Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

PlayStation Mind – a lehetséges jövő

A [A http://playstationcommunity.hu/note/4254]PlayStation Move[/A] jelenleg a Sony legújabb vívmánya a Playstation 3 konzolhoz, mely a mozgásérzékelős videojáték-élmény egy új fejezetét hozza el a masina tulajdonosai számára. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy néhány japán és amerikai techlaborban már a következő generáción törik a fejüket a mérnökök.A Newscientist weboldal szerint ez a technológia az agyhullámokkal vezérelt videojátékok nemzedékét is könnyen jelentheti – a dolog fantázianeve akár “PlayStation Mind” is lehetne!Maga a téma nem annyira új keletű, hisz 2009-ben már lehetett olvasni olyan szakmai tanulmányokat, melyek “agyhullámokkal küldött” Twitter üzenetekről értekeztek. A szisztéma az EEG (az ember agya által kibocsátott szignál) jelek olvasására alkalmas készülékeken alapul, melyek – bár ez bizonyára sokaknak fantazmagóriaként hangzik – már létező technikák. 2003-ban már kísérletek folytak olyan rendszerekkel, melyek mozgáskorlátozott emberek életét könnyítik meg azáltal, hogy motorizált kerekesszéküket agyhullámaikkal irányíthatják. Svájcban például sikerült is olyan robotot készíteni, mely “megértett” olyan egyszerű “kigondolt” műveleteket, mint például a “menj előre”, vagy “fordulj jobbra”. A technológia tehát létezik, mindössze finomításra és továbbfejlesztésre van szükség.Az kaliforniai bázisú [A http://www.emotiv.com/]Emotiv[/A] például máris legyártott egy olyan agyhullám-olvasó headsetet, ami 16 szenzorán keresztül 12 művelet felismerésére képes – melyekkel akár videojátékokat is lehet irányítani.A szintén amerikai [A http://www.neurosky.com/]NeuroSky[/A] hasonló, EEG agyhullámokkal működtető PC-játékot – Neuroboy – dolgozott ki. A cég máris kooperációba lépett a SEGA és Square Enix kiadókkal, hogy együtt készítsenek konzoljátékokat!A Tokió Egyetemen eközben “[A http://www.youtube.com/watch?v=3seTlvQtIgc]megérinthető hologramok[/A]” kifejlesztésén dolgoznak.Ezektől a vadiúj szerkezetektől és technológiáktól már tényleg csak pár lépés lehet a PlayStation-szintű felhasználás.

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Nagyon kedvelem a videojátékokat, de kezd igencsak ijesztő irányba menni a történet ezzel a cuccal.

 2. Úgy hülyeség az egész,ahogy van…

 3. aztán kitalálják, hogy nemcsak egyirányú lehet a kommunikáció. Mármint nemcsak jeleket küldhetünk a programnak hanem mi is kaphatunk. Mekkora lehetőség a marketingeseknek.. reklámok… élő zombik leszünk. kell ez nekünk? rossz az irány már most is. agymosás.

 4. Mindenképpen kipróbálnám, mert számomra ez szinte hihetetlen. Nagyon nagy móka lenne, így az abszolút uralkodás vágyát elégíthetnénk ki.De nem lenne benne kihívás. Próbálom elképzelni a Killzone 2 Elite fokozatát az utolsó pályán, amint az agyhullámaimmal irányítom. Nem tudom, hogy oldanák meg, vagy hogy én hogyan oldanám meg. Furcsa.

 5. fasság

 6. “Ez már a “”beteges kategória”” engem ne irányítson senki:D:D”

 7. Milyen egyszerű lenne ezzel cod-ozni :Headshot , headshot 😀

 8. Már vannak olyan művégtagok is amit gondolattal lehet irányítani.Sőt még azt is érzékeli h milyen hőmérsékletű amit megfogot,vagy h milyen a felülete.A baj csak az h vagy 1m dollár.

 9. Szunyálva is játszani :O ? yeee

  • hm. alvás közben nem lenne rossz mondjuk egy Flower stílusú játék 🙂 vagy a heavy rain heavy pornó változata…. hm.

 10. Jó kis technológiai kérdéskör ez, de én akkor is maradok a kontrollernél, ha a fene fenét eszik is! Nekem az jelenti a video játékot, még a move is hidegen hagy, és ez nem fog változni.

 11. Nem tudom hogy ki hogy van vele,de a jàtèk szerintem irànyìtòval tökèletes.Legalàbbis szerintem kell a kèzbe valami amit nyomkodhatunk.Gondolattal ùjra tölteni ès cèlozni egy fps-ben ?Hàt az nem az èn vilàgom,akkor màs szòrakozàs utàn kell néznem.

