Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

PlayStation Store – július elején leáll a PS3 és PSP felület, augusztus végén a PS Vita

Amit megvettél, letöltheted.

A Sony Interactive Entertainment hivatalosan is bejelentette azt, amiről korábban már hírt adtunk: nem lehet hamarosan használni a PS3, a PS Vita és PSP gépeken keresztül a PlayStation Store-t. A PS3 és a PSP-nél a zárás július 2-án lesz, míg a PS Vitáról még augusztus 27-éig be lehet lépni – utána nem lehet se játékokat, se letölthető tartalmakat venni digitálisan. Ez azt jelenti, hogy nem lehet a készülékekre vásárolni digitális programokat, de amit megvettél, azt bármikor letöltheted. Emellett a cross-buy opciók még élnek, ami azt jelenti, hogy ha egy játékot PS4-re megvásárolva az említett platformok bármelyikére megkapod, akkor azt letöltheted továbbra is a régi gépeken – így közvetve bizonyos alkotásokat továbbra is be lehet majd szerezni.

A PS3 egyébként 2006 novemberében került a boltokba, és összesen 87 millió egység fogyott belőle. 11 évnyi sikeres piaci jelenlét és három új modell után négy éve leállt a gyártása. A PSP-ből is körülbelül 81 millió fogyott 2005 márciusi debütálása óta. Ezekkel szemben a PS Vita hírhedten bukott: 2011 decemberében került a boltokba, és annak ellenére, hogy kiváló kis masina volt, 10-15 millió darabot vittek el belőle. Bár a hivatalos támogatása gyakorlatilag teljesen megszűnt, mivel könnyű emulátorrá alakítani, mostanában újból népszerűségnek örvend.

A hivatalos hírlevél a következőket árulta még el:

“2021. július 2-án bezárjuk a PlayStation™Store-t a PlayStation®3 és 2021. augusztus 27-én a PlayStation®Vita eszközökön. Ezenkívül a PSP™ (PlayStation®Portable) megmaradt vásárlási funkciói is megszűnnek 2021. július 2-án. Alapos megfontolás után úgy döntöttünk, hogy ezeket a változtatásokat megtesszük annak érdekében, hogy erőforrásainkat a PlayStation®4-re és PlayStation®5-re összpontosíthassuk, és így még jobbá tehessük a játékélményt. Köszönjük az évek során nyújtott támogatásotokat ezeken a platformokon.

Mit jelent ez számodra?
A továbbiakban nem vásárolhatsz PS3-, PS Vita- és PSP digitális tartalmat, beleértve a játékokat és videotartalmakat.

Ezenkívül nem tudsz játékon belül vásárolni PS3-, PS Vita- és PSP-játékokban.

Míg a PSP üzletét már korábban, 2016-ban bezártuk, a fennmaradó PSP vásárlási funkciók (pl. játékon belüli vásárlások) most már teljesen megszűnnek.

Mi lesz azzal a tartalommal, amivel már rendelkezel?
• Továbbra is letöltheted az általad birtokolt PS3-, PS Vita- és PSP digitális tartalmat, beleértve a játékokat és videotartalmakat.
• A saját tartalmaidat letöltheted a PS3-ra, a PS Vitára vagy a PSP-re az adott eszköz letöltési listájának elérésével.
• Ha megvettél egy PS3/PS Vita keresztvásárlási csomagot, és csak a PS3 vagy a PS Vita verziót töltötted le, akkor a PlayStation™Store bezárása előtt le kell töltened a másik verziót a megfelelő eszközön.
• Az általad birtokolt videotartalmak megtekinthetők PS3, PS4 vagy PS5 eszközön a My Videos app segítségével, vagy mobileszközökön a PlayStation™Video alkalmazással.
• Továbbra is újra letöltheted a PlayStation®Plus segítségével megszerzett játékaidat, amennyiben a szolgáltatás tagja maradsz.

Mi a helyzet a kuponokkal, pénztárcatartalmakkal és a keresztvásárlási tartalommal?
• Továbbra is beválthatsz játék- és PlayStation®Plus-kuponokat PS3, PS Vita és PSP eszközökön, miután a PlayStation™Store és ezen eszközök vásárlási funkciója bezárul.
• Többé nem fogsz tudni beváltani PSN pénztárcafeltöltő-kuponokat (pl. ajándékkártyákat) PS3, PS Vita, és PSP eszközökön, miután a PlayStation™Store és ezen eszközök vásárlási funkciója bezárul.
• A PSN pénztárcád egyenlege megmarad PSN-fiókodban, de csak PS4- és PS5-termékeket vásárolhatsz vele a PlayStation™Store webes felületén, a PlayStation®Appban vagy PS4 és PS5 konzolokon.
• Továbbra is vásárolhatsz keresztvásárlási tartalmat a PlayStation™Store webes felületén, a PlayStation®App-on, vagy a PS4 és PS5 konzolokon, és hozzáférhetsz mind a PS4, mind a PS3-/PS Vita-/PSP-verziókhoz.”

4 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Elképzelhető, hogy lesz még a zárás előtt egy utolsó nagy leárazás ezeken a platformokon ? Vagy amit nem sikerült eddig megvásárolni, és “digital only” játék, arról végleg le kell mondani? Esetleg később vásárolni lehet majd kódokat és azt beírva válnak letölthetővé a játékok ? Mert ez a sor erre ad reményt : “Továbbra is beválthatsz játék- és PlayStation®Plus-kuponokat ”

  Korábban megvettem a flow és flower játékokat, ezeket PS3 rendszeren már végigtoltam, de most ha a zárás előtt nem töltöm le Vita -ra is, akkor ott már nem is tudom majd ? Cross-Buy csomagként vettem meg.

  Idézet :
  ” Ha megvettél egy PS3/PS Vita keresztvásárlási csomagot, és csak a PS3 vagy a PS Vita verziót töltötted le, akkor a PlayStation™Store bezárása előtt le kell töltened a másik verziót a megfelelő eszközön. ”

  A ps3/ps4/psvita cross-buy anyagokra ez nem vonatkozik ?
  Tehát a ps4/ps3 és a psvita/ps4 Cross játékokat lehet majd szedni ? Csak a ps3/Psvita -t nem ?
  Nincs annyi mem. kártya, hogy az összes crossbuy anyagot lehúzzam zárás előtt…

  • Itt én úgy értelmezem, hogy ki kell váltanod a programot: nem kell teljesen letölteni, elég, ha “megveszed ingyen” a cross-buy másik felét vagy aktuális harmadát, és onnantól kezdve nem lesz probléma. Legalábbis én így látom.

 2. Oké, nem értek hozzá, sőt, haladni kell a korral, legyen. Viszont nem értem, hogy ha a megvásárolt, illetve ps pluszban kapott játékok letölthetők maradnak, akkor miért van erre szükség? Mert ezek szerint tárhely a szerveren nem szabadul fel úgysem. Nem lesz Store felület, de azon túl…?

  • Nagyon kiváncsi leszek, hogy a játékok megőrzésére kitalálnak-e majd valamilt, mert így több olyan alkotás is lesz, amely gyakorlatilag elérhetetlenné válik.