Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Spirit of the North: Enhanced Edition (PS5, PSN)

Avagy a lelkes róka kalandjai.

Újabb apró csapat próbál lelkünkhöz szólni és első alkotásukkal helyet kérni a nagy klasszikusok mellett. Ám az odavezető ösvény igencsak szűkös, nem sok cím válik halhatatlanná csupán az ambíció miatt, hogy más húrokat szeretne megpendíteni, mint a nagy kiadók egy kaptafára készülő sorozatai. A Spirit of the North minden erejével azon van, hogy megérintse a szívünket és elmeséljen egy szép történetet. Ehhez pedig adott minden technikai háttér és tapasztalat, ráadásul egy aranyos rókával fogjuk felszabadítani nem csak az elveszett lelkeket, de a megmérgezett világot is. Üdvözölhetjük-e tehát az indie-királyt?

A mindösszesen két – zeneszerzővel együtt három – főt magába foglaló Infuse Studio az Unreal grafikai motorhoz készítettek asseteket, tehát előre gyártott modelleket és figurákat, mígnem mertek nagyot álmodni és elkezdték fejleszteni saját játékukat. Ennek a háttérnek az ismerete segít megérteni azt a furcsa kettősséget, amit áthatja a program technikai oldalát. A grafika tehát szépnek mondható, bizonyos helyeken, például a zöld füves lankákon, egészen varázslatosan fest. De egy idő után feltűnik az önismétlés, az egyszerűség és pár pálya után konkrétan kihaltnak tűnik az egész világ. Ez utóbbi miatt haragudni mondjuk kár, hiszen ez koncepcionális döntés, viszont ennek hála sokszor csak csámpázunk a semmi közepén rókakománkkal, miközben szól az andalító muzsika a háttérben. Itt kitérnék még kicsit a PS5 verzió tulajdonságaira, mint a stabilan szállított 4K/60fps és fotómód támogatás.

A feladataink alapvetően tehát mindig ugyanazok, csupán más körítést kaphatnak, annak függvényében, hogy szimplán csak tovább kell haladnunk valahogy az elénk táruló akadályokon, vagy meg kell tisztítanunk a környezetünket ért rontást. Ezen logikai kihívások főleg a fizikát és fokozatosan megnyíló képességeinket veszik igénybe. Eleinte csupán ugrani tudunk, később már gyors teleport-dashre is módunk lesz, vagy akár testünkből is kiköltözhetünk egy kis idő erejéig. Emellett bónuszként fellelhetjük még elhunyt sámánok botjait, amit ha elviszünk a közelben található holttestükhöz, akkor így végső nyugalomra lelhetnek. Ennek a kommunikációját amúgy kicsit nehezményeztem, ugyanis a játék ezzel a feladattal nyit és emiatt jó ideig azt hittem, hogy ez lesz a fő küldetésünk. Persze később nyilvánvalóvá vált a félreértés, de szerintem a felépítés, a játékos kezdeti terelgetése itt hibádzott kicsit, és ez nem az egyetlen eset.

Nem véletlen tértem erre ki, egyik fontos, építő jellegű kritikám pont az lenne a srácoknak, hogy az útmutatást kicsit okosabban kellene megoldani legközelebb. Sokszor álltam a puszta közepén és próbáltam kitalálni, hogy mi a jó életet is kéne kezdenem. Nem a világvége, de kellemetlen azért negyed órán keresztül rohangászni a susnyásban bármilyen hintért. Persze kis idő múlva egy fénycsík megmutatja elvárt haladásunk irányát, de ez még nem segíti annak kivitelezését is. Mivel a képernyőn látható információkat teljesen minimalizálták, segítve így a beleélés és a felfedezés élményét, de ennél egy kicsit jobban fel kellene építeni a játékteret és a követendő nyomokat.

Ha már egy négylábút irányítunk, kardinális kérdés a kontroll és sajnos ez sem hibátlan. A mozgás és annak animációja teljesen rendben van, aranyos (és hosszú távon időhúzó), ahogy a vízből kilépve megrázza bundáját róka kománk. Apropó bunda, a teljesítményünktől függően nyithatunk meg különböző színű és mintájú prémeket. Tehát az alapmozgás rendben van, bár némely akció és irányváltás olykor elég lomhának érződik, sokszor az ugrás szögét sem mindig sikerül rendesen bemérni. Illetve ha már szög, egyes sziklák szélére mászva, olyan, gravitációt meghazudtoló fokban tud megállni ravasz pajtásunk, ami igen amatőr hatást tud kelteni.

Fontos hangulati elem még a zene, ami itt is remekül sikerült, nem figyelünk egy kicsit és egy hosszú munkanap után leülve a cucc elé, teljesen bezsibbadhatunk tőle. Kellemes dallamok kísérik utunkat, csak sajnos pont annyira írták egyszerűre ezeket, hogy túl rövid idő után fogjuk megunni a soha véget nem érő tételeket. Harc ugyan nincs a játékban, de némi dinamika azért szintén nem ártott volna, mondjuk pár mozgalmasabb résznél felismerhette volna a progi, hogy mi a történés, és felpörgethette volna pulzusunkat. Ettől függetlenül korrektül támogatja a hang a képet, csupán sajnos nem tud túlmutatni az ”aláfestő zene” keretein és ezért nem tud katartikus élményt okozni a megfelelő pillanatokban. Ez pedig sajnos az egész játékról elmondható: igazi középmezőny, pedig nagyon mély szeretne lenni, de a történetben csak pislákol a fény, mintsem utat mutatna a fényoszlop. Olykor valóban képes vizuálisan megkapó lenni (persze nem újgenerációs szinten), de az üres világ és ismétlődő elemek kigáncsolják eme törekvéseket. A zene bájos, csak kicsit szimpla. Az irányítás működik, de garantált néhány elszúrt landolás. Nyugodt 4 órát tölthetünk el az északi lelkeket kutatva, de a stáblista utáni sóhajunk nem a meghatottság elcsukló hangja lesz.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! PS4-es verziója is megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 5919 Ft.)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: Merge Games
Fejlesztő: Infuse Studio
Megjelenés: 2020. november 26.