Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Quake (PS4, PSN)

Újracsiszolt mérföldkő.

Vajmi kevesen lehetnek azok a harcedzett, veterán játékosok, akik a Quake-sorozattal még csak említés szintjén sem találkoztak karrierjük során, hiszen a legendás FPS-ősatya szentháromság méltán bebetonozott tagjáról van szó a Wolfenstein és a DOOM mellett. Jóllehet, utóbbi kettő az elmúlt években friss életre kapott, hiszen a modern újragondolásaik nem merültek ki a régi epizódok egyszerű felújított változataiban. Mind a 2014-ben újraalkotott és azóta is térhódító Wolfenstein, mind a 2016-ban feltámasztott DOOM megért már több epizódot, és noha a manapság divatos online multiplayer pályatársaikkal játékosbázisban nem versenghetnek, az eladási statisztikák és a szakmai elismerések bőségesen igazolták őket, illetve azt a tézist, miszerint még mindig van igény jól kidolgozott, egyszemélyes FPS-ekre. A Quake azonban némileg mostohább helyzetben van, ám nem veszett oda minden remény: az első játék mostani feljavított változata nem cseréli le alapjaiban a bevált receptet, grafikus motort vagy tartalmat, ám pont annyira korrekt csomagolásba helyezi őket, hogy felmérhető legyen az érdeklődés egy esetleges (és nyilvánvalóan fontolgatott) újragondolásnak, hiszen a “nagy hármasnak” már csak ezen tagja nem rendelkezik efféle változattal. Na de, mit is kapunk a Quake-csomaggal?

Alapjáraton a teljes eredeti kampány rendelkezésünkre áll, így újra végigjárhatjuk a legendás FPS minden szegletét, felfedezhetjük a titkos területeket, halomra ölhetjük az életünkre törő szörnyetegek hordáit és használatba vehetjük az ehhez rendelkezésünkre bocsátott, mára ikonikus fegyverarzenált. Mindezt természetesen a kornak megfelelő felbontással és képfrissítéssel megspékelve, amely jelen esetben azt jelenti, hogy a hagyományos PS4-en 1080p/60fps, a PS4 Pro-n pedig natív 4K/ 60fps mellett (a PS5 változat is ezt a módot használja, ám a játékot egyelőre csak visszafelé kompatibilitás mellett vehetik igénybe a játékosok, később azonban egy PS5 patch-et is letölthetünk hozzá). Mindemellett újradolgozott karaktermodelleket, dinamikus árnyékokat, feljavított élsimítást, motion blurt és további apró grafikai javításokat is felfedezhetnek a végletekig kielemző, szemfüles Quakeplayerek. Az eredeti kampány mellett a Scourge of Armagon, a Dissolution of Eternity, a Dimension of the Past és a zsír új, a feltámasztott Wolfensteinért felelős Machine Games által a sorozat 25. évfordulójára létrehozott Dimension of the Machine kiegészítő-kampányokat is végigzongorázhatjuk, amely csomagok jócskán kitolják és új élményekkel gazdagítják a kalandot. Mindemellett teljesen ingyenes, az “Add-On” menüpontból hozzáférhető további történeteket is leszipkázhatunk a világhálóról, kezdve a jelenleg már elérhető Quake 64-gyel (később természetesen ez a lista is bővülni fog). Azért ez egy mozizás áráért elég penge, nemde?

A Quake feljavított változata természetesen a többjátékos mókának is teret biztosít, a kampányok epizódjait végig tudjuk játszani egy barátunkkal karöltve, helyi osztott képernyős co-op módban, ám természetesen a Deathmatch opció is elérhető, ahol az általunk beállított kritériumok szerint darálhatjuk ellenfeleinket a végtelenségig, akár dedikált online szervereken is, mindezt pedig platformok közti cross-play lehetőséggel! Mindemellé megkapjuk a Nine Inch Nails méltán híres-neves zenészének, Trent Reznornak eredeti zenei anyagát minden kampányhoz. Mit is kívánhatna még egy elhivatott Quake játékos? Persze, kisebb bugokba bele-bele botlik az ember, amelyek leginkább a multiplayer szegmenst érintik (és higgyétek el, nem játéktörő és élményromboló bakikról, sokkal inkább egyszerű apróságokról van szó), ám ezek ellenére is egy korrekt ár-érték aránnyal belőtt csomagot kapnak a játékosok, ami a nosztalgiázóknak pontosan annyira kötelező vétel, mint az FPS-őrülteknek. Gyakorlatilag matinéáron élhetjük újra a PlayStationjeink kényelméből ezt a megkerülhetetlen játéktörténelmi klasszikus, így hát nincs más teendő: irány a Store!

(A játékot a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 3490 Ft.)

1 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Nem csalódtam sem a nightdiveban sem a machinegames-ben, hetek óta megvan, néha néha előveszem és megmozgatom berozsdásodott ujjaim. Először meglepett de most már inkább megköszönöm, hogy a patch nélküli day 1 verziót az 50 életes játékot remasterelték, lehet menni 50 fölé is akár 200++ fölé de csak megahealth-el.
  Ez azért furcsa mert az alap javítások a PC verzióhoz az 1.06 és 1.08, ,1.09 már megpatchelik a játékot úgy, hogy lehet 100-ig életet tölteni alap gyógyító csomagokkal.
  A legújabb kampányt viszont már tényleg el kellene kezdenem mert az lehet a csomag valódi csemegéje, az előzőt a Dimension of the Past-ot már régen többször is végigjátszottam, ezt a machinegames PC-re készítette úgy 2016 tájékán tették elérhetővé hivatalosan, ez lenne a játék hivatalos ötödik fejezete és azóta is ingyenesen elérhető PC-n az eredeti verzióhoz.
  Úgy tudom John Romero pedig saját maga szerkeszt egy teljes kampányt a Quake remasteredhez, a Doom-hoz már készített módosított pályákat és egy teljes új fejezetet a Sigil-t és akkor nagyon örültem neki. Ez az általa szerkesztett Quake pályacsomag majd elérhető lesz a PS4 verziókban amikorra elkészül.
  Összefoglalva szerintem nagyon jól sikerült a Quake remastered, nem fagy, nem lassul be, szépen konfigurálható, támogatja a nem hivatalos pályákat de csak azokat amelyeket a bethesda szervereiről is le lehet tölteni.

  1