Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

RESIDENT EVIL VILLAGE (PS5, PS4)

Úgy hallottam, hogy falun minden nyugodtabb.

(A teszt a PlayStation 5-ös verzió alapján készült.)

Egy sorozatnak mindig nehéz újradefiniálnia magát, főleg, ha egy olyan műfajt meghatározó mérföldkőről van szó, mint a Resident Evil. A túlélő horror eme etalonjának azonban többször is sikerült úgy megtennie ezt, hogy annak hosszabb távú következményei voltak az egész videojáték-iparra is. Ahogy az első zombis horror lefektette az ilyen jellegű kalandok alapköveit, úgy a Resident Evil 4 pörgős jellegével bebizonyította, hogy a horrornak és az akciónak nem kell távol állniuk egymástól. A Resident Evil 7 biohazard újból csavart egyet az addigra többször újraírt – és bevált – képleten, és belső nézetes kamerájával egy még zsigeribb és közelibb élményt eredményezett. A Resident Evil Village pedig társítja az utóbbi két titánt: folytatja közvetlen elődje megközelítését, merít a negyedik fejezet akciódús perspektívájából, és mindezt egy egyedi – bár néhol egyenetlen – köntössel prezentálja. A végeredmény? Egy bitang jó játék!

Az előző epizód főhőse, Ethan Winters a Baker-család által elszenvedett amerikai borzalmak után feleségével, Miával, és újszülött babájukkal, Rose-zal Kelet-Európába költöznek, hogy idilli életet élhessenek, távol attól a tébolytól, amely akár életükbe is kerülhetett volna. Az elmúlt pár évben a legendás Chris Redfield, az első Resident Evil (valamint a Resident Evil 5) főhőse támogatta a családot, és segített nekik új életet kezdeni. Egy nap azonban Chris váratlanul beront bájos házukba és hidegvérrel kivégzi Miát, elrabolja a csecsemőt, Ethant pedig leüti. Később egy felborult jármű mellett ébredünk és lányunkat keresve bebotorkálunk a címadó faluba, hogy a rémület, a brutalitás és az elmebaj újabb árnyalataival küzdhessünk meg. A Resident Evil Village elképesztő, több szempontból is. Elképesztően jól néz ki, elképesztően izgalmas, és néha elképesztően idétlen – ezek pedig már a széria védjegyei, így, ha bármelyik elem kimaradt volna, bizonyára hiányérzetünk lenne.

A Capcom fantasztikusan eltalálta a központi falu hangulatát és stílusát. A helyszín főleg Kelet-Európa stílusvilágából merít, és az alkotók kiválóan rendezték be a helységet: a modernitástól távol, az idő múlását nem ismerő, a „tradíció” szócskával felcímkézett, de valójában elképesztően el- és lemaradt települések szolgálhattak alapul, amelyeket még Magyarország bizonyos térségeiben is megtalálni. Összetákolt sufnik; szőnyegporoló rudak; rézedényekkel és kannákkal díszített, metszett ágú fák és a lakhelyek melletti istállók. A berendezés alapossága is bámulatos: vallási ikonográfia; piros, fehér pettyes fazekak; szövőszék árulkodik arról, hogy milyen életvitelt folytattak itt az emberek még az őrület kezdete előtt. Emellett nagyon jó a színhasználat is: tompák, de mégis változatosak, alkalmazásuk pedig vezeti a szemet, és így a játék menetét is – mindig egyértelmű, hogy mit kell csinálni vagy merre kell menni, és ez az univerzálisan érthető képi nyelvnek köszönhető, amelyet mesterien alkalmaztak.

A távolban egy gyártelep a lenyomata annak, hogy egykor célt és feladatot biztosíthatott a helyieknek, míg a szedett-vedett otthonok felett tornyosul egy ódon kastély, amely a nemesi hagyaték lenyomata – ezek szintén Kelet-Európa ismert „látványosságai”. Utóbbi ad otthont például a Dimitrescu családnak, és dizájnja teljesen eltér a nép lakta területekétől: csillogó csillárok, narcisztikus portrék, makulátlan és tükröződő fapadlózat, hatalmas terek és túlcsorduló bőség mesélnek a hedonista tulajokról, illetve fedik el a kazamaták borzasztó, véres titkait. A játék legelejétől a végéig azt érezni, hogy a csapat aprólékosan, tudatosan és gondosan helyezett el minden tereptárgyat: minden okkal van ott – hogy meséljen. A kiadó egyébként rafinált módon és szerencsére az előzetesekből rengeteg mindent kihagyott, így még az informáltabb játékosok is kellemesen észlelhetik majd, hogy jóval több helyszínt rejt a falu és környéke, mint azt elsőre gondolták volna. Ezek a helyek pedig tele vannak csúf, brutális és undorító iszonyatokkal.

Ethannel mindenféle, elsősorban a gótikus és a regionális mondavilágból merített szerzetekkel küzdhetünk meg: szóval igen, vannak farkasemberek, vannak vámpírok – és sok más is. A gonoszok változatosak, bár több olyan nagyobb monstrum is van, amelyekbe aránytalanul sokat kell lőni, hogy megfeküdjenek, és a taktikázás helyett a nyers, tiszta sebzésen van a hangsúly. A külsejük tekintetében rengeteg, kreatívan borzasztó fajtával találkozhatunk, és elég széles a felhozatal mind a sima, mind a közepes, mind a főellenségek tekintetében. Hiába széles arzenálunk – pisztolyok, sörétes és távcsöves puskák, robbanószerek állnak rendelkezésünkre –, sokszor a legegyszerűbb, ha mindent belelövünk az ellenségbe, amit csak tudunk. Az elején még spórolni kell a lőszerrel, de később sokkal egyszerűbb lesz beszerezni őket, így maga a játékmenet is gyakran vált inkább akcióvá: van, hogy likantrópok hadait kell lezúznunk, hogy továbbhaladjunk. Az akciódús megvalósításhoz kapcsolódik az átgondolt tárhelyünk, valamint az ismét elérhető boltos: utóbbi egy Duke névre hallgató óriási ember, aki vándorárusként több helyen is felbukkan.

Ebben a részben nincsenek a Resident Evil védjegyeként szolgáló „varázsládák”, ahová bepakolhatjuk a nem szükséges tárgyakat, hogy később egy másik dobozból kivegyük őket; illetve maga a gyűjtögetés és tárolóhely-menedzsment is játékosbarátabb lett. Találhatunk a barkácsoláshoz különféle eszközöket – zöld növényeket, kémiai folyadékokat, puskaport, és így tovább –, ezek azonban nem foglalnak helyet: annyi lehet nálunk, amennyit csak találunk. Ha legyártjuk ezekből a kész termékeket – a gyógyszert, a töltényeket, az aknákat –, azok már helyet foglalnak. A helyteremtéshez, dobozok híján, el tudjuk adni a nem szükséges dolgainkat Duke-nak, aki ezekért cserébe lejt ad. (Egyébként, ha a világ esztétikájából nem lenne már elég egyértelmű az erdélyi ihlet, a fizetőeszköz és a román szavak gyakori használata magabiztosabbá teszik a beazonosítást.) Minden legyőzött ellenségtől szerezhetünk pénzt vagy kincseket – utóbbiakat pedig a barangolás során is bezsebelhetjük –, a kincseket pedig eladhatjuk Duke-nak. Bizonyos értékes tárgyaknak csak egy-egy részére bukkanunk rá, így célszerű várni, hogy majd az alkotóelemeket összerakva több pénzért szabaduljunk meg tőle.

Duke-nál a pénzből fegyvereket lehet venni vagy fejleszteni azokat, így a játék ebben a formában is jutalmazza a felfedezést és kutakodást. A barangolás egyébként a Resident Evil 3 remake-jéhez hasonlóan praktikusabban van megoldva: a térkép jelöli, hogy egy adott épületben megtaláltunk-e már mindent, így mindig le tudjuk ellenőrizni, hogy van-e értelme még bekukkantgatni minden ágy alá, vagy már alaposan kifosztottuk a lakosokat (akiknek úgysem kell már ez a sok holmi). Ez a lehetőség egyébként az első végigjátszásnál kicsit illúzióromboló lehet, mivel egy-egy térségnél már előre tudhatjuk, hogy nincs értelme mászkálni és keresgélni – későbbi futamoknál azonban nagy ajándék, hogy tudjuk, hol van még bezsebelni való. A háztartási állatok levadászásával húsra is szert tehetünk, amiből Duke különféle helyi specialitásokat tud főzni, amik hősünket teszik életképesebbé: például növelik a maximum életét, vagy hatékonyabbá teszik védekezését. Ez a teljes rendszer kiválóan, szórakoztatóan és élvezetesen működik, és azt érezhetjük, hogy megéri bejárni mindent, amit csak lehet: szinte sosem kell hátrahagyni dolgokat, mindennek megvan a haszna és az értéke, és ha valami nem kell, azt is pénzzé tehetjük.

A fejlesztők kiválóan tervezték meg a pályákat, amelyek központja a falu. Időnként el-elvonulunk közeli térségekbe, majd visszatérünk valami olyan új eszközzel, amellyel újabb szakaszokat oldhatunk fel – ez a rész így inkább hasonlít a Metroidvania játékhoz, és kevésbé a lineárisabb epizódokhoz. A készítők remekül eltalálták azt a néhol logikátlan, de kétségtelenül organikus fejlődést, ami egy falu létrejöttével és terjeszkedésével jár, de mindeközben céltudatosan tervezték meg a helyszínt, így csak ritkán találkozhatunk zavaróan megszerkesztett elemekkel. Ez egyébként a játék teljes részére igaz, legyen szó a jópofa, sosem túl nehéz, de ötletes feladványokról vagy az összecsapásokra kiélezett terepekről. A változatosságnak köszönhetően pedig csak néha-néha érezhetjük azt, hogy kissé már elavult az adott szakasz, és ha vissza is kell menni egy már bejárt részhez, valami kisebb változtatásra mindig számíthatunk. A Resident Evil Village-nek egyébként főleg az első felére igaz ez, a másodiknál valamennyivel sűrűbben – bár csak kicsit zavaróan – tobzódnak az ütemezéssel és játékvezetéssel kapcsolatos problémák. A gondok egyébként akaratlanul is arra engednek következtetni, hogy a fejlesztés során számos kompromisszumot kellett hozniuk az alkotóknak, és hogy ebből a játékból sokat vágtak, illetve eredeti formájában máshogy nézhetett ki.

Az alkotás talán legnagyobb erőssége – több átgondolt játékmechanikai eleme mellett – a hangulata: pontosabban az, ahogyan a hangulattal játszanak a fejlesztők. Könnyedén váltanak idegtépő, lassabb szegmensek és adrenalin fűtötte, pörgős szakaszok között; van, hogy egy szimpla, átlagos ellenfél is ránk hozza a frászt, míg máskor egy masszív monstrumot próbálunk szétloccsantani, miközben kezünk a ravaszt szorítva fehéredik el. A belső nézetnek köszönhetően pedig testközelből láthatjuk és tapasztalhatjuk, olykor fogcsikorgatva, hogy szerencsétlen főszereplőnk épp milyen fájdalmakat él át. Emellett gyakran mer változtatni és a képletbe picit belezavarni a játék, így mindig van valami kis extra, amitől nem pontosan ugyanazt és ugyanúgy kell csinálnunk, mint eddig.

 A Resident Evil Village több korábbi epizódból merítve talál egy egyedi hangulatot legendákkal átitatott világában, anélkül, hogy szem elől veszítené azt, hogy mit is képvisel a sorozat. Az út során furcsa és torz lényekkel, valamint megszállott elmebetegekkel futhatunk össze, a folyamatos hangulatbeli váltásoknak köszönhetően pedig állandóan üde tud maradni a kaland – leszámítva pár elhúzott elemet a második etapban. A lassabb, túlélősebb Resident Evil-szerelmesek, valamint a bombasztikus fejezetek szerelmesei is megtalálhatják számításaikat ebben a mókában, amely mindegyikből a legjobb elemeket igyekezett átemelni úgy, hogy teljesen új gondolatokat is vitt bele.

A történet néhol igazán abszurd tud lenni, de ha idáig kitartottál a Resident Evil mellett, akkor valószínűleg nem komplex karakterfejlődésre vagy alaposan átgondolt narratívára számítottál – bár Ethannel sokkal jobban együtt lehet érezni itt, mint az előző játékban. Ettől függetlenül azonban, hiába hat úgy néha, mint egy életre kelt rajongói elmélet, kifejezetten szórakoztató amellett, hogy izgalmas új medrekbe tereli a szériát. Egyszerre nyúlik vissza a gyökerekhez és elődjéhez, viszont lefekteti az alapjait valami teljesen frissnek is. Az eredmény pedig egy időnként kiszámítható, de ennek ellenére teljesen eszement – a szó legjobb értelmében – túra a groteszk és az irtózat vonalán, amely egy imádni valóan beteg haláltánc: egy dance macabre, tele imádni valóan eszement karakterekkel. A furcsa, oda nem illő megszólalásokat leszámítva a figurákat remekül keltik életre a színészek, és Dimitrescu úrnő – szimbolikusan és fizikai értelemben is – toronymagasan a legjobb, bár az alakítás, és nem a játékmenet tekintetében. Hatalmas, büszkeséget és önimádást árasztó tartása és alakja, valamint lekicsinylő viselkedése a plebsszel egy túlkényeztetett arisztokratát rejt, aki masszív karmaival azonban sosem riad el attól, hogy maga véreztesse ki áldozatait – a gyakorlatban azonban elég könnyű kikerülni, és távol áll a Resident Evil 2 remake Mr. X-étől, aki nyilvánvalóan alapul szolgált. A többi főbb karakter is érdekes a maga módján, de sajnos róluk sokkal kevesebbet lehet megtudni, ami sajnálatos, mert a közegeik, környezeteik karakterdizájnjaik kidolgozottsága alapján többet érdemeltek volna – bár visszapörgetve az eseményeket még annak a kevésnek sincs túl sok értelme a narratíva szempontjából, amit legalább megtudunk. Ebben a vonatkozásban kicsit szedett-vedett a sztori, és ellentmondásai is arra világítanak rá, hogy komoly kreatív átalakulás történhetett a háttérben. (Külön megemlíteném viszont, mennyire béna, hogy az angol szinkronban a Dimitrescu nevet még tulajdonosa is rosszul ejti ki…)

PlayStation 5-ön pedig minden sokkal plasztikusabb: az alaposan kidolgozott tájaktól kezdve a DualSense által biztosított adaptív ravaszokon át egészen a komplex hanghatásokig, amelyekkel precízen belőhetjük, hogy pontosan hol liheg a nyakunkban valami monstrum. Sajnos azt is érezni azonban, hogy ez a játék még nem használja ki teljesen az új generáció adottságait: az arcok néha fájdalmasan gumimaszknak tűnnek, míg bizonyos textúrák és effektek nagyon elavultak. Időnként a táj is lassabban töltött be, viszont a mentésbetöltésre sosem kell pár másodpercnél tovább várni, és töltési idők sincsenek: bár néhány liftútnál aránytalanul sokat kell téblábolni. PlayStation 4-en is bizonyára remekül fest még ez a kaland, de izgatottan várom azt az epizódot, amelyet már kifejezetten az új generációra terveztek.

A kalandot befejezve a meglévő holminkkal kezdhetünk neki újra, hogy bezsebeljünk mindent, ami kimaradt, megpróbáljuk jobb idő alatt teljesíteni, vagy épp a legnehezebb fokozaton – a rendszer direkt úgy van kitalálva, hogy az események ismeretében már sokkal gyorsabban végig tudunk haladni az elsőre olyan 8-10 órás játékon. A sztori abszolválásával feloldódik a „The Mercenaries” mód is, amelyben zsinórban, a kombónkat fenntartva kell megküzdenünk az ellenségekkel, hogy a lehető legmagasabb pontszámot érhessük el, miközben mindenféle bónusz képességet szedhetünk össze – ez egy jópofa és szórakoztató extra mód azoknak, akik élvezték az akciódús részeket, és szeretnének még a kaland után babrálni vele.

A Resident Evil Village egy eszement tortúra hősünk számára, ami egy fergeteges kaland nekünk. A Capcom fogta a korábbi részek elemeit – egy elcsépelt hasonlattal élve: 4+7=8 –, megfűszerezte igazán egyedi elképzelésekkel, az eredmény pedig egy izgalmas játék, amely leköt és szórakoztat. Ötletes karakterek, változatos szörnyek, hátborzongató helyszínek és bombasztikus összecsapások tartják fenn az érdeklődést, míg a furcsa, egyenetlen ütemezés kissé elvesz az élményből – akaratlanul is azt érezhetjük, hogy mások lehettek az eredeti tervek. Ettől függetlenül azonban a végeredmény kiváló, és a horror és akció szerelmeseinek is erősen ajánlott. Mostantól pedig senki ne mondja, hogy leköltözik vidékre, mert ott minden sokkal nyugodtabb…

(A játékot a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban PS4-re vagy PS5-re, vagy a linkekre kattintva meg is rendelhető.)

Pozitívum(ok)

 • Elképesztő hangulat és látvány
 • Változatos játékmenet és kiváló pályatervezés
 • Izgalmas események és sokoldalú felhozatal

Negatívum(ok)

 • Túl sok golyóspongya ellenség
 • Apróbb technikai bakik
 • Egyenetlen ütem
9/10
Látványosság: Kiemelkedő
Játszhatóság: Kiemelkedő
Szavatosság:
Zene/Hang:
Hangulat: Kiemelkedő

martin beleszól:

46 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Végre ennyi év utan rájöttek hogy dög unalmas zombikat lelehet cserélni valami másra ami még jól is sült el. Ez egyben szánalmas picit ehhez ennyi év kelett. De végeredmény magáért beszél. Bár 2021ben ez lomha fps mozgást nemtudom hovatenni.

 2. Szuper játék lett. Külön köszönet a Beneviento babaházas epizódért, erős P.T utánérzése volt ennek a résznek.

  1
 3. Azért az egyik helyen egy kalocsai hímzés befigyel ! 😀 Én titkon reméltem egy Ceausescu képet, mellette egy fiatalkori Orbánnal… :S

  2
 4. Soulsborne FPS. 😀 (kivéve a Beneviento rész, az legit horror)

 5. most kezdem harmadszor, nagy pacsi a capcom-nak, ezt nagyon eltalálták. hosszú, jó a sztori, kibaszott jól néz ki, fasza gunplay, atom hangulat.
  megmondom őszintén nem számitottam rá, hogy ilyen jó lesz.

  1
  • Hosszú??? Normálon elsőre,hogy nem tudtam mi merre hány méter, a végén 5 óra 26 percet írt ki a statisztika,ja és egyáltalán nem rohantam 🙄 Ha ez a hosszú játék akkor mi a rövid?😂

 6. …ja, és gondolom jövő hétre be lesz perelve a Capcom, hogy a játék sérti a románok nemzeti büszkeségét.

  2
 7. “lemaradt települések szolgálhattak alapul, amelyeket még Magyarország bizonyos térségeiben is megtalálni”

  Nyilván függ attól, hogy milyen irányba indulsz el, de Budapesttől távolodva kb. 30 kilométer után olyan putri minden, hogy látnod kell ahhoz, hogy elhidd – a frekventáltabb településeket kivéve persze. Tavaly Nógrád megyében voltam egy fesztiválon, ami Észak, tehát még csak nem is Borsod, de az odavezető út konkrétan olyan volt, mint Románia, Szíria és Afganisztán együtt, meg Nagaszaki a bomba után. A mocsok az nem kifejezés.

  1
 8. Mondjuk ezt a propelleres szörnyet egyszerűen nem tudom dekódolni.

 9. RIP Resi, mi?

  • Igen. Mint Resi RIP. De attól még jó játék csak nem Resi… de már az előző sem volt az.

   • Jajj istenem 😀

    • Mondjad gyermekem 😃😂😄

     • Feltehetném a kérdést, hogy mégis honnan tudod ezt, ha még nem játszottál vele, meg hogy miért ekkora szívügy neked ez a széria, mikor a Resi 8 kb. annyira érint téged, mint a Resi 18, de úgysincs értelme.

      2
   • Mondjuk onnan tudom Victor mert néztem a Resident Evil Village stream-et. 😉 És azért a szívügyem mert régen szerettem a sorozatot bizonyos tényezők miatt amik már nincsenek.

    • Oké, akkor kérlek, írd le, hogy szerinted mi kellene egy jó Resi-hez, illetve, hogy milyen elemek/tulajdonságok kellenének ahhoz, hogy azt mondhasd rá, hogy “ez egy igazi Resi”. És ne csak nagy vonalakban, hanem részletesen.

     • Zombik, visszahozni a lőporkeverést amit a harmadik rész után elengedtek, kék gyógynövény ha mérgezés ér, kicsit összetettebb logikai feladatok, igazi Resi-s helyszínek ez falusias környezet valahogy nem oké. Kb ennyi így elsőre de még lehetne sorolni.

     • Mindig azt mondod h senki nem újít, erre most az a gond h nem ugyanaz van 20 éve??
      Lőporkeverés minek? Lehetett kb 3félét csinálni anno, a b c asszem, itt van 11féle lehetőséged craftolni, mi a gond? 😀

      1
    • A lőporkeverést nem véletlenül engedték el, logikai feladatok mindig is voltak a szériában (hol több, hol kevesebb), a falusias környezet meg…. nem lehet mindig leragadni Raccoon City-ben, tovább kell lépni. A Resi 7 romos redneck háza meg szerintem simán beleillik a Resi világába (csak a legutóbbi részek elnagyolt hülyeségei után volt furcsa), ráadásul a túlélő-horroros hangulatot is visszahozta. De akkor ennyi erővel már a Resi 4 sem volt Resi.

     • Persze már a Resi 4 sem volt igazi Resi de ezt már százszor megbeszéltük. Újítani természetesen kell de nem úgy hogy az adott játék alapvető jellegzetességeit elveszik. De ismét hozzáteszem nem csak én látom így. Itt a PSC-én is valamelyik szerkesztő egy podcast-ben ezt fogalmazta meg. Amire te azt hiszed hogy nem ettől lesz jó egy játék arra más teljesen máshogy reagál.

    • És azért, mert te ezt gondolod, meg egy PSC-s podcastben elhangzott, és mert rajtad kívül még néhány ember ugyanezen a véleményen van, attól már rögtön ez lesz a kétségbevonhatatlan abszolút egyetemes igazság? Amúgy meg milyen is az igazi Resi? Csak mert 1996 óta már megjelent egy csomó rész, ráadásul a Nemesis sem volt már az az esszenciális Resi az első két epizód után. Ha 25 év után is ugyanazt kapnánk mindig, akkor meg azért sírnál. A Resi 4 a maga idejében eléggé nagy port kavart, már a kameranézet megváltoztatásával is, most meg mindenki isteníti, ahogy az ebből a stílusból kinőtt remake-eket is (2-3. rész). Tulajdonképpen mi itt a probléma?

     • Pl a kamera nézet az egy jó újítás volt a 4. részben de kb itt ki is merült a jó újítások tárháza. 😂😃 Kell a megújulás természetesen pl esetleg a főellenségek terén még a főhős extra szituációkban való beemelése formájában.

    • Szóval akkor örökké legyen olyan a sorozat mint az elején. Amúgy resibol több mint 30 játék jelent meg 25 év alatt, tehát több mint évente 1, rohadtul nem lehet ugyanazt kiadni folyton. És pl a 7-8 simán tovább viszi a resi szellemiséget, tudom nem zombik vannak benne és? A resi már amúgy is jóval elment a sima zombiktol, de ettől függetlenül nem mondanám, h nem resi. A hozzád hasonlók miatt sose fejlődne semmi, mert játszottak egy résszel ami tetszett nekik és onnantól csak az kell, de ha évente kiadjak ugyanazt akkor megjon, h unalmas.

     • Aki23 Kell a megújulás de nem így. A Resi 7-8 egyáltalán nem viszi tovább a Resi szellemiségét. Nem egy résszel játszottam.

    • De hát van lőporkeverés. Le is írtam.

     “Ha legyártjuk ezekből a kész termékeket – a gyógyszert, a töltényeket, az aknákat –, azok már helyet foglalnak.”

    • Miért akkor neked amúgy csak a resi 1,2,3 az resi az összes többi 20 plusz rész nem az? Neked amúgy mi a resi helyszín? Mert se a 4 se a 7 se a 8 nem az szerinted. Ha pl megnezem a 8-at, az 5-6nal jóval jobb rejtvények vannak, de igazából azt se értem, h ezt egy stream alapján, h akarod megállpitani amikor nem is neked kell megoldani, lőporos dolgot se értem, mert jóval komplexebb a craft rendszer ebben mint pl a 3-ban, most azért mert itt nem ugyanolyan akkor egyből szar is értem. Az, h nem zombik vannak. Amúgy teljesen jól a játék világába építve el van magyarázva mi van és miért nem zombik vannak.

     • Aki23 nem csak az 1,2,3. Igazi Resi volt még pl a Code Vera és a Zero is

     • Aki23 de tetszett pl a RE Dead Aim is. Hogy mik az igazi Resi helyszínek ?! Ez komoly ?! Mondjuk egy erdő egy elhagyatott város, temető,bkórház, stb. Tudom hogy ezek már voltak de be lehetne hozni pár újat is. Pl egy romos hidat ami hosszú és hemzseg a zombiktól. Amúgy a 4-ben voltak jó helyszínek. A lőtéri kutyát nem érdekli hogy meg van magyarázva miért nincsenek zombik akkor is legyenek újra zombik.

     • Valld be, igazából azt a jó öreg tank-irányítást hiányolod.

   • létezik olyan online felület, ahol ezt nem hangoztattad mindegy egyes hirnél az elmúlt 5 évben????

 10. Nekem sokkal jobban tetszik, mint a 7. Az addig volt izgalmas, amíg a családnál voltunk. Utána ezeket a fekete pacákat lövöldözni… hát elég unalmas volt. A story második felére mintha elfáradtak volna a szerzők.

  Viszont itt egy pillanatra se érzem, hogy elfáradt volna.
  Két boss már megvan és a köztes időt is élvezem.
  Bár én rohadt sokat nézelődök, mert a grafika az úgy 10es, ahogy van. Érdemes nézelődni, amikor nem akarják épp leharapni a fejed 😂😂😂
  Nagyjából a tesztben minden benne van, köszi 😉

  1