 12. “2005 májusban volt a hírekben:http://hvg.hu/Tudomany/20050510brain“”A Sony nemrégiben szabadalmi kérelmet nyújtott be egy olyan eszközre, amely az érzékelés teljes tartományának információit képes közvetlenül az agyba továbbítani. A szabadalmi kérvényben leírtak alapján a szerkezet által használt technológia teljes mértékben kívülről befolyásolja az érzékelést, nem kell tehát a Mátrix című filmhez hasonló fémtűkre és csatlakozókra gondolni, amelyek összekötik az emberi agyat a számítógéppel. A Sony találmánya ultrahang löketekkel stimulálja az agy bizonyos részeit, ezáltal módosítva az információ áramlását az agy egyes területein, amelyek eredményeképpen érzékelés jön létre, akár mozgó képek, akár ízek, akár hangok formájában. A szabadalmi kérvényben leírtak szerint a technológia a vak vagy siket embereknek is segíthet, hogy érzékeljék a körülöttük lévő világot.”””

 13. A piacon 1 Ft-ért vett müanyag katonáimnál soha nem volt jobb játékom.Talán a dédunokáim majd erre a baromságra fognak emlékezni legszivesebben felnött korukra.Jaj de visszataszitó ez a jövö.

 14. 2020-ban meg Skynet!Nem csodálkoznék.

 15. Nem is tudom mit mondjak elképesztő de kicsit ijesztő is.

 16. Na ez még túl Sci-fi nekem.Majd ha már tényleg rendesen fognak működni….

 17. Nekem ezek közül egyikre sincs szükségem. Jobban örülnék ha a játékok tartalmára koncentrálnának inkább. Ezekkel semmire sem megyek. Régóta érlelődik bennem a gondolat, hogy felhaggyak a konzolozással és ha ilyen irányba mennek tovább a dolgok, akkor én abbahagyom. Nincs értelme megvenni a méregdrága cuccokat azért, hogy aztán később mérgelődjek azon, hogy átverve érzem magam a tartalom miatt.

 18. Ez egy nagyon régi hír, meg annó az 576-ba olvastam ( kb 4-5 éve, de lehet, hogy 5-6 ).

 19. “””A Tokió Egyetemen eközben “”megérinthető hologramok”” kifejlesztésén dolgoznak.””Na ez se meglepo :DD”

 20. Az agyi gondolatok sokkal több, mint a játékoknál egy pár mozgás kombináció.Szerintem már így is hatalmas találmány a TV, az internet a PS, hozzá a Controller. Miért nem hagynak egy kis időt, s fejlesztik inkább a játékokat, hogy nagyobbak legyenek?Nem is az, hogy több, vagy még jobb grafika, hanem az, hogy ha megveszel egy HP6-t, akkor ne legyen vége rögtön egy pár gagyi küldetés után.Amúgy szerintem nagyon jó ötlet, de lehetne inkább magát az agykontrollt is nyomni, amivel nem kell se kütyü, se animációs TV, hogy irányíts. :))

  • állítólag az agykontrollt úgyis lehet nyomatni, hogy ha este lefekvés előtt egy pohár vizet raksz magad mellé a közelbe és arra gondolsz erősen amit akarsz, / vizsgánál vagy emberekkel kapcs / akkor másnap úgy lesz. a rezgésekkel van itt valami összefüggés. mondjuk én nem hiszek az ilyenben és ezt is egy idióta homeopátia-függő csiribiri ember mondta. de ki lehet próbálni ha szeretnéd. 😀

   • “Próbálni???Nem írok elméletben, már nagyban “”nyomatom””.Tudod, ha nincs az AK, akkor már én se lennék, ha pedig nem hiszed ki is próbálhatod, ugyan is hallottam/olvastam/éltem át sok mindent, de olyat nem, hogy teljes sikertelenség volt.De utána is olvashatsz a tudományos részének amit bizonyítottak is, tudósok, hogy ne az legyen, hogy csak kitalálja minden egyes ember aki próbálta sikerekkel. (pár száz? mit azt, mind hazudik, ugye bár…)És amúgy gondolkoztál már rajta, hogy mi is az agy?”

 21. A végén még agyvérzést kapok, a nagy koncentrációba! Kösz de kihagyom! xD

  • szerintem én meg felrobbantanám az agyhullámommal / illetve sokan mások is / a tv-t vagy a gépet, mikor épp kikészít a game. 😀

 22. én ezt egyszerűen nem tudom támogatni(csak a mozgáskorlátozott emberek esetében)ellustulnak az emberek tőle sztem, úgy ahogyan a virtuális valóságot sem, mert az meg el fogja venni sok ember életét(sajnos ehhez még a virtuális valóság se kell:S)szvsz.

 23. ez az érinthető hologram nekem nagyon tetszik! az olyan high-tech mint a filmekben, mikor az emberek adatlapja egy hologramlap és tapizzák ha vmit csekkolni akarnak. ezek a japánok… :)viszont ez a gondolattal irányítás olyan abszurdnak tűnik. mert ha lesz ilyen akkor miért pont a videojátékokba ölnék a sok energiát?

