Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Ray’s The Dead (PS4, PSN)

Elnézést a késésért!

A RagTag stúdió furi zombis játékát 2013-ban mutatták be az E3-on több másik ígéretes indie szoftverrel egyetemben. Chris Cob, aki a cég társalapítója mesélt arról, hogy min ment keresztül kollégáival azalatt a 7 év alatt, mire 2020 októberére a PlayStation virtuális piacára került a szoftver. Akit érdekel, az megtalálja az olvasónaplót a PS Blogon.

Aztán a sors iróniája úgy hozta, hogy a szerkesztőségben is beragadt a tesztkód, majd ugyan jómagam elvállaltam, de Chris és társaihoz hasonlóan nálam is közbeszólt az élet nevű játék. Így a bevezető cím nagyjából mindenkire vonatkozik. Szóval a tiszteletkörök lefutása után lássuk végre, hogy mire kellett ennyit várnunk.

A Ray’s The Dead a ’80-as éveket idéző taktikai akció-kalandjáték. Hősünk egy kísérleti baleset eredményeképpen előmászva a földből képes a fején található eszközzel életre kelteni az elhunytakat. Egy rögtönzött mini zombi csapatot irányítva oldhatunk meg egyszerű logikai feladványokat, illetve utasíthatjuk őket harcra. A stuff erősen sztori orientált, minden előre le van scriptelve, a pályákon is fixen vannak a dolgok és az ellenfelek. Így a hasonló minion terelgetős címekhez képest eléggé le leszünk korlátozva, a taktikusság pedig kimerül a bizonyos ellenfelek gyengeségére ráengedett zombitípusaink kihasználásában.

A képi világ stílusos a kartonpapír figuráival, a környezet is szép összhatást kelt. Tucatnyi referenciát találhatunk különféle filmekre és sorozatokra a kaland során, miközben duruzsol a synth wave, ami saját és licenc zenék kellemes mixét alkotja. Két szálon fut a történet, egyszer ott van a jelen, ahol a zombi haderőnkkel törünk előre, a másik részről pedig folyton visszaemlékezésekkel szakítják meg az eseményeket. Ezeken a szinteken Ray gyerekkorába nyerhetünk betekintést, ahol inkább a lopakodás fog dominálni. Itt ismerhetjük meg a szereplőket, akik a jelenben kulcsfontosságú karakterek lesznek. A dolog működik, a két történet kiadja az egészet, még ha egy picit elnyújtottra is sikerült. Sokféle helyszínt vonultat fel a program, néha gigászi főellenség harcokkal színesítik a műsort.

A fejlesztők nem tagadják, hogy a kult-klasszikus Stubbs the Zombie is hatással volt rájuk, amin többen dolgoztak is régebben. Ez néhol meglátszik a végterméken is. Rengeteg gyűjtenivaló akad a pályákon, az egyik ilyen dolog a sírkövek felkutatás lesz. Ezeken vicces vagy nagyon furi üzeneteket olvashatunk a kickstarteres támogatóktól. Találhatunk még elemeket, amik bezsebelését néha kritériumokhoz kötnek. Ott van előtted például a legendás Knight Rider széria önvezérlő autója, de be van szorulva a roncstelepen egy prés gépbe. Elviheted az elemet, de akár neki is ajándékozhatod, hogy megmeneküljön, így később talán meghálálja. Ezek a részek nagyon hangulatosak és nem törik meg a játékmenetet. Amit viszont negatívumként tudnék említeni, az a harcok kivitelezése. Sok van belőlük és egy idő után csak nyűgnek éreztem. Folyamatosan vezetnek bele extrákat, hogy bonyolultabb és változatosabb legyen, de a random faktor és a feszes, lineáris pályák miatt nem fog tündökölni.

A Ray’s The Dead csoda, hogy megjelent ennyi nehézség és év után. Nem tökéletes, de eléggé egyedi a szoftver, így aki rajong a ’80-as évekért, urambocsá még az élőhalottakért is, az próbáljon rá nyugodtan.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: Ragtag Studio
Fejlesztő: Ragtag Studio
Megjelenés: 2020. október 29.
Ár: 7090 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás