Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Sony – eladók a hitelkártya adatok?

Napok óta rebesgetik a pletykát, mellyel egyre több videojátékos híroldal is foglalkozik: a neves New York Times híre szerint a PlayStation Networköt betámadó és a userek bankkártyáinak adatait állítólag elszipkázó hackerek egy borsos összegét felkínálták visszavásárlásra a Sony-nak a teljes adatállományt, amit a japán cég – értelemszerűen – azonnal elutasított.A 2.2 millió kártyaadatot a pletyka szerint kb. 100 ezer dolláros áron próbálják a tolvajok értékesíteni – de most már odaadnák bárkinek, aki megveszi.A dolog ijesztően hangzik, de egyre jobban kezd egy “digitális brazil szappanoperához” hasonlítani. A Sony kijelentette, hogy ha került is ki adat, azt nem tudják olyan módon visszafejteni a bonyolult kódolásból, hogy abból kamu hitelkártyákat tudjanak gyártani az erre szakosodott hackerek. Ezen felül azt is állítja az SCE, hogy a kártyák háromjegyű CVV kódjait biztosan nem lophatták el, és ezek nélkül semmit sem ér a többi adat.A Sony egyébként azt is mondja, ez a hír a “visszavásárlásról” nem is igaz – ők nem kaptak ilyen ajánlatot.Ha létezik is egy ilyen ellopott állomány, vélhetően valami gikszer van vele – első sorban az, hogy a motyó forró, és megégeti, aki hozzányúl. Ezt a “szajrét” eladni maximum az első napokban lehetett volna, mondjuk egy email spamekkel operáló hirdetési cégnek, de ott is csak az email-címeket. Az is nyilvánvaló már, hogy nem csak az összes nagy amerikai bank, de a rendőrség, minden érintett hatóság, és az FBI is nyomozókutya módjára szagolja a lehetséges visszaéléseket, így az a személy, aki ebből pénzt akar majd tettekkel kihúzni, valószínűleg gyorsan megbukik. Persze, máris akadt olyan “sértett”, aki azonnal feljelentést tett, miszerint az ő kártyájáról pénzt vettek le a PSN hackerek, de ez az ügy egyelőre semmiféle idevágó bizonyítékkal nem rendelkezik.Források egyébiránt most már arról is beszélnek, hogy az adathalmaz használhatatlan, és a hacker-scene egyre inkább próbálja csak életben tartani a rémhírt, hogy a Sony vállát nyomó presszió ne lankadhasson.Pletyka, kamu, rémhír ide vagy oda: az óvatosság ajánlott! Tartsd szemmel a bankszámlád, kérj SMS-értesítést költéseidről az ügy lezárásáig.

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Csak azért kommenteltem,mert átéltem már ilyet és egy iszonyatosan rohadt,mocskos dolog…akit nem érint az könnyen szarik rá

 2. “Egyébként ha lehetek off egy kicsit, akkor az SMS értesítésről csak annyit, hogy nálam is aktív jópár éve. Ennek ellenére tavaly amikor egy étteremben akartam fizetni itt Budapesten, közölték velem, hogy a kártya le van tiltva…hívtam a bankot, ahol annyit mondtak, hogy mivel háromszor elcsesztem a PIN kódot 10 perccel ezelőtt Szófiában,Bulgáriában, ezért tiltották a kártyát. Mondom, ez érdekes,mert én Budapesten vagyok…a lényeg,hogy később utánanéztek a dolognak a bankban,kiderült hogy már hetek óta próbálgatják a “”kártyámat”” bulgáriában, de érthetetlen módon nem kaptam egyik próbálkozásról sem SMS értesítést! Egyikre sem! Azokról sem,aminek a hatására végül zárolták a kártyát! a bank látványosan értetlenkedett az eseten “”hűűű, hogy lehet ez?tényleg így van””, de szerintem rohadtul nem az első esetük voltam….a saját kártyámnál mindenért jött az sms, a fake lemásolt kártyám után meg semmiért …szóval csak ennyit az SMS szolgáltatásról és az érte beszedett havidíjról és a pénzünk biztonságáról…a Sony meg egy ilyen eset után ne merje azt kijelenteni, hogy nem tudnak se kamu hitelkártyát gyártani se a CVV kódhoz nem jutottak hozzá, a legjobb ha inkább egy kicsit csöndben marad”

 3. Hirai megnyugtatott mindenkit, a felhasználók hitelkártya-adatainak biztonsági adatai nem kerültek rossz kezekbe. A kártyás fizetési tranzakciót használó ügyfelek száma a PSN-en nagyjából 10 millió embert érint, s összesen mintegy 12 ezer dollárt emeltek le a számlákról.Na ez most hogy van?

 4. Imádom a Ps3-mat,de multi nélkül meg vagyok lőve….

 5. Még jó, hogy az előző 20Ł-ból, amit feltöltöttem, maradt kb. 10 cent. Hétfőn meg veszek egy új kártyát, és ha lehet, fel is töltöm a pénzt.

 6. “Ez már annyira fárasztó, h lassan herótom van tőle. Már látom előre mi lesz: Beindul a PSN – ismét feltörik – leáll a PSN, aztán Beindul a PSN – ismét feltörik – leáll a PSN…és így tovább. A hackereknek elég ha ennyi sikerül, mert egy idő után elérik azt, h a “”nem PSN elkötelezett emberek”” átpártoljanak inkább a konkurenciához.”

 7. Mostanra màr megkötöttem ,hogy otthon is megtudjam nèzni a szàmla forgalmam! Mondjuk a hitelkártyámron egyenlöre semmi mozgàs(hàlisten)!

 8. ezek má nem tudjak mit csináljanak.

 9. tuti a billgécc volt, hogy betegyen a feltörekvő konkurenciának

 10. Köszi a tippet.Hihetetlen mekkora ügy lett ebböl.

 11. De jó, hogy most áprilisban járt le a régi bankkártyám… 😀

 12. Nagyon elfajult ez a dolog és nem akarom, hogy ennek MI igyuk meg a levét! :S

 13. Az én kártya adataimat nyugodtan megveheti valamelyik balek. Rég nem él már a megadott bankkártyám, de még a számlaszámom sem.Az e-mail címem meg amúgy is kamu 🙂

 14. Ez egyre inkább kezd elfajulni.

 15. Kamu vagy nem,tök mindegy de még mindíg nem lehet bejelentkezni,és ez aggasztó….Nem azért vettem a multis game-ek hadát,hogy ne tudjak vele játszani….

 16. New York Times huh? Nincs elég gyilkosság abban a városban, ilyen kamu pletykákról kell írogatni? Na persze most különösen szeretik rugdosni a sonyt, főleg az xbox orientált oldalakon. Amerikában amúgy sem örvend a PS3 nagy hírnévnek, ezzel talán meg is ölték a jövőbeli online piacát. Kitalálhatjátok a hátrányt kivel fogják kifizettetni. (Bár eddig is a japán piac tartotta el a sonyt, de azért jelentős visszaesés lehet)

 17. Az új kártyámat már nem tudtam beélesíteni, a régivel meg kinlódhatnak még egy darabig, aztán nyugodtan felakaszthatják magukat.

 18. Szerintem kamu de koszi a hírt!!! Jo tudni a pletykákat is:)

  • Persze hogy kamu, csak felfúják.Olyan szerencsétlenek akik elhiszik, hogy ilyen tényleg megtörténhet.Ezzel is csak a SONY-t akarják jobban beégetni, a hülyék meg elhiszik és elkezdenek rajta vitázni, indokokat felhozni, gondolkozni, stb.(Bár utóbbit nem nagyon teszik…)

 19. elég vad sztori ez…mondjuk úgy, hogy figyelemfelkeltő hírnek tökéletes…

 20. T_T

 21. A sajátom visszavásárlása esetén kapok kedvezményt?

  • Igen, de csak ha online fizetsz 😀

   • Megyek is feltöltőkártyáért! :DGondolom ezért kapok valami trófeát is, nem?Trophy Unlocked: Online visszavásároltad a saját adataidat a Sony atombiztosrendszerét simán felnyomó zsidó Apple hacker haverjaitól.Remélem nem glicces, és beadja elsőre.

 22. kb ez olyan mint a Die Hard4:)

 23. Fene tudja,hogy most ebből mennyi igaz vagy mennyi nem. Én mindig feltöltőkártyával vásároltam psn-ről. Lehet, hogy most sok embert megbántok, de ezt már el kell mondanom. Nincs olyan ember, aki ne tudná mit jelent a hacker szó. Főleg a mai világban, ahol van internet bűnözés is, hogy lehet olyan szerencsétlen legyen az magyar,angol,amerikai, német stb., hogy azzal a kártyával vásárol neten amire jön a fizetése és ha egy oldalt törnek fel, ahol fizetett előtte.Addig míg ki nem derül, hogy ahhoz az adatokhoz hozzáfértek-e vagy sem,vagy nem megy el a bankjába és tiltatja le a kártyát, addig szépen idegeskedik/pánikol. Arról nem is beszélve, hogy ha kártyával vesz valamit az ember, akkor adót stb kell fizetni utána, akkor már jobban megéri feltöltőkártyát venni.Akik meg okosan csinálták azok csináltattak direkt ilyen célokra még egy bankszámlát és mindig annyit tartottak rajta amennyit biztosan el is költött róla és megspórolta magának az idegeskedést stb.Egy valamire jó volt ez az incidens pár embert észhez térített, hogy nem 100%-ig biztonságos az online vásárlás és az ördög sose alszik.

  • Aha, tehát a végén még az a hibás aki, mert a PSNről kártyával vásárolni, világos…

   • Ha te ezt szűrted el a mondandómból akkor csak gratulálni tudok.Tudod van aki ésszel vásárol bankkártyával neten keresztül és van aki nem és azok aggódnak ha ilyen történik.

    • Akkor segíts kérlek, hogy megértsem,tehát szerinted, azaz eszes ember aki úgy vásárol online amiket felsoroltál? És aki bank/hitelkártyával vásárol, annak nincs esze vagy lényegesen kevesebb mint neked? Érdekes, hogy eddig ilyen probléma nem volt sehol, nyílván az más mikor valaki összevissza netezik és a felugró „meggazdagszol ha befizetsz 5dollárt, csak add meg az összes adatod” ablakra kattint és ki is tölti, vagy minden nem ellenőrzött kétes oldalakon osztogatja az adatait, na az ostoba. Itt most nagyon nem arról van szó. Ebben a helyzetben pont nem azaz ember a hibás/hülye aki rá merte bízni a Sonyra az adatait.

     • Szerintem is nagyfokú felelőtlenség ha bankkártya adataidat közé teszed az interneten. Már ha nincs külön kártyád a vásárlásra.

     • Ezt mondom én is.

     • “Tessék idézem a 29. hsz-mből:,,Akik meg okosan csinálták azok csináltattak direkt ilyen célokra még egy bankszámlát és mindig annyit tartottak rajta amennyit biztosan el is költött róla és megspórolta magának az idegeskedést stb.””Fő a biztonság mivel egyre többen használják az internetet egyre több ehhez hasonló eset lesz. Ez ellen legjobban mi védekezhetünk.Remélem ezt után már megérted, ha nem az se baj.”

  • Teljsen egyetértek veled!!!

 24. Amugy meg a sony azzal jön, hogy az adatokat nem tudják visszafejteni? Nem a faszt nem, aki betud törni, és ellopni az adatokat, a központi szerverekröl, az nem egy kezdö, az tuti. Ha kártya adatok megvannak, a 3 jegyü számkombináciokat végigprobálja, ami csak 999 variácio lehet, és ha eltalálja az egyiket, lehet épp az egyikünk számlájárol emel le egy nagyobb összeget. ÉN NEM HISZEK A SONY NYILATKOZATAINAK!

  • Erősen kétlem, hogy bármelyik banknál is engednék, hogy valaki kipróbálja az összes lehetséges kódot.

  • “Nyilvan nem direktbe taroljak az adatokat. Azaz ha valakinek “”jelszo”” a jelszava, az mondjuk sha1-ben: 2f712f2b4c17b108f5961465d36a19c98301c173 Ezt meg nem lehet visszafejteni. A hackerenek van 75 millio ilyen adatok, bravo.”

  • Asszem 3x lehet próbálkozni a beírásával utána letilt a rendszer…

 25. Még szerencse hogy nem adtam meg kártya számot

 26. Ezentul csak feltöltökártyát fogok használni, és elköltöm azt is egyböl, az utolso fillérig.

 27. Én szerintem lecseréltetem a kártyám, most 1-2 ezer ft nem vág földhöz a kártya cseréért, mint hogy lenyuljanak több 10 v 100ezer ft-al.

 28. Nekem még csak bankkártyám sincs, nemhogy ilyen adatok rólam a PSN rendszerében. Az egyetlen dolog ami miatt aggódhatok az e-mail címem.

 29. Sanyicsuy!! Kajjjjjakra !!

 30. Amondó vagyok fognak koppanni a Hackerek. 😀

 31. Ezt a Sony-t most aztán célkeresztbe vették.Előbb a gépet törték fel,utána az online hálózatot most meg a média szívja a vérüket.

 32. remélem hogy a kövi héten màr tudunk majd online jàtszani.

 33. Szerintem aki eleve bankkártyával vásárolgat külföldről annak már ésszerű ha SMS visszajelzést kér. Nekem pár éve megy a funkció.Tudom mikor vonja le a Zavvi a pénzt és mennyibe fájt ez nekem forintba… és mennyi pénzem maradt.A legjobb szolgáltatás fillérekért.

 34. Ez akkora habiszti….pfff :DLehet azért is viselem ilyen nyugodtan ezt az egészet,mert soha nem szoktam banki adatot közölni neten… 🙂

 35. Nem zörög a haraszt ha nem fújja a szél szokták mondani.Véleményem szerint a kis hackerkét most jól be vannak szarva. Az ő szakmájukban a névtelenség mindent meg ér, na már most ezek az infók és hírek ,csak egyre jobban a középpontba helyezi őket és szerintem mostmár megbánták, hogy belekötöttek a sony-ba.Gondolom a bankok is értesítve lettek, így ha mondjuk több jogosulatvan, vagy gyanúsan nagy összeg kerülne megterhelésre azonnal vissza tudnák követni a jelet.

  • Nem kell ahhoz nagyon összeg. Sőt……….75 millió felhasználónál elég csak, hogy az 1%-tól vegyenek el 100$ vagy 100€-t. Már ez egy tetemes egy összeg.

   • Ha meg tudták volna csinálni akkor már meg tették volna, mielőtt bárki reagálni tudott volna rá.

    • Te csak írogatsz ami eszedbe jut vagy olvasod is az előzményeket???Senki nem mondta, hogy megtették. (szemforgató simle), de ha még is, hiába szóltak a bankoknak, hogy figyeljék a nagyobb forgalmakat, amikor ekkora felhasználó rétegnél a kis összegek is hatalmasak.Olyan mint a telefonszámla. -100ft fel sem tűnik a számládon és senkinek sem. 3 millió élőfizetőnél ez már 300.000.000ftTehát érted..

  • “””megbánták, hogy belekötöttek a sonyba””:)Igen ez is a ps szemüvegen nézve van csak így, reálisabban hozzáállva csak a sonynak van mit megbánnia, ami a rajongók és felhasználók tájékoztatását illeti. Ez már egy elég nagy pénz és presztízs veszteség lesz a Sonynak ami nem éppen jókor jött nekik, hiszen egyre jobb eladásokat értek el világszerte.”

 36. Még jó hogy nekem nincsenek megadva bankkártya adatok a rendszerbe, amúgy ebből csak rosszul jön ki mindenki nemtudom miért kell ezt csinálni pár bírkának…..

 37. “Még mindig nem értem! Ezek a hackerek értik a dolgukat ezt már ugye bebizonyították. Ha csak tisztán a pénz szerzés volt a céljuk akkor miért pont “”csóró”” PSN felhasználókra csaptak le és miért nem egy (vagy több) amerikai vagy svájci bank adatbázisára? Nem timmel itt valami. Minden esetre az óvatosság tényleg nem árt!”