Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Shin chan: Me and the Professor on Summer Vacation The Endless Seven-Day Journey (PS4, PSN)

Rövid nyár, múló évek.

Japán hagyományos összefonódása a természettel bámulatos, de nem meglepő. A felkelő nap országa egy sziget, ami jelentősen ki volt és van szolgáltatva a természeti erőknek, legyenek azok pozitívak vagy negatívak. A természet adott táplálékot, menedéket és ihletet, de jelentette a vulkánkitörést, földrengést, vagy cunamit is. A középkorban a körforgásos gazdaság is megvalósulhatott, ahol szinte teljes mértékben újrahasznosítással és természetes anyagokkal tartotta magát sikeresen fenn a társadalom. A sintó vallás erre a közelségre és kapcsolatra épít, és még az iparosodó Japánban is helye maradt a természetnek és annak tiszteletének. Ezért is igazán különleges, hogy több szempontból is a kulturálisan nagyon specifikus elemekből épülő (elképesztően hosszú című) Shin chan: Me and the Professor on Summer Vacation – The Endless Seven-Day Journey – megjelenhetett nálunk. Az értelmezéshez azonban fontos kontextusba helyezni különféle aspektusait.

A címadó, 1990-ben debütáló karakter a Crayon Shin-chan manga, majd később anime főhőse. Az öt éves Shinnosuke „Shin” Nohara (a chant fiatal fiúkra használják) családjával él Kasukabe városában, a történet pedig hétköznapjairól szól, néhol fantasztikus elemekkel megspékelve. A humor fő forrása, hogy a fiú furcsán, nem helyénvalón vagy félreértelmezve alkalmazza a nyelvet, így ennek az élvezetéhez elengedhetetlen a japán nyelv, kultúra és társadalom mély ismerete. A szarkazmussal, társadalomkritikával és sztereotípiákkal teli narratíva sajátos képi világáról is felismerhető, plusz gyakran vannak benne szexuális utalások: Shin-chan állandóan bele van zúgva valamelyik idősebb női karakterbe. A gyakran fenékvillantós karakter nincs tekintettel a többiekre, így gyakran tesz fel kellemetlen kérdéseket. A sajátosságok ellenére több országban is szinkronizálták, és bár Ázsia többi részében a kulturális kompatibilitás miatt életképes, az Adult Swim angol „lokalizációja” teljesen máshogy közelítette meg a témát. Egy a Family Guyhoz hasonló nyílt, trágár, az eredeti témáit aktuális, amerikai politikai vagy társadalmi témákra cserélő adaptáció született. Az epizódokat más sorrendben adták le, plusz számos olyan dologra is utalnak, ami az eredeti sugárzáskor még nem is létezett. A figurák új, kibővített háttértörténeteket kaptak, amerikai neveket és teljesen más személyiségeket, így teljesen más élményt kap az, aki ezt nézi, és mást, aki a japánt. Ezt azért is tartottam fontosnak megemlíteni, hogy ha esetleg ismered az angolt, akkor tudd: a játék az eredeti japánt veszi alapul, és hű annak mérsékeltebb, egyszerre pajzán, de mégis barát- és családcentrikus stílusához.

A játék elsősorban a PlayStation- és Japán-exkluzív Boku no Natsuyasuminak („nyári vakációm”) egy új részeként fogható fel, csak Shin-chan köntösbe bújtatva. A nyaralós mókáknak a lényege az volt, hogy egy fiatal fiú egy hetet eltölt egy vidéki városkában, a természet lágy ölén. (A boku egyébként egy fiúk által használt szó az „én”-re.) Nincsenek kötött célok, csak apró kis epizódok a helyiekkel, plusz mindenféle nyugis időtöltés, mint például a bogárgyűjtögetés. Ez is elég japánspecifikus, és erősen épített a nosztalgiára: sokak így töltötték gyerekkorukat, főleg a városiasodás és iparosodás évei előtt. A Millenium Kitchen csapata a Crayon Shin-chan manga és anime képi világával létező, jellegzetesen amorf karaktereket pakolta rá gyönyörű, kézzel rajzolt, idilli hátterekre, míg megőrizte az említett széria játékmenetét.

Shin-chan családjával egy hétre elutazik a Kumamoto prefektúrabeli Assóba, ami a valódi Asoról van mintázva. Amikor megérkeznek, Dr. Akuno, egy őrült tudós Shinnek egy olyan fényképezőgépet ad, ami nem fotókat, hanem illusztrációkat ad ki, így örökítve meg emlékeit. Akuno ezen túl valami ördögit forral, Shin pedig észreveszi, hogy megidéz egy dinoszauruszt a városkába. A prof ezért egy időhurokba helyezi a fiút, aki folyton újraéli ezt az egy hetes nyaralást.

Az izgalmasnak tűnő felütés ellenére ez egy igazán idilli és nyugis időtöltés, ahol a legtöbb narratív elem nagyjából megoldja magát a napok előrehaladtával. Shin az őket vendégül látó családdal és a helyiekkel léphet interakcióba, hozva magával sajátos, szóviccekre építő humorát. A fordítók igyekeztek jól átültetni ezeket, és néhol ugyan a nyelvi korlátok miatt erőltetettnek hat, elég sokat kihoztak a lehetőségekből.

Karakterünk dolgozhat a helyi sajtónak, érdekes témákat találva Asso diákmagazinjába. Ezért fizetést is kap, amivel vehet magának nasikat, hogy tovább bírja a kószálást napközben. Elmehet bogarakat fogni és halászni, plusz később egy kis farmon is gondozhat. Ezek igazán egyszerű tevékenységek, de bájuk pont ebben rejlik. Madárcsicsergés, kabócazümmögés, a folyó csobogása, a fák között beszűrődő fény mind egy elképesztően nyugis hangulatot árasztanak. Vibráló színek fogadnak, de a világot főleg statikusság jellemzi, amitől álomszerű lesz: mintha elbóbiskolnánk egy meleg nyári délutánon.

Tadanobu Tsunoda, a Tokiói Orvosi és Fogászati Egyetemének doktora szerint míg a „nyugati” emberek jobb agyféltekéjükben zajként értelmezik a rovarok hangját, addig a japánok a bal féltekéjükön hangként hallják ott, ahol a beszélt nyelvet is feldolgozzák – ami a nyelvhasználatukkal és hagyományaikkal függhet össze. Pont ezért is van nagy múltja a japán gyerekek körében a bogárgyűjtögetésnek, majd azok harcoltatásának (a Pokémon is ezen gondolatok mentén született). Utóbbi benne volt a Boku no Natsuyasumi játékokban, itt azonban egy dinoszauruszharcoltatós minijáték váltja fel, ahol kő-papír-ollóval csaphatnak össze választott lényeink.

A mókában szinte minden fakultatív, így tényleg azt csinálhatunk, amit akarunk. A különféle napszakok más lehetőséget kínálnak: a reggelt egy elképesztően aranyos tornával és dallal kezdi a család, ahova egyre többen csatlakoznak majd be idővel. A nap végén pedig valaki hazaküld minket, hogy együtt vacsorázzunk, majd pancsoljunk egy jót. Este még egy kis időnk van botorkálni, de aztán gyorsan csörög a pizsama. Fokozatosan nyílnak meg új helyszínek, és mindenféle kis epizódban vehetünk részt a helyiekkel. Szerethető, jópofa és humoros karakterekkel találkozhatunk, és itt is a fő motívum a barátok és család, illetve az, hogy a furcsa jellemek mögött is érző, szerethető szív doboghat. Egyébként beállíthatjuk, hogy lassabban vagy gyorsabban teljenek a hétköznapok, így ledarálhatjuk a sztorit vagy kiélvezhetjük az összes üres pillanatot. Shin-chan kifekszik egy idő után, ha nincs elég energiája, de nasikkal feltankolva tovább bírja. Sőt, fenékmutogatása itt is visszaköszön: közben gyorsabban közlekedik, de gyorsabban is fárad.

AShin chan: Me and the Professor on Summer Vacation -The Endless Seven-Day Journey- egy igazán különleges élmény, ami a nagy rohanásban valódi, kötelezettségmentes kikapcsolódást nyújthat. Csak úgy árasztja a nyugalmat, miközben különleges betekintést ad Japán vidéki kultúrájába az ország egyik népszerű karakterének világán keresztül. Története igazán szeleburdi, tele jó humorral és ötletekkel, játékmenete pedig szinte semmit nem követel meg: és ez néha pont elég. Sajátossága miatt bámulatos, hogy megjelent a szigetországon kívül, de ezzel együtt remek is, mert egy páratlan élmény a maga módján. Kevés hozzá fogható játék van, és nem csak az kifejezetten jó, hogy létezik, hanem az, hogy európai megjelenésével kaphatunk egy szeletet abból a természet és a vidéki lét előtti hódolatból, amit ez a játék képvisel.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 16990 Ft.)

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Nem gondoltam volna, hogy valaha is kapunk egy Natsuyasumi játékot angolul, örülök a megjelenésének. Az eredeti széria pont olyasmi, amit szívesen látnék egy kollekció keretein belül is, nem csak fanfordításokban.