Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
State of Play 2020. augusztus 6.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Railway Empire – Complete Collection (PS4, PSN)

Megy a gőzös, megy a gőzös, Kanizsára…

A vonatokat meglepően sokan szeretik szerte a világon. Van egy jókora bája, ahogy a nagy, több száz, vagy több ezer lóerős monstrum halad a kötött pályán. A videojáték-ipar is hamar felfedezte a vonatos témájú tartalmakban rejlő lehetőségeket. 2020-ra már ott tartunk, hogy elképesztően realisztikusan, részletes technikai beállításokkal tudunk mozdonyokat vezetni a kanapén ülve. Aki viszont egy kicsit távolabbról szemlélné meg az eseményeket és inkább a téma gazdasági részét tekinti érdekesnek, annak tökéletes kikapcsolódást nyújthat a Railway Empire – Complete Collection, ahol a kezdetektől kísérhetjük végig a vonatközlekedés fejlődését.

A szoftver Complete Collection kiadása egyébként minden eddiginél több tartalommal érkezik. Mind a 8 kiegészítőcsomaggal tudunk játszani, ami nem csak új vonatokat takar, hanem jó pár küldetést és pályát is, amelyeknek köszönhetően mi tehetjük le Mexikó, Ausztrália vagy Európa vasúti közlekedésének alapkövét. Kis különlegességként megemlíteném, hogy a Németországot mintázó pályának a jobb alsó sarkában megtalálható a Balaton is, de sajnos építkezni nem tudunk Magyarország területén. Ha tehát már jó ideje keresel valami igazán tartalmas vasparipás játékot, akkor itt a lehetőség. Most viszont nézzük meg, miről is szól az alap Railway Empire.

Első körben az USA régióit felölelő történetmóddal ajánlanám a kezdést, mivel a játék nem csak annyiból fog állni, hogy lerakunk néhány sínt és mozdonyt, aztán uccu neki. Az apró részletekre egyébként tökéletesen felkészít a sztorimód, ahol a legelején egy épphogy csak döcögő gőzössel kezdjük a pályafutásunkat. Az 1800-as évek elején még egészen kötöttek a lehetőségek, valamint a városok mérete se túlságosan nagy. Ennek köszönhetően bőven van lehetőségünk kitanulni a szakma fortélyait, gondolok itt a helyes irányjelzők lehelyezésére és a bevételt termelő működés finomhangolására. Az idő előrehaladtával már nem csak utasokat, hanem különböző árucikkeket is tudunk szállítani, viszont ezeknek a beállítása kissé bonyolult, mint ahogy az építkezéshez szükséges elemek lerakása is macerás. Egyértelmű, hogy a játékot egérrel lehet a legkényelmesebben irányítani, szinte kiáltanak érte a menüpontok és a sínpálya építő részleg, viszont hiába csatlakoztatunk bármilyen rágcsálót vagy egyéb perifériát, a felület nem fog megváltozni. Az irányításról még annyit, hogy konzolos porthoz megszokott módon az R2-es alsó karral tudjuk előhívni a tárcsás választórendszert, ahol konfigurálhatjuk a pályáinkat, mozdonyainkat, illetve az építkezési részt nyithatjuk meg.  

Az új dolgok lehelyezése tehát finoman szólva sem tökéletes, bár az eredeti 2018-as megjelenés óta meg kell hagyni, hogy rengeteg hibát javítottak a fejlesztők. Mondhatnánk, hogy mostanra már egy igazán kiforrott élményben lesz része annak, aki belevág a sínfektetés rejtelmeibe, de sajnos ez nincs így. A jelzők konfigurálása továbbra is túlbonyolított vagy éppenséggel nem eléggé bonyolult. A kezdők dolgát megnehezíti, az igazán profik pedig nem tudnak igazán komoly rendezőket, csomópontokat kialakítani 10-15 vágánnyal, ahol folyamatosan zajlik az élet. A városok még mindig egyhangúak és nem túl látványos a fejlődésük, nagyon nehéz igazi metropoliszokat összehozni, pedig elvileg a nagy csomópontok és a folyamatos szállítmányok elősegítik ezt a folyamatot. A játék részleteinek megértésére egyébként a kampány mód teljesen megfelelő, utána pedig a rengeteg kiegészítő több tíz órányi szórakozást nyújt. Kontinensenként más-más vonatok állnak a rendelkezésünk, illetve az idő előrehaladtával is folyamatosan nyílnak meg az újabb mozdonyok. Amit egyébként rendkívül sajnáltam, hogy hiába múlik az idő, az 1900-as évek eleje után tulajdonképpen vége van az újdonságoknak. Nem azt mondom, hogy addig ne lenne izgalmas a dolog, mert a több mint 100km/h-val száguldó, tömény fekete füstöt okádó Hudson 4-6-4 kifejezetten szívmelengető látvány lehet a rajongók számára, de a modern kori vívmányok cakkumpakk’ kimaradtak. Villanyosított pályáról és szerelvényekről még csak ne is álmodjunk, de játék legvégén elérhető igazán gyors gőzösök is szépen megtudják csapolni a számlánkat, főleg, ha mondjuk többet is szeretnénk a vonalra helyezni.

A látványvilág is sajnos nagyon felemás. A tájak és a vonatok jól néznek ki madártávlatból, de ha nagyon ráközelítünk valamilyen objektumra, akkor eléggé baltával faragottak lesznek a textúrák. Ez sajnos a vonatokra is igaz, lehet én vagyok túl kritikus, de így a generáció végén ennél azért többre számítottam. Szóval, ha tehetitek, inkább távolról szemléljétek az eseményeket. A hangokat tekintve amúgy rendben van minden, semmi kiemelkedő, viszont az effektek hangulatosak. Amit még hibaként muszáj felhoznom, hogy a térképek egy idő után rendkívül kicsik lesznek, főleg sandbox módban, ahol végtelen pénzzel nagyjából 1-2 óra alatt ki lehet maxolni mindent. A küldetések viszont elég időrablók, szóval ebből is ered ez a kétes érzés. Jók a vonatok, de hiányolom a villanymozdonyokat; szép a táj, de csak távolról; jók a küldetések, de kicsi a pálya – valahogy nem áll össze tökéletes egyveleggé az egész.

A Railway Empire – Complete Collection tényleg csak a nyomott árazás és az összes kiegészítő egybegyúrása miatt érdemli meg a 4 csillagot. Ha a sima alapjátékot nézzük, akkor nálam nem ért volna többet 3-nál. Viszont így, az ár/tartalom tekintetében nagyon rendben van ez a kiadás. Ha valaki rákap az ízére, akkor nagyon jól el lehet lenni vele. Vonatozás iránt rajongó egyéneknek pedig bátran merem ajánlani, mert a téma iránti érdeklődés extra lelkesedést adhat a hosszú útra, amíg behálózzuk vasútvonalakkal az egész világot.

(Az alapjátékot 8990 Ft-ért veheted meg magában. A teljes csomag része a külön-külön 2490 Ft-ért megvásárolható Észak-Európa, Mexikó, Ausztrália, az észak-amerikai Nagy-tavak és a dél-amerikai Andok régiókat kínáló kiegészítők, illetve a külön-külön 3990 Ft-ért beszerezhető Franciaország, Németország, valamint Nagy-Britannia és Írosrszág területeit kínáló bővítmények.)

★★★★
REMEK
Kiadó: Kalypso Media
Fejlesztő: Gaming Minds Studios
Méret: 6.7 GB
Megjelenés: 2020. augusztus 7.
Ár: 12490 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás