Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Pumpkin Jack (PS4, PSN)

Tökös Jani és a varnyú.

Ugyan a Halloween már elmúlt, így picit megkésve kaptuk meg szeretett konzolunkra a címben forgó tökös játékot, de az ünnepi hangulaton túl sok mindenről nem maradtunk le. A Jak and Daxter és MediEvil által inspirált game egy hiánypótló, könnyed alkotásként robban be a nappalinkba.

Történik egyszer, hogy a világot majdnem igába döntik a gonosz erők, de egy bátor varázslónak köszönhetően az emberiség még tartja magát. Pumpkin Jacket bízzák meg a feladattal, hogy likvidálja az utolsó védvonalat. A tökfejű alak párszor már átverte megbízóját, de mivel nincs jobb terv, így marad a mókamester, mint a gonosz végrehajtója. Fura módon a sztorit a teljesített szakaszok után mesélik tovább, így lényegében megcsodálhatjuk, merre jártunk és mit csináltunk. Hősünkön kívül több különleges NPC-be is botlunk majd, akik egyedi figurák. Társunkká pedig egy gyáva varjú szegődik, aki legtöbbször a fejbúbunkon tanyázik, de időnként előre lehet küldeni aktiválni dolgokat vagy megzavarni az ellenséget.

A játékmenet a klasszikus PS1-es 3D-s platformereket idézi, azok minden bájával együtt (szerencsére annyit fejlődött a játékmechanika, hogy a kamera nem a játékos legnagyobb ellensége). Legtöbbször okosan ki kell számítanunk egy-egy ugrást, mert elég egyetlen arasznyival mellé érkeznünk és már zuhanunk is a mélybe. Jack emellett sem úszni, sem 12 emelet magasból leesve visszapattanni nem tud, így ezek instant halállal járnak, amit a program pontosan követ és tréfás szösszenetekkel megtűzdelve a képünkbe dörgöl. Szerencsére a checkpoint-rendszer meglehetősen baráti, így nem kell kilométerekről újrakezdenünk a neccesebb szakaszokat. Alkalmanként izgalmas akció-szekvenciák is megszakítják a kóborlást, ahol vagy egy lóháton kell ügetnünk a célig, vagy versenyeznünk néhány kriptaszökevénnyel. Ezek abszolút jól illenek a rajzfilmes, kissé bohókás hangulathoz, és rendesen fel is dobják az élményt.

A harcok egyáltalán nem nehezek és szerencsére nincsenek is túltolva: pont annyi van belőlük, ami még nem fekszi meg az ember gyomrát. A bossfightok kellően változatosak és persze minden egyes főellenfél remekül illeszkedik a játék kicsit darkos, Tim Burton szerűen horrorisztikus világába. Ez egyébként elmondható a látványvilágról és a környezetről is: az ég felé karmoló, csupasz fák, a halovány lidércfényben úszó temető, a sötét, vészjósló erdő, vagy épp a baljós ködben úszó mocsár mind-mind lazán elmennének Burton valamelyik animációs filmjében, de a sokak által kedvelt, ős-klasszikus MediEvil is eszünkbe juthat a végigjátszás alatt. Különösen igaz ez a zenékre is, ami mintha a Karácsonyi lidércnyomásból lépett volna át ide, és egészen megmosolyogtató, hogy néha klasszikus szerzemények (pl. Für Elise) átdolgozott verziói csendülnek fel aláfestve a rázósabb szituációkat. Amit külön megdicsérnék és csak nagyon kevés fejlesztő figyel rá/tudja jól megvalósítani, az a magasság és mélység ábrázolása. Frappánsan játszanak a kamerával és magas ponton valóban azt az illúziót keltik az effektekkel, mintha ott is járnánk. Ügyes!

Jópofa, hogy pályánként akadnak részek, ahol Jacknek le kell kapnia a fejét csontos nyakáról, és azzal önállóan is érvényesülni egy minijáték keretén belül. Ezek közül az egyik kedvencem a temetős pályán lévő volt, ahol az azonos családnevű sírköveket kellett összepárosítani úgy, hogy amint meglöktük őket, láthatóvá vált rajtuk az elhunyt neve – itt egyébként jópár easter eggbe is bele lehet futni, többek közt a South Parkból. A szinteken találhatunk egy-egy gramofont (Jack táncra is perdül) és 20 varjú koponyát. Az utóbbiból vásárolhatunk magunknak új ruhákat a minden pályán felkereshető boltos ürgétől. A főellenségek után fegyvereket kapunk, így a kezdeti ásónkat hamar felváltják az erősebb hatalmazó eszközök, mint például a kasza vagy lőfegyver. Összesen 6 szintet ölel fel a cselekmény, ami nem hangzik soknak, de ezekeken van bőven felfedezni való és mire a végére érünk, pont nem unjuk meg a kalandot.

A Pumkin Jack egy szórakoztató, egyszerű platformer, amit jó szívvel tudok ajánlani. Egy kicsit régi videojáték remaster érzését kelti, így sok újdonságot nem fog nyújtani, de a célját szépen teljesíti.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Headup Games
Fejlesztő: Nicolas Meyssonnier
Megjelenés: 2021. február 24.
Ár: 10590
Feltöltőkártya: PlatinumShop

3 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Tökös Jani…?

  2. Nekem is tetszik, főleg, hogy barátságos a nehézsége.

  3. Teljesen hidegen hagyott eddig a cucc, de a teszt alapján egy kellemes platformernek tűnik és ezzel fel is keltette az érdeklődésemet. Köszi érte. 🙂🤙