Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Projection: First Light (PS4, PSN)

Árnyjáték.

Rengetegszer tapasztalhattunk már azt, hogy egy videojáték ezerszer látott megoldásait, mechanikáit egy igen látványos, vagy éppen szokatlan vizuális megjelenéssel próbálják érdekesebbé, egyedibbé tenni. Manapság ez már leginkább a független fejlesztésű játékokra igaz, de régen a jelenség megmutatta arcocskáját a nagyobb költségvetéssel készült címeknél is (Fear Effect, Okami, Rez, stb.). Ha e mellé még párosult egy új feature – ami nem teljesen szokványos, vagy netán egy sosem látott dolog –, akkor egész kellemes produktum kerekedhet ki a dologból.

Kivéve, ha túlnyújtják a dolgokat…

A Shadowplay Studios Projection: First Light című játékában egy kislányt alakítunk, aki több rossz fát tesz a tűzre, mint azt a szüleinek idegrendszere el tudja viselni, így megszökik otthonról. Kis kalandja egy világjáró körúttá avanzsálódik, új emberekkel, kultúrával ismerkedik meg, miközben sorra veszi az elé gördített akadályokat.

A játék a hagyományos side-scrolling sémákra épül. Nincs világtérkép, vagy hasonló, a soron következő kihívásokat magában rejtő pályák szépen jönnek egymás után. Maga a platform mechanikában semmi új nincs, az újdonságot a dizájn, illetve a fényjáték rejti magában.

Maga az egész látványvilág olyan, mintha egy árny-bábjátékot látnánk. A háttér valamilyen világos színben tündököl, a karakterek, valamint az objektumok sötétebb tónusban, szinte feketében jelennek meg szemünk előtt. A bábjáték érzetét erősítik azok a kis lefelé nyúló pálcikaszerűségek, amik a karakterek kezeire, lábaira csatlakoznak, mintha azzal mozgatnák a bábokat. Illetve ott van még az is, hogy a játéktérre némi késéssel pakolódnak ki az objektumok, mintha folyamatosan építenék nekünk a színpadot.

Miután a kislány kereket oldott otthonról találkozik egy erősen fénylő entitással, akit szintén mi fogunk irányítani. A fényt a megfelelő helyre irányítva az megvilágítva a terepet árnyékok képződnek, amiket a kislány képes platformként használni és megállni rajta. Voltaképpen a soron következő akadályokat a fény megfelelő helyre juttatásával, valamint a helyes irányba kivetett árnyékokkal tudjuk leküzdeni. Ezt később megbolondítják a különféle mozgó platformok, amiknél egyszerre kell korrigálnunk a kis csaj, illetve a fényszmötyi pozícióját. Az akadályok leküzdéséhez így mind logikánkat, mind ügyességünket be kell vetnünk.

Érdekes és izgalmas dolognak tűnhet első olvasásra – és az is –, de a készítők képesek voltak kivéreztetni a feature-t…

Sajnálatos módon a játékmenetbe alig érkezik újdonság, ami miatt hamar repetitívvé válik. Eleinte tök érdekes és jópofa a fénnyel játszani, de sokadik alkalommal lenyomni ugyanarra a megoldásra épülő platformakadályokat már unalomba, illetve érdektelenségbe tudja fordítani az élményt. Az első komolyabb újdonság több órányi játék után érkezett meg a buliba, ami egy rövid ideig üdítően hatott, de aztán megint sokáig semmi érdekes. Pedig maga a végigjátszás nem több 7-8 óránál.

A Projection: First Light alapvetően nem rossz játék, mert az alapok jók és érdekesek. Jól játszható, hangulatos, de a túlnyújtott játékidő által befigyelő monotonitás fokozta érdektelenségbe fullasztja önmagát a cucc. A téma iránt érdeklődők, illetve az ínyencségek kedvelői tehetnek vele egy próbát, kisebb adagokban jobban csúszik.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★
CSAK ÓVATOSAN
Kiadó: Blowfish Studios
Fejlesztő: Shadowplay Studios
Megjelenés: 2020. szeptember 29.
Ár: 6269 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás