatunk, különféle parancsokat választva ki a továbbhaladáshoz, miközben egy sötét szobában ülünk, ahol a digitális óra izzó, vörös számai és egy fakó asztali lámpa mellett csupán a monitor fénye világítja meg környezetünket. A megjelenő szövegekben egyre furább dolgok történnek, amelyek fokozatosan átkúsznak a valóságba, és környezetünk is tükrözi az eseményeket – ennek az eredménye pedig egy igazán hátborzongató élmény. (Külön érdekesség, hogy a The House Abandon egy rövidebb, 2016 augusztusában kiadott, ingyenes mókának a feljavított változata.)

Az egész csomag frappánsan emulálja a ’80-as (és valamennyire a ’90-es) évek késő éjszakába nyúló sorozatozásait, amikor a Twin Peaks, az Alkonyzóna vagy az X-akták egy epizódján, a televízió hideg fénye előtt bealudva bizarr álmok gyötörtek. A különböző epizódok mind nyújtanak valami egyedit és sajátosat anélkül, hogy elszakadnának a központi tematikától, mind a játékmechanika, mind a történetmesélés szempontjából. A második fejezetben, a The Lab Conductban egy rejtélyes, idegen eredetű ereklyén kell kísérleteket végrehajtani, ehhez pedig a megfelelő módon kell kalibrálni a labor tesztműszereit: ez remekül épít a gyanús, titkos, CIA-s vagy épp KGB-s tesztekre, amelyek a kor horrorjainak alapjáték képezték – különös körülmények, bizarr tárgyak és szerszámok, távoli, rideg tudósok érthetetlen mondatai.

Azért is kiváló a Stories Untold, mert ismerős és bejáratott elemekből épít olyan hangulatot és atmoszférát, amely valahogy mégis idegennek, ismeretlennek, és emiatt nyomasztónak hat. Szó sincs hirtelen megijedésekről vagy a képernyőbe vetődő förmedvényekről, hanem állandóan ott motoszkál a tudatunk sarkában valami enyhén kiborító, valami finoman félelmetes. A The Station Process – a harmadik rész – újra csavar egyet a sémán, itt pedig egy sarki megfigyelőállomáson találjuk magunkat Grönlandon, ahol a meghatározott frekvenciákon érkező kódolt üzeneteket kell megfejteni és továbbítani egy mikrofilmen rögzített, elsőre rémisztően hosszú útmutató alapján.

Már a logó láttán is a Stranger Things juthat eszünkbe, ami nem véletlen: Kyle Lambert, a sorozat logójának tervezője találta ki a játékét is. A párhuzamok nem fulladnak ki ennyiben, és bár a széria egyértelműen hatott erre a csomagra, inkább azt mondanám, hogy az a kollektív tudat, az a kulturális ozmózis hathatott mindkettőre: egy múltbéli kútból merítenek inspirációt, valamennyire hasonló módon csavarnak egy nagyot rajta, de a végkimenetel azért merőben eltérő. A negyedik epizódról nem beszélnék, mert az „évadzáró” meglepetései új értelmet adnak a csomag egészének, ami ennek a rövid, de annál izgalmasabb, egyedibb és szórakoztatóbb élménynek a sava-borsa.

A Stories Untold egy fantasztikus interaktív élmény, amely bevált stílusokat, témákat és mechanikákat kombinál és finomhangol úgy, hogy egy fenomenális „kötetet” kínáljon a játékosoknak. Rövid, de pont elég ez ahhoz, hogy elérje célját, igazán alacsony árcédulája pedig még vonzóbbá teszi: csak ajánlani tudom. Ha buksz a ’80-as évekre, a régi sci-fikre, horrorokra, és a nagy, masszív őszi-téli dömping után valami alternatívra, valami egyedire vágysz, akkor ezzel nem fogsz mellényúlni: minden szempontból kiemelkedő, és remek, ahogy a történetmesélést, a tematikát és a játékmechanikát ennyire organikusan fonja össze. (Egyébként a csapat következő játéka PS4-re korábban jelent meg, és hasonló kreatív módon frissít fel műfaji kliséket: az Observationről ITT olvashatsz bővebben.)

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★★
SZÍNARANY
Kiadó: Devolver Digital
Fejlesztő: No Code
Megjelenés: 2020. október 27.
Ár: 3490 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

5 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Ez a Stranger Things karakterkészlet nincs egy cseppet túljáratva?

  2. A ’80-as évek hangulata miatt befizetnék rá.