Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Poker Club (PS5, PS4, PSN)

Po-po-po-poker face.

(A teszt a PlayStation 4-es verzió alapján készült.)

Azt hiszem pont nem is olyan régen, az ESO legújabb éves kiegészítőjének kedvcsinálójában emlegettem fel, hogy mennyire szeretem a kártyajátékokat. Legyen szó akár a Witcher 3 Gwentjéről, Magic: The Gathering-ről, vagy a Final Fantasy 8 Triple Triadjáról, csak ezekbe a sokszor melléktevékenységeknek számító mókázásokba száz meg száz órákat öltem bele, külön-külön. Na és persze ott van a világ talán legismertebb és legnépszerűbb kártyajátéka, a póker, ami ugyan szintén számtalanszor megjelent már különböző virtuális adaptációkban, ám az előbb felsorolt zsugázásokkal ellentétben úgy istenigazából inkább csak az életben élveztem igazán. Nálam a póker egy amolyan életérzés, ami mellé egyfajta körítés is párosul. Alkoholszagú bulik sora, ahol baráti társaságban rendesen pénztétje volt a dolognak, ahol szabályosan ki kellett fejlesztenem a pókerarc képességét, és csak az ilyen bulik tudták szállítani azt a frenetikus érzést is, amikor sikerül valakit bevinni az erdőbe kitartó blöfölésekkel. Egyszóval mind-mind olyan dolog, ami a póker valódi sava-borsát adja szerintem, és amit – eleddig – nem igazán lehetett átültetni virtuális formába. 

Pontosan ezért, amikor lehetőségem adódott, hogy leteszteljem a Poker Club PS4-es verzióját, nem sokat gondolkoztam azon, bevállaljam-e. Egyszerűen érdekelt hogyan lehet átültetni a pókert egy külön, önálló játékba, hogyan nyújthat többet a kártyajátékok királya ilyen formában, mint mondjuk egy 10 percnyi kikapcsolódást nyújtó számítógépes pasziánsz vagy aknakereső. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem voltam látatlanban előítéletes: még mielőtt a gyakorlatban is kipróbáltam volna a játékot, már nagy összegben mertem volna arra fogadni, hogy a végkicsengése végül úgyis az lesz a dolognak, hogy egy jó-jó, de pont a fentebb említett okok miatt az igazi póker esszenciáját átemelni képtelen produktum kerekedik majd ki belőle. Végül aztán részben igazam is lett, meg valahol nem is.

Mint színtisztán a pókerezésről szóló program, történetet, vagy bármiféle hosszas felvezetést ebben az esetben kár lenne itt keresnünk, és a játék tulajdonképpen annyira lényegre törő, hogy a legelső indítás követően is akár már 1 percen belül játékban lehetünk. Igaz, ami igaz, legelső indításkor van egy karaktergenerálás is, de az annyira szűkös lehetőségek tekintetében (van asszem’ 5 különböző választható arc, vagy egy tucat hajtípus meg még ugyanennyi választható szín az utóbbinak), hogy max 5 percnél többet az se fog elrabolni az életünkből. Ha ezzel megvolnánk, a játék igen kedves módon rákérdez arra, hogy amúgy ismerjük-e a póker, és azon belül is a Texas Hold’Em, valamint annak altípusainak a szabályait, ha már egy Poker Club nevezetű játékot indítottunk el. Én kíváncsiságból ráböktem a nemre, hogy lássam mennyire alaposan magyarázza el a program a részleteket az abszolút kezdőknek. Hááát, nem igazán. Tutorial alatt a program ugyanis egy mindössze 3 oldalas, pusztán szöveges leírást tartalmazó oldalt ad, ahol NAGYON zanzásítva és tömören magyarázza el kb. mik a póker alapszabályai. Annyira rövid, hogy az elolvasása kb. 2 percet (se) vesz igénybe, és közben olyan alapvető taktikázásokról sem tesz említést, mint pld. hogy mi a blöff. Tippekkel sem lát el különösebben sokkal, és ami talán a legrosszabb, mivel szöveges alapú, és nem játékon belüli oktatás, így azt sem lehet itt átérezni, hogy milyen lesz majd az egész a gyakorlatban, amikor már tétje is lesz a dolognak. Na, de annyi baj legyen, mivel a póker az egyik legismertebb és legnépszerűbb kártyajáték a világon, így rengeteg helyen elérhetőek hozzá remek leírások, akár még magyar nyelven is (ez egész használható pld.). Ami pedig a játékbeli kontroller alapú irányítást illeti, az pedig annyira egyszerű és magától értetődő, hogy 1 percen belül elsajátítható bárki számára.

Ezt követően vár minket a főmenü, ami egyszerre okozott csalódást és kellemes meglepetést is. Csalódást, mert sajnos a gyakorló mód hiányán túl úgy általában véve semmilyen egyjátékos módozattal nem rendelkezik as program. Lehet ugyan botok ellen játszani tét nélkül, kreált játékszobában, csak annak meg vajmi kevés értelme van, ugye. Ugyanakkor ezt kompenzálandó, van benne több, lépésről-lépésre teljesíthető online bajnokság, nem is szólva arról, hogy saját, egyéni izésünknek megfelelő szobát is létrehozhatunk a barátaink vagy egyéb meghívottak részére.

Maga a játék egyébként élesben valahogy imigyen fest: a pókermeccsek mindegyike valamilyen 3D -ben lemodellezett bár, kaszinó vagy szalon pókerasztalánál játszódnak, ahol utóbbi körül az online játékosok virtuális megfelelői foglalnak helyet (ide kellett a karakteralkotás egyébként, amivel magunknak is egy amolyan in-game avatart hoztunk létre). Játék előtt meg kell határozzuk mekkora összeget kívánunk feltenni (eljátszani) a virtuális zseton egyenlegünkből, valamint a játék kioszt pár kihívást (pld. hogy ilyen vagy olyan megadott párokkal kellene nyerni, vagy mondjuk, hogy teljesen ki kell fosztani egy másik játékost a zsetonokból, ilyesmi), amiket teljesítve nyílnak meg az újabb és újabb lehetőségek, és léphetünk feljebb a virtuális ranglétrán. Ezzel végezvén indulhat is a tényleges játék, már persze, ha nem mint pusztán megfigyelőként csatlakozunk egy pókerszobához, aminek sok értelmét nem láttam, de erre is van lehetőség.

A játékot legkevesebb 2, maximum 6 játékos játszhatja egyszerre,és kis érdekesség, hogy ez a létszám menet közben is folyamatosan változhat, azaz játékosok hagyhatják ott a szobát, vagy újak csatlakozhatnak be. A cél természetesen a többiektől elnyerni minden rendelkezésükre álló zsetont, kikapni pedig úgy tudunk, ha minket fosztanak meg attól. Függően attól mennyire óvatosan/lassan játszik a társaság nagyobb része, egy ilyen póker meccs hosszúsága lehet akár pár perc, de akár egy óra is (még szerencse, hogy a programban helyett kapott egy beépített belső számláló is, tehát ahogy valakire sor kerül, x másodperce van cselekedni). 

Külön érdekesség, hogy a játékban található egy rangrendszer is: minden cselekedet vagy elért eredmény után tapasztalati pontokat kapunk, amiből elegendőt összegyűjtve szintet lépünk. Mivel tapasztalat még a vereségek után is jár, ezért ez a szint inkább azt fejezi ki, hogy az adott játékos mennyire tapasztalt, mintsem azt, hogy mondjuk mennyire eredményes. Számunkra pedig azért lesz hasznos ez a rendszer, mert a különböző szinteket elérve különböző jutalmakban részesülünk, ami legtöbbször kimerül valami kacatban, amit a virtuális pókerjátékosunkra lehet aggatni, de pld. az 5. szint elérésével nyílik meg a saját klub létrehozásának a lehetősége is.

Ahogyan említettem volt, a Poker Club minden ízében online, ami nem csak abban érhető tetten, hogy abszolút de hiányzik belőle bárminemű offline módozat, hanem számtalan más egyéb pontokon is tetten érhető. Előbb említettem, hogy létrehozhatunk például saját klubot, hogy barátokkal vagy más játékosokkal immár csapatban álljunk ki más klubok ellen, de játék közben lehetőség van például még gesztikulálni is egymás közt (bár túl sokszor nem láttam, hogy bárki ezzel élt volna). Na és persze ott van magának az eljátszható zsetonoknak a kérdése is. Tudniillik, a játék ezekből egy fix, meghatározott mennyiséggel kezdjük, amiket eljátszva (elvesztve) nem tudunk addig újabb szobához csatlakozni játékosként (maximum szemlélőként), amíg nem pótoljuk őket. lyen esetben kétféleképpen juthatunk újakhoz: vagy vársz egy napot, amikor is online belépve ad a játék ismét egy kisebb mennyiséget, vagy -igen, kitaláltad- mikrotranzakciók útján vásárolhatsz be belőlük valós pénzért. Most mondhatnám, hogy ez egy kicsit alattomos húzás, de valamiért mégsem tudok haragudni: mert így, hogy a zsetonok eljátszásával vége a játéknak, van egy kis súlya és tétje a játszmáknak, és az újabb zsetonok vásárlásának sem éreztem igazán szükségét -ahhoz azért már nagyon függőnek kell lenni, hogy valaki ilyesmire adja a fejét, és ez a játék pedig pont kisebb mennyiségekben élvezhető igazán.

Nagyjából ez minden amit el lehet mondani a Poker Club kapcsán, és ennél többet azt hiszem, ha szívlapáttal ütnek, se tudnék róla elmondani. A nevében benne van minden, nem árul zsákbamacskát, nagy meglepetések nem érhetik az embert vásárláskor (max ha valaki úgy képzelte, hogy majd egyedül játszhat a gép ellen nagyokat offline karrierrel megtámogatva, mert arra nem lesz lehetősége). Az olyan, egy játék tesztelése során figyelembe vett szempontok értékelése, mint a grafika vagy az audio minősége, teljesen irrelevánsak egy ilyen játék esetében, itt is annyit lehet elmondani ezekről az adottságairól, hogy funkcionálisak, és kész (ami ez esetben nem azt jelenti, hogy rosszak, hanem azt, hogy ez a szint ide elegendő). 

És hogy milyen élmény játszani vele? Nos, ez esetben ez személyes megítélés kérdése abszolút, ami főleg attól függ, ki mit vár egy ilyen cím kapcsán. Ami engem illet, én minden előismeret nélkül, látatlanban egy olyan játékot vártam, ami ideig-óráig szórakoztat majd ugyan (mondjuk úgy 20 teljes percig), de idővel biztosan elkerülhetetlenül unalomba fullad. Ehhez képest a játék egész furcsán addiktív, simán el tudok tölteni vele akár hosszabb időintervallumokat is. És nem csak én: akárhányszor kerestem szobát, mindig másodperceken belül találtam játékra kapható embereket, ergo elég sokan nyomják most is, bő egy évvel a megjelenés után. 

Félreértés ne essék, azt egy percig sem állítom, hogy a játék felérne a valódi póker élményéhez, ahhoz több lényeges dologban is elmarad attól, ugyanakkor önmagában mint játék, nem rossz, el lehet vele lenni. Meg aztán, pótléknak se utolsó: mert ha egyszer beüt egy újabb covid-hullám, és (ismét) nem lesz lehetőség érintkezni másokkal a valódi pókerasztalok körül (sem), akkor ez egy remek alternatíva lehet (ha ló nincs, jó a szamár is, ugye…).

Egy biztos, nálam még jó darabig biztos fent lesz a gépemen: ha éppen nem lesz erőm vagy időm a következő 100 órás nyílt világú játék kipörgetésére, rövidebb, kikapcsolódós játéknak ez pont megteszi majd. És ennél nagyobb dícséret egy ilyen típusú játék kapcsán azt hiszem hirtelen nem is tudnék mondani.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Ripstone
Fejlesztő: Ripstone
Megjelenés: 2020. november 19.