 24. BE-SZA-RÁS!

 25. Már csak 1 probléma maradt a kontrollerrel kapcsolatban. Hogy magyarázzák majd el? Mert ne az lesz, hogy nyomd meg az X gombot, hanem az hogy gondolj az ugrásra. És akkor a combo-zásról még nem is beszéltem. XD Karaktermozgás meg gondolom úgy lesz, hogy ahova nézünk és akarjuk, hogy menjen, oda megy. És akkor hogy lesznek az ilyen GoW típusú ajtó kinyitós dolgok, amikor idegbetegül kellett nyomni valamelyik gombot? Így lesz hogy múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj! múkodj!??? Azé várom, szerete az ilyen modern dolgokat. XD

  • meg ezen is… XD XD nekem is csak a hologrammos cumó tetszik… a többi kuka…:)

  • Nem biztos hogy úgy működik majd, hogy ki kell mondanod magadban a szót! (pl: ugrás, ugorni akarok…) Szerintem elég ha csak arra gondolsz hogy fel akarsz ugrani a falra. A fene tudja majd kiderül ha eljön az ideje!:)Egyébként tényleg érdekes dolgokat vetettél fel.

 26. fain!

 27. hol lehet előrendelni?

 28. Wake up Neo!

 29. WTF o_O

 30. Nagyon kígyó.

 31. P*csába, tudtam hogy elhamarkodottan döntöttem a Move-al kapcsolatban, vehetek majd egy agyat is hogy tudjak játszani a jövőben.

 32. Ez nem lenne jó ettől az emberek csak még hülyébbek lennének szerintem.

  • Nézd a jobbik oldalát: Te pl. ennél már nem leszel hülyébb, úgyhogy irányíthadot majd a játékot a gondolataiddal.

 33. Nekem ez már sok, valahogy elképzelni se tudom, hogy ez milyen lehet így is kezdek gyógyós lenni hát még ezzel a dologgal:DD

 34. ezt inkább nenem szeretem a jövőt előre vetítő tech kütyüket

 35. Egyszer csak eljutunk a virtuális valóságig. 🙂

  • “Persze hogy eljutunk, csak addigra a megfelelő életszínvonal is javuljon, hogy ne csak a tehetősebb réteg tudja megvenni. Itt van most például a 3D tv. Jó nem azt mondom hogy nagyon nagy luxus, de jelenleg még elég szűk réteg engedheti meg magának. (az én környezetemben például nincs olyan család vagy ismerős aki megengedhetné ezt magának, még hitelre se) Pedig ez “”csak”” egy képmegjelenítő eszköz, az meg egy jóval összetettebb dolog.”

   • Szvsz, egyelore haszna sincs nagyon sok, par jatek es egy-ket film hasznalja ki… en addig ertelmet sem latom, amig kb minden masodik jatek, film kiaknazza azt a lehetoseget, tobbet nyujtva ezzel a felhasznalonak…Ez az esetleges jovokep teljesen a move ellenlabasa lenne… utobbi mozgasra kesztet, elobbi pedig tespedesre :)Akarhogyan is… szamomra eleg bizar gondolat igy jatszani.

    • Igazad van, majd ha min. minden második-harmadik háztartásban lesz 3D tv, meg a játékok többsége is támogatni fogja.Bár szerintem a legújabb játékok többsége már támogatja nem?

 36. Mi lesz még!?

 37. Nem lenne rossz, még jobban tudnék elkényelmesedve játszani. És így még a gombok hiánya sem zavarna.

 38. Ettől azért még szerintem elég távol állunk. Rendben van hogy agyhullámok, de hogyan tudja majd a kütyü ezeket kellő gyorsasággal leképezni, amikor egy pillanat alatt meggondolom magam? Jobbra menejek? Balra menjek? Jobbra! Nem, mégis balra. Bazz, meghaltam. : )

  • Ugyanígy mezei joy-al is járhatsz nem?

   • “Nem feltétlen. Azért nem mindegy, hogy csak gondolsz valamire és a kütyünek azt kell leképeznie, vagy egy meghozott döntést hajtasz végre az ujjaiddal a kontrollerrel. A reflexből történő mozdulatokról akkor még nem is beszéltünk. Gondolom veled is előfordult már játék közben, hogy : “” Jaj! Nem is ezt akartam nyomni! “” Na, olyankor mi van? Ezek a döntések is a másodperc törtrésze alatt születnek. Hogy tudja ezt bármi ilyen gyorsan leképezni? Nekem ez még eléggé zavaros.Másrészt az ilyen áttörő találmányokat, technológiákat elsőként a hadiipar szokta felhasználni. Mennyi idő lesz mire ez az átlagemberekhez is eljut?”

  • ezen besírtam…:D:D:D:D

 39. Jól hangzik

 40. Már 1970-es évek végén szó volt az agyhullámok vezérelte játékokról, repülőgépekről meg különböző katonai járművekről. Még ma is ugyanolyan merész gondolat, de akkor még a 3D-s játékokról álmodni sem mert senki. Szerintem nem is olyan távoli ez a dolog.