Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

PS4 – tanul a Sony a Microsoft hibájából?

Források spekulációi szerint éberen figyeli a Sony Computer Entertainment azt a hajcihőt, ami a Microsoft Xbox One konzolja körül alakult ki mostanság. A felkorbácsolt kedélyek középpontjában a használt játékok várható kezelése áll, mely kérdéskör még most sem 100%-osan tisztázott a PS4 háza táján.Az egész hisztéria abból eredeztethető, hogy állítólag az új Xbox csak bizonyos megkötések mellett futtat majd használt játékokat – ez mindenféle regisztrációt és hasonló kellemetlen procedúrákat jelenthet. Az igazságoz az is hozzátartozik, hogy a Sony is tervezett korábban hasonló DRM-szabályozást, de a Microsoftot ért támadásokat látva most úgy tűnik, letettek ez irányú terveikről.Hogy mi lesz a dolog végkimenetele, az a jövő zenéje. Elképzelhető, hogy a rajongói reakciókat látva mindkét kiadó eláll a használt szoftverek szabályzásától, így mindkét vásárlói tábor jól jár majd. Persze az is megeshet, hogy mindketten bekeményítenek, és mindkét konzolon szigorítják a kereskedelmet. Aztán persze az sem kizárható, hogy más-más taktikát választanak…

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. A Sony most okosan vár, és csendesen pislog. Ha a MS végigviszi a harcot, és ledugja a torkokon, valszeg a Sony is beszáll, mert pénz kap vele. Ha viszont csak több hátrány és negatív reklám az eredmény, a Sony akkor azt fogja mondani: ÁÁÁ nekünk ez eszünkbe sem jutott. Ebben az évben mindent a Sony csinál jól, a PS4-el, marketingstartégiával, játékokkal, le kalappal előttük az utóbbi iőben, de tényleg.

 2. Én még mindig nem értem, miért hiszik azt, hogy a használt piactól csökken a bevételük. Ha használt játékot veszek, annak két oka van:1. Éppen nem telik újra. Ezen semmilyen kiadói üzletpolitika nem változtat.2. Nem tartom elég jónak ahhoz, hogy teljes árat fizessek érte. Ezen ugyancsak nem változtat a kiadói hozzáállás.És ne feledkezzünk meg azokról sem, akik anyagi okok miatt ugyancsak kevesebb premier vásárlást eszközölnének, ha nem tudnák elfogadható áron hamar tovább adni a cuccaikat. Szerintem ők sincsenek kevesen.

 3. Remélem egyik se vezet be semmit!

 4. Már ezis sok h csak 2 gépre lehet megosztani az accot…

 5. Szerintem nem kéne ezt erőltetni, sem a Sony-nak sem a Microsoft-nak. Egy olyan irányba terelnék a videojátékosok egy részét, amit ők sem akrnának igazán….

 6. Nem értem miért nem jó nekik az, ahogy most van, aki eddig szinte csak használt játékot vásárolt, nyilván nem fog 15 ezer forintokat kidobálni az ablakon ezután sem, hiába szigorítanak, hogy csak így vagy úgy játszhat a lemezzel. Akkor az ember inkább lemond a PS4-ről, és marad a 3-nál (persze, aki megteheti annak mindegy). De szerintem ezzel csak azt érnék el, hogy magát a konzolt is kevesebben vennék meg.Én mondjuk használt játékot nem is mernék venni, amennyi átverésről lehet hallani, max. csak ismerőstől.

 7. Akkor mi van ha az EA az online pass-t felváltva kidob a játékok mellé egy olyan kódot ami a lemez egész tartalmára kihat? Akkor mit fog lépni a Sony?Az EA-ből simán kinézem ezt a lépést….

  • Semmit.A kiadó saját dolga, hogy milyen védelmet tesz a játékra.Most is megcsinálhatják ezt, semmi akadálya.A Sony részéről az lenne az ésszerű ha a gépbe nem építenének semmit a használt játékok ellen hanem a kiadókra bíznák, hogy ha akarják akkor védekezzenek.

 8. Ne legyen semmilyen megkötés a Sony részéről, akkor nyugodtan tudok venni egy PS4-et! 🙂

 9. Nem jönne be . :S

 10. Csak okosan Sony, csak okosan!

 11. ezt még valahogy le lehet nyelni, az állandó online-t és kamerát már semmiképp.

 12. Mivel minden bizonnyal a kiadóknak a nyomására akarják kontrollálni a használt játék piacot MS-ék ,ezért a szabályozást Sony-nak is meg kell valósítania valamilyen formában.Lehet,hogy hasonló rendszer lesz PS4-en is (bár akkor valószínűleg PC-n is be fogják vezetni) legfeljebb a saját kiadású,exkluzív címek maradhatnak szabályzáson kívül, ha Sony-ék jó fejek akarnak lenni. Elképzelhető,hogy Sony-éknál megvétózzák az egész rendszert és az ő gépükön nem lesz korlátozás,ami lehet, azzal járna,hogy a korlátozáshoz ragaszkodó kiadók nem adnák ki a játékaikat PS4-re.Avagy: a közfelháborodás nyomására az egész elszabott ötletet kukázzák mindkét platformon.

  • Nem hiszem, hogy ez a kiadó döntése.Ők jelenleg is azt csinálnak amit akarnak, olyan védelmet tesznek a játékukra amilyet akarnak(lásd online pass).Az eddigi pletykák alapján az a pénz amit használt játékért fizetni kell az MS-nek megy, nem feltétlen a kiadónak.

   • Abban biztos vagyok,hogy a kiadók agymenése az egész. Önállóan semelyik konzolgyártó sem hozna meg egy ilyen döntést. Monetáris öngyilkosság.

   • “””Az eddigi pletykák alapján az a pénz amit használt játékért fizetni kell az MS-nek megy, nem feltétlen a kiadónak.”” De, a kiadó is részesül belőle, ráadásul mivel az EA a fehér lovagot játszva lemondott az többnyire 8 fontot kóstáló online passról, ezért biztosra vehető, hogy címenként legalább 8 fontnyi összeg vándorolna a kiadókhoz. Hozzávéve a konzolgyártók feneketlen zsebeit… nemhinném, hogy 15-16 font alatt megállna a preownfee összege.”

  • Na meg néhány százezernyi +-ért nem hiszem, hogy ne adnák ki ilyen végett a játékukat.Mármint ha a PS4-ben nem lesz korlátozás.Akkor miért ne adnák ki? Hatalmas bevételtől esnének el.

  • “””az ő gépükön nem lesz korlátozás,ami lehet, azzal járna,hogy a korlátozáshoz ragaszkodó kiadók nem adnák ki a játékaikat PS4-re.””Ez a nagy “”haragszomrádsony”” addig tartana míg az első kiadó beintene és kiadná a cuccait ps4-re (például Bobby Kotick-ék egy kibebaszott nagy trollvigyor közben), utána mindenki nyakát törve rohanna nehogy lemaradjon pármilliárd dollárról.”

 13. Tudom, hogy itt elsősorban amerikáról van szó, hiszen minden körülöttük forog :), de az EU jog elég egyértelműen megfogalmazza, hogy lehetővé kell tenni a használt szoftver licenc eladását (online értékesített szoftver esetében is). Igaz, az eladónál használhatatlanná kell ezzel válnia.Érzésem szerint ez nem valósul meg maradéktalanul. A SONY arra figyelhetne inkább, hogy a jogi környezetnek megfeleljen itt az EU-ban is, és ne az amerikai viszonyok szerint próbálja meg a mi torkunkon is ezt letolni.

  • És mért nem? Lehet venni-eladni csak az Ms által ellenőrzött boltokban. Itthon mondjuk megkapja az 576 akkor csak ott tudod eladni máshol nem, de a lehetőség meg marad szóval nem ütközik törvénybe.

   • Én a jelenlegi állapotról beszéltem. Most hol tudod eladni a PS Storeon vásárolt játékot? Sehol. Pedig a törvény megadja a felhasználó számára ezt a jogot, amit korlátozni nem lehetne.Én csak azt mondtam, hogy nem az MS-t kellene neki sasolnia, hogy mit lép, hanem az EU törvényeinek kellene megfelelnie, és annak megfelelő rendszert kialakítania. Az, hogy ezt miként valósítja meg, az már más tészta, az a saját kreativitásán múlik. 🙂

 14. Már úgy tűnt ezt az Online Pass ügyet végre kezdik megemészteni az emberek. Kellett most nekik megint megkavarni a dolgokat! 😀

 15. szerintem a cd kulcs borítékolható ! Max annyiból fog változni, ha egy család használja a gépet, hogy nem profilhoz, hanem géphez lesz kötve . Ez még járható új, ha a kulcs nem 6000Ft fog kezdődni .

 16. Szerintem egységes lesz a szabályozás, mivel ez nem is kifejezetten a gyártókat érinti, hanem az egész játékgyártó iparágat. Azt nehezen tudom elhinni, hogy ha X cég meglépi a korlátozást, akkor Y azt ne tenné meg. Sőt azt gondolom, meg se tehetné, hogy nem lépi meg. A Sony eddig nagyon ügyesen kerülte ezt a témát, de nagyon rövid időn belül muszáj lesz tisztázni a rendszer részleteit.

 17. Egy normálisan kezelt használt játék piacot még el lehet viselni, majd meglátjuk. De vannak jelek, amik nem tetszenek, pl a SimCity-t megvettem PC-re, majd napokig használhatatlan volt, mert összeomlott a szerverpark, ráadásul hazudtak, mert arról volt szó, azért kell az állandó online DRM az egészbe, mert pluszban a szervereken végződik rakatnyi számítás, így a PC-nek kevesebbet kell számolnia – közben meg ebből semmi nem valósult meg. Ha ilyen szabályozást szeretnének bevetni, akkor jó ideig nem éri meg első nap vásárolni semmit.