Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

SPACEBASE STARTOPIA (PS5, PS4)

Galaktikus stratégiázás.

(A teszt a PlayStation 5-ös verzió alapján készült.)

Mostanra már teljesen természetes, hogy a stratégiai menedzserjátékok megjelennek konzolra is. A teszt főszereplője, a Spacebase Startopia egy érdekes világba kalauzol el minket, ahol egy fánk alakú űrközpont vezetését adják a játékos kezébe. A menedzsment nem mindig könnyű, ezért figyelnünk kell, ha azt akarjuk, hogy meg legyenek elégedve a munkánkkal, és a bázison élő különféle lények se legyenek túlhajtva. Az űr persze kiszámíthatatlan, így érdemes résen lenni a leselkedő veszélyekkel szemben. A fejlesztésnél egyébként egyértelműen a 2001-ben megjelent Startopia nevű RTS-t vették alapul a készítők, de azt érdemes leszögezni, hogy technikailag ez egy teljesen különálló, új cím.

Mielőtt túlságosan hamar nekilátnánk az állomás beépítésének, előtte érdemes végignyomkodni a tutorial pályákat, mert sokat fog segíteni abban, hogy ne legyünk teljesen elveszve. A tevékenykedésünk során több mindenre is figyelnünk kell, az energiaszinttől kezdve a bázison tartózkodók hangulatán át egészen a szemét újrahasznosításig. Ha az alapok megvannak és tisztában vagyunk lehetőségeinkkel, illetve a veszélyhelyzetek megoldása sem okoz problémát, akkor indulhat a kampány mód, ahol mindenféle küldetéseket és kritériumokat teljesítve lehet egyre előrébb jutni. Szórakozásnak egyébként a multiplayer mód is rendelkezésünkre áll. Szerencsére az én személyes kedvencemről, a már jól ismert sandbox opcióról sem feledkeztek meg, ahol mindenféle különösebb megkötés nélkül élvezhetjük az űrállomásunk benépesítésének szépségeit.

Még a betanuló mód után is jó pár küldetés és botladozás kell, mire saját hibáinkból tanulva teljesen kiismerjük a rendszert. A tökéletes működéshez szükség lesz szórakoztató központokra, dekorációra, robottöltő egységekre, és más megannyi más dologra, ráadásul mindemellett az is fontos, hogy ezeket a megfelelő szektorba telepítsük. A bonyodalom és a kihívás kellőképpen megvan, viszont legalább közös építésre is lesz lehetőségünk, ha nem vetjük el a többjátékos opciót. Tartalom tehát kellő mennyiségben akad, viszont maga a játék pár óra után képes ellaposodni, ezért érdemes szünetet tartani a bázisok benépesítése közben, nehogy túlontúl hamar ráunjunk. Az ilyen építkező játékok esetében persze kellőképpen fel kell készülni az időnként előforduló monotonításra. Amikor éppen arra vártam, hogy kitermelődjön egy adott anyag, akkor átnéztem az állomást érintő statisztikákat, ellenőriztem a levegő tisztaságát, vagy a fedélzeten lévők hangulatát javítottam új kikapcsolódásra alkalmas épületek lehelyezésével. Tennivaló tehát mindig lesz, a területek viszont végesek, ezzel azért nem árt vigyázni! Ha mindenféle koncepció nélkül pakolgatunk le mindenféle épületet, akkor hamar kifogyhatunk a térből.

Az irányítást számomra meglepő módon teljesen jól megoldották a fejlesztők. Könnyen kezelhető menüpontok, kanapéból is olvasható szövegek és átlátható eszköz kiválasztó rendszer fogadott. Persze ez lehet, hogy csak nekem újdonság, de nem gondoltam volna, hogy gombkombinációkkal és a már jól ismert tárcsás választó menüvel ilyen könnyen ki lehet váltani egy billentyűzet, egér-kombót. Grafikai szempontból viszont semmilyen kiemelkedőt nem láttam a tesztelés során. Félre ne értsetek, minden teljesen normálisan néz ki, de ennél többet vártam volna ennyi pénzért. Összetettségben viszont nincsen probléma, a szoftver egy megfelelő RTS játék szintjét hozza, és ha elég lelkesek vagyunk, akkor különböző zsilipeken keresztül haladva az űrállomás többi szintjére is ellátogathatunk majd, vagy beépíthetjük kedvünk szerint.

Mindent egybevetve nem lett egy rossz játék Spacebase Startopia, viszont az árazását kissé túlzónak éreztem. Ennyi pénzért sokkal komolyabb grafikát, változatosságot, és legfőképpen értelmesebb zenei aláfestést vártam volna el. Több órányi játék után a dubstep zenéktől már azt éreztem, hogy kifolyik az agyam és egy takarító robot fogja felkaparni a padlóról. Aki viszont az uborkaszezon alatt nem sajnálja a pénz valami újra, annak egy közepesen sikerült galaktikus stratégiázás is jó szórakozás lehet, ameddig elkezdenek befutni a jobbnál jobb címek.

(A játékot a Magnew Magyarország biztosította tesztelésre.  Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban PS5-re, vagy a linkekre kattintva meg is rendelhető. A PS4-es verzió a PlayStation Store-ból szerezhető be, ára 22490 Ft – ehhez a PS5-ös kiadás is jár.)

Pozitívum(ok)

  • Kellően összetett rendszer
  • Jópofa átvezetők
  • Remekül megoldott irányítási rendszer

Negatívum(ok)

  • Hamar monotonná tud válni
  • Középszerű grafika
  • Borzalmas ár/érték arány
  • Egy idő után zavaróan sok mindenre kell figyelni
5/10
Látványosság: Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság: Átlagos
Zene/Hang:
Hangulat: Átlagos

martin beleszól: