Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Sonic Colors Ultimate (PS4)

Évfordulós sündisznó.

Idén múlt 30 éves kedvenc kék sünink, aki a Sega egyik legnépszerűbb kabalaállatkája is egyben. Az évtizedek folyamán rengeteg program jelent meg nevével fémjelezve, viszont ezek minősége borzasztóan hullámzó volt. Minden simogatásra jutott egy pofon is, így még védeni is nehéz azt a videojátékos karaktert, aki által belecsöppentem ebbe a hobbiba. A Sonic Colors a 3D-s címeket erősíti, ami a sokak által legjobbnak vélt, Sonic Adventure által indított vonalon mozog. 1998 óta erőltetik ezeket a programokat, amiket vagy szeretsz, vagy nem. Köztes állapot talán nincs is, a 2D-s Sonic címek szerelmesei nagy általánosságban elkerülik, bénának tartják ezeket az alkotásokat. Jómagam túl vagyok pár ilyen szoftveren és azért elmondható, hogy voltak köztük szerethető próbálkozások. Bevallom, az eredeti Colors-hoz nem volt szerencsém, de szépeket hallottam róla az évek folyamán. Csak remélni mertem, hogy a kíváncsiságommal nem szívom meg, így belevágtam a Sonic Colors Ultimate tesztbe.

Fuss, Sonic, fuss!

A történetünk elég kacifántosan indul, ugyan is a széria nagy gonosza egy űrállomást kiépítve vidámparkot nyit, hogy az emberek szórakozhassanak. Örök ellenfele persze rosszat sejt, így Sonic Tails-szel kiegészülve elindul, hogy ránézzen Dr. Eggman körmére. Nem is kell sokat várni, hogy a balsejtelem beigazodjon. Furi lényeket összegyűjtve a galád doki próbál ármánykodni, nekünk pedig ismét el kell páholnunk a potrohát. Ehhez teljesítenünk kell minden világ összes szintjét, le kell küzdenünk a nagyobb mumusokat, és lehetőség szerint be kéne zsákolnunk a káosz emeráldokat is (az utóbbiakat a minijátékból nyerhetjük ki). Lényegében fix szinteken fogunk futkorászni, hogy eljussunk a pálya végi gyűrűkhöz. Rengeteg mellékjáratot és fellelhető extrát fedezhetünk fel, miközben átlagosan 2 perc alatt végigrobogunk. Picit betanulós a game, így az ösztönünk használata helyett inkább az alkalmat fogjuk lesni, hogy az adott szakaszon mikor hol és mire ugorjunk. Elég sok gombot használ a játék, de hamar hozzá lehet szokni.

Ultimate bónuszok?

Itt most a 2010-es Wii szoftver szupertuningolt verziójához van szerencsénk, amit ahol lehetett kipofoztak. A képi világon dolgoztak a legtöbbet, hogy a mai kor gyermekei ne húzogassák az arcukat a vad csapatás közben. Ezúttal 4k felbontással és 60fps képfrissítéssel operál a stuff, ami megújult világítást is kapott (egyedül az átvezető videók maradtak meg az eredeti gyász állapotban). A zenéket újrakeverték, az irányítás pedig teljes egészében testre szabható. A parkban található érméket gyűjtögetve elkölthetjük azokat mindenféle vizuális cumóra. Egyedi surranók, kesztyűk, aurák, gyorsulási effektek, emblémák vásárolhatóak meg. További spéci tartalmak ütik a markunkat, ha a Deluxe verzióra égetünk el pénzt (ezt most tényleg vegyétek szó szerint, mert a Baby Sonic avatar, a mozis effektek és arany/ezüst kiegészítők nem igazán érik meg az árukat).

Tartalmi szempontból egy játékmóddal is bővült a Colors, ami a Rival Rushra hallgat. Metal Sonic is futócipőt ragad, célunk pedig, hogy előtte érjünk célba. „Értékes” nyereményekért küzdhetünk az ikonikus, rosszarcú robotka ellen. A pályákon fellelhető Tails kapszula is egy Ultimate verzió szülte könnyítés. Vidám róka cimboránk megment a zuhanástól, ha a zsebünkben van ebből a cuccból. 100 gyűrű felvétele után ideiglenesen sérthetetlenek leszünk, valamint jókora pont bónusz is jár s műveletért. További extra a vadiúj Jáde Wisp szellemforma, na de mik azok a Wispek?

Wisp-rendszer

A színes lényeket felvéve Sonic egy rövid időre felvértezheti magát különféle Wisp formákkal. Faltörő kossá, élő lézerré, lebegő vagy falon átmenő szellemmé, ragadós pacává, rakétává, fúróvá, éhes entitássá válhat, ami lényegében színesíteni hivatott a játékmenetet. Számomra sokkal szórakoztatóbb volt úgy játszani, hogy a lehető legkevesebbet használtam őket. Az elején a legtöbb pajtás nincs is a helyén, de a kiszabadításuk után a már teljesített szinteket is ellepik a mókás teremtmények. A kezelés bár megszokható, eléggé nyögvenyelős néhol. A Wisp alakok ezt tovább cifrázzák, így könnyű elcseszni az ugrásokat.

Nagyjából a feléig kötött le a Sonic Colors: Ultimate, de a teszt miatt tovább erőszakoltam magam. Nem akartam úgy járni, mint Süsü, a budapesti állatkert egyik vízilova. (Szerencsétlennek egy gumilabdát dobtak a szájába, amitől elzáródott a bele és elpusztult.) Picit én is így éreztem magam a tesztelés alatt, hogy igazából semmi szükségem nem volt erre a lasztira, csak picit nagyobbra nyitottam a pofámat a kelleténél.

A programot elsősorban az eredeti Colors rajongóinak ajánlanám, másodsorban pedig a 3D-s Sonic szoftverek kedvelőinek. A kíváncsibb gamereknek egy picit vastag tanulópénz lenne, így egy árcsökkentést várjanak meg. Viszont, ha eddig sem vonzódtál a sebes süni kalandjaihoz, akkor ez sem a te játékod. Bárhogy is döntesz, Sonic menetel tovább…

(A játékot a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre kattintva meg is rendelhető.)

Hozzászólás