Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

South of the Circle (PS5, PS4, PSN)

A múltból csak tanulni lehet.

A történelem ismeretének egyik legfontosabb hozadéka lenne, hogy tanuljunk belőle.. Hogy a világ ne kövesse el ugyanazokat a hibákat, vagy hasonló szituációkra megoldásokat tudjon találni. A múlt ilyen jellegű ismerete azonban nem csak távlatban fontos: saját magunk történetének értelmezése szükséges ahhoz, hogy az életben boldoguljunk. Tetteink nem biztos, hogy mindig a legjobb következménnyel járnak, de ha tanulunk ezekből, akkor volt értelmük. Nem véletlen ugyanis, hogy vannak, akik állandóan a múltat emlegetik fel, búslakodnak vagy mérgelődnek meg nem tett lépéseken. Ennek ebben a formában nincs értelme: változtatni nem lehet azon, ami megtörtént, de tanulni belőle igen. A South of the Circle egy gyönyörű narratív élmény erről, és arról, hogy életünk a leggyakrabban nem más, mint döntéseink sorozata.

A sztori főszereplője Peter, egy cambridge-i kutató, aki az 1960-as években lezuhan az Antarktiszon. Pilótája megsérül, így neki kell elindulnia a süvítő, jéghideg szélben, hogy segítséget szerezzen. A vonakodva, de útnak induló férfi a zord körülmények miatt elkezd hallucinálni és merengeni, a játék jelentős részét pedig emlékeiben töltjük – azokban, amik miatt itt kötött ki. Komoly következményektől mentes döntéseket kell meghoznunk a párbeszédek során, amik meghatározzák, hogy milyen érzelmi töltettel reagál egy-egy szituációban Peter. Ezek egy részének van hatása, de a legtöbb esetben csak apró eltéréseket eredményeznek.

A történet középpontjában Peter és Clara kapcsolata áll, valamint a férfi társadalomban betöltött szerepe. A hidegháborús helyzet komoly feszültségeket okoz az akadémiai berkekben is, míg a társadalmat egyébként is áthatja egy erős maszkulinitás. Főszereplőnk már gyerekkora óta érdeklődik a kutatás, és konkrétan az időjárás iránt, apja azonban folyton próbál „igazi férfit” nevelni belőle. Édesanyja ezzel szemben támogatja őt, és sikerül is ebbe az irányba elindulnia. Peter szó szerint a fellegekben kezd járni – a felhőket kutatja. Élete összehozza Clarával, akivel hamar szoros kötelék alakul ki, és elkezdi segíteni munkájában is. Peter professzora és barátai azonban folyamatosan presszionálják a férfit: előbbiek arra, hogy hódítsa meg minél előbb az „egzotikus skót” lányt, utóbbi pedig csak titkárnőként tekint a nőre, aki valójában aktív és szerves része a kutatási folyamatnak. Az alkotás kiválóan helyezi kontextusba jeleneteivel a maszkulinitást és annak hatását az ettől egyébként vonakodó Petert, aki folyamatosan őrlődik a társadalmi elvárások nyomása és saját természetének és személyiségének kibontakozása között. Clara és társaságának aktívabb feminista megnyilvánulásai pedig veszélyeztetik az akadémiai berkek férfi dominanciáját, akik emiatt még ellenségesebben viszonyulnak ezekhez a nőkhöz.

Mindez pedig a Hidegháború kontextusában zajlik, ahol Oroszország és a NATO komoly konfliktushelyzetben áll. Az egyik központi elem az Antarktisz-egyezmény, miszerint a sarki régió egy független, tudományos kutatásra használható terület, ahol tilos a katonai tevékenység. A történet és a nagyhatalmak színfalak mögötti ügyködése önmagában is érdekes, de Oroszország ukrajnai inváziója és az egyre nagyobb globális feszültség kontextusában félelmetesen aktuálisnak hat. Nem beszélve arról, hogy Oroszország a tiltások ellenére is fosszilis üzemanyagot keres az Antarktiszon, ami ismét reflektorfénybe helyezheti a kontinenst. Mindezeket figyelembe véve egyszerre tárul elénk egy igazán személyes és intim, valamint egy a világot érintő narratíva, ami pontosan a rövid, pár órás játékidő miatt tud annyira hatékony lenni.

Ezen túl a szinkronok bámulatosak, és elképesztő módon gazdagítják az egyébként minimalista, kicsit a korabeli propagandaposztereket idéző képi világ nyújtotta élményt. Sőt, a letisztult vizualitás inkább hat egy hangjáték kiegészítéseként, mint fordítva: a dialógusokon van a hangsúly, minden más „illusztráció”. Kifejezetten elgondolkodtatóak a visszaemlékezések is, ahogy látjuk Peter és Clara kapcsolatának alakulását, illetve kettejük világainak találkozását. Mindketten szemben állnak a társadalmi elvárásokkal, de más pozícióból. Ráadásul ezek a szegmensek visszaemlékezések: Peter valahogy és valamiért az Antarktiszon kötött ki, az emlékek „újrajátszásával” pedig nem csak mi, de ő is meg akarja érteni, hogy mi vezetett idáig. Fokozatosan, de elegánsan tárja ezt elénk az élmény, vegyítve a múltbéli elemeket a jelen fagyos valóságával.

Végső soron pedig nem csak egy elgondolkodtató és izgalmas narratíva emberek és országok történeteiről, hanem egy remek példázat nekünk is. Érdekes tanmese a társadalom, a maszkulinitás és a feminizmus egymásra hatásáról, mindez egy globális, hidegháborús érába helyezve: úgy, hogy az összes elemnek a mai napig hatása és relevanciája van. A South of the Circle felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenben döntsünk úgy, hogy azt a jövőben ne bánjuk meg – és ne utólag rágódjunk sorsunkon. Ha pedig úgy alakult, akkor próbáljunk meg tanulni abból, ami lett, hogy ne kövessük el újra ugyanazokat a hibákat. A világ egy békésebb és boldogabb hely lenne, ha ez mindig így történne – de, ahogy mindent, ezt is utólag a legkönnyebb megállapítani.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: 11 Bit Studios
Fejlesztő: State of Play Games
Megjelenés: 2022. augusztus 